Žagar z vsega petimi točkami iz Prage

Stadion Marketa je v češki prestolnici gostil dvajseto dirko za VN Češke v zgodovini Speedway Grand Prix serije. Razprodan stadion je bil tako čudovita kulisa za ta rekordni dosežek. Praga je bil za našega spidvejskega aduta Mateja Žagarja vedno kraj, kjer je privozil pomemben izkupiček točk za vsakokratni pečat v posamezni sezoni, ki jo preživi v spidvejski eliti.


Letos pa je prvič ostal brez polfinalnega nastopa in se moral na koncu zadovoljiti z vsega petimi osvojenimi točkami. V rezultatsko dokaj nenavadni dirki je slavil Avstralec Jason Doyle pred Američanom Gregom Hancockom ter Britancem Chrisom Harrisom.

Žagarja je tokrat še najbolj pustil na cedilu glavni motor, s katerim je v Varšavi privozil na stopničke, v Horsensu pa v polfinale. »Prej sem z njim dobival štarte, imel hitrost in brez težav pariral tekmecem, pa jih tudi prehiteval, tokrat pa ni šlo nič, agregat sem dobil iz servisa in imam občutek, da je z njim nekaj hudo narobe. Dozdeva se mi, da bi lahko bila kriva ojnica,« je vidno razočaran razlagal Žagar, ki je v svoji karieri v Pragi že dvakrat stal tudi na stopničkah za drugo in tretje mesto. Ob tem je še dodal: »Imel sem že veliko šol v svoji karieri, očitno bo to še ena med njimi, upam le, da bom uspel potegniti najbolje iz tega in v Cardiffu čez dva tedna privozil več prepomembnih točk. Na Poljskem me že jutri čaka nov motor, ki sem ga nedavno naročil in upam, da bo deloval kot je treba.«

V petih nastopih je Žagar dvakrat ostal brez točke, dvakrat je privozil tretje mesto in enkrat v velikem slogu celo zmagal. Za seboj pa pustil svetovnega prvaka Tai Woffindna, Danca Nickija Pedersna ter Nielsa Kristiana Iversna.

Žagar je s tem spodrsljajem precej zdrsnil tudi po lestvici v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Po četrti od enajstih dirk je tako trenutno na enajstem mestu. K sreči pa to dva tedna pred VN Velike Britanije, ki bo kot že vrsto let na stadionu Millenium v južno valižanskem Cardiffu, ni nič tragičnega, saj ga do osmega mesta, ki na koncu sezone zagotavlja obstanek med elito ločijo vsega tri točke.

Še dodatnih deset točk pa ga loči do tretjega mesta in s tem boja za medalje SP. Pogled na točke letošnje najboljše petnajsterice pa hitro pove, da tako izenačene serije, kot je letos praktično ne pomnimo. To potrjujejo tudi štirje zmagovalci na dosedanjih štirih preizkušnjah. Tako se lahko le veselimo nadaljevanja sezone in upamo, da bo velik in pomemben igralec v preostalih sedmih dirkah tudi naš slovenski voznik.

Rezultati:

1. Jason Doyle (Avs) 17 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 18, 3. Chris Harris (VB) 10, 4. Niels Kristian Iversen (Dan) 11, 5. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13, 6. Fredrik Lindgren (Šve) 11, 7. Tai Woffinden (VB) 9, 8. Nicki Pedersen (Dan) 8, … 14. Matej Žagar (Slo) 5,…

SP po 4. dirki od 11.:

1. Hancock 56 točk, 2. Woffinden 48, 3. Holder 44, 4. Doyle 42, 5. Janowski 41, 6. Zmarzlik 38, 7. Lindback 35, 8. Kildemand 34, 11. Žagar 31,…

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji