V Radizelu uspešna dirka a brez slovenskih stopničk

V Radizelu je bila minuli vikend dirka evropskega prvenstva v motokrosu v kategorijah EMX 65, EMX 85 in EMX Open. Najuspešnejša Slovenca sta bila Jernej Irt, ki je bil četrti v odprtem razredu in Maks Mausser s četrtim mestom v kategoriji EMX 85.


 

Za kategoriji EMX 65 in EMX85 je bila to tretja od štirih dirk conskega dela evropskega tekmovanja, po katerem se bo najboljših deset motokrosistov uvrstilo na finalno dirko, ki bo julija na Češkem. Motokrosisti odprtega razreda pa so odpeljali četrto od osmih dirk letošnje sezone.

Na domači dirki je sodelovalo kar trinajst slovenskih predstavnikov. Slovenski ljubitelji motokrosa so pred dirko največ pričakovali od kategorije EMX 85, kjer je bil Maks Mausser pred to dirko vodilni v skupnem seštevku. Mausser se je tudi tokrat izkazal, čeprav je zaradi tehnične težave v zadnjem krogu finalne vožnje izgubil uvrstitev na zmagovalni oder. V prvi vožnji je bil tretji. Na tretjem mestu je vozil tudi skoraj celotno drugo vožnjo, v zadnjem krogu pa se mu je odlomila menjalna ročica, zato je izgubil eno mesto in je drugo vožnjo ter radizelsko dirko končal na nehvaležnem četrtem mestu, nad čemer je bil po koncu dirke izjemno razočaran. Do točk je v kategoriji EMX 85 prišel še Matevž Robek, ki je bil sedemnajsti, Gal Hauptman je bil skupno petindvajseti. V seštevku prvenstva je Mausser zdrsnil na drugo mesto in ima 120 točk, vodstvo je z zmago na radizelski dirki prevzel Avstrijec Hofer, ki ima pet točk več. Robek je v seštevku cone trenutno na štirinajstem mestu.

Tudi v odprtem razredu stopničke niso bile daleč, najbližje zmagovalnemu odru je bil Jernej Irt, ki je odpeljal šele drugo dirko po poškodbi. V obeh vožnjah je z borbeno vožnjo držal stik z najboljšo trojico in je v cilj pripeljal na četrtem mestu, ki ga je osvojil tudi v skupnem seštevku. Luka Kutnar je bil v obeh vožnjah in v skupnem seštevku peti. Med deseterico sta se uvrstila še Toni Mulec s sedmim in Theo Urbas z devetim mestom. Anej Doplihar je bil trinajsti, Rok Virant šestnajsti in Jaka Završan sedemnajsti. Na vrhu se je ponovno odvijalo češko prvenstvo, saj so češki predstavniki osvojili prva tri mesta. Zmagal je Martin Michek, ki še naprej vodi v skupnem seštevku evropskega prvenstva.

V kategoriji EMX 65 je zmagal Španec Pablo Gutierrez. Najboljši Slovenec je bil Jaka Peklaj na devetem mestu. Peklaj je bil posebej zadovoljen s prvo vožnjo, v kateri je osvojil visoko sedmo mesto, v drugi vožnji je bil štirinajsti. Jaka Osek je končal na triindvajsetem mestu, Miha Nučič je bil štiriindvajseti. V seštevku prvenstva je najviše uvrščeni slovenski motokrosist Jaka Peklaj na devetnajstem mestu, vodi Italijan Matteo Luigi Russi.

Naslednja dirka za kategoriji EMX 65 in EMX 85 bo čez tri tedne na Portugalskem, motokrosisti odprtega razreda pa se bodo čez dva tedna pomerili na Hrvaškem.

SKUPNI REZULTATI:­

EMX 65: 1. Pablo Gutierrez (Špa), 2. Valerio lata (Ita), 3. Daniela Guillen (Špa), … 9. Jaka Peklaj (Slo), 23. Jaka Osek (Slo), 24. Miha Nučič (Slo)

EMX 85: 1. Rene hofer (Avt), 2. Eddie Jay Wade (Gbr), 3. Kevin Cristino (Ita), 4. Maks Mausser (Slo), … 17. Matevž Robek (Slo), 25. Gal Hauptman (Slo)

EMX Open: 1. Martin Michek, 2. Petr Michalecm, 3. Peter Bartoš (vsi Češ), 4. Jernej Irt, 5. Luka Kutnar, … 7. Toni Mulec, 9. Theo Urbas, 13. Anej Doplihar, 16. Rok Virant, 17. Jaka Završan, (vsi Slo)

VSI REZULTATI

foto: AP/AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji