Žagar za las ob polfinale v Cardiffu

Južno valižanski Cardiff je bil drugi julijski vikend prizorišče VN Velike Britanije, vrhunca vsakoletne Speedway Grand Prix serije. Če je našemu Mateju Žagarju lani za las ušel veliki finale te dirke na stadionu Millennium, je imel tokrat še več smole, saj je le na račun manjšega izkupička boljših mest ostal brez polfinalnih voženj.


 

Zmago si je tokrat privozil Šved Antonio Lindbaeck, ki sta se mu na stopničkah pridružila Britanec Tai Woffinden in Poljak Bartosz Zmarzlik. Žagar je bil skupaj z Američanom Gregom Hancockom ter Švedom Andreasom Jonssnom, v trojici voznikov, ki so si po rednem delu dirke privozili osem točk. Ena zmaga in eno drugo mesto pa sta bila po pravilih premalo od izkupička preostalih dveh. Deveto mesto in osem točk tako sicer ni slab rezultat, kljub temu pa si je predvsem po dobrih predstavah na treningu, tudi naš adut verjetno želel več od tega.

Dirko je začel na najboljši možen način, saj se je po slabšem startu v svoji prvi vožnji iz zadnjega mesta prebil povsem v ospredje in po štirih krogih zabeležil tudi prvo in žal edino zmago na dirki. Za njim pa sta se v cilj pripeljala dva svetovna prvaka Avstralec Chris Holder in Britanec Tai Woffinden. V drugem nastopu je moral priznati premoč mlademu Poljaku Piotru Pawlickemu, v preostalih treh nastopih pa je nanizal tri zaporedna tretja mesta in kot napisano za las ostal brez možnosti za boljši izkupiček točk tako v polfinalu kot tudi morebitnem finalu.

Zanimivo pa je dejstvo, da se je Žagar na račun slabših voženj njegovih najbližjih konkurentov v skupnem seštevku SP ponovno povzpel na osmo mesto, ki bo sicer komaj na koncu letošnje SGP serije, ki šteje enajst preizkušenj, zagotovilo obstanek v spidvejski eliti. Žagarja do naslednjega, sedmega Holderja na lestvici, loči kar enajst točk, gneča za njim pa je dobesedno neverjetna. Danec Peter Kildemand ga preganja z zgolj točko zaostanka, še točko manj pa imata naslednji Danec Nicki Pedersen ter Šved Andreas Jonsson. Najbolj napeta serija zadnjih let tako še zdaleč ni odločena. Ne pri vrhu, kjer ostaja v sedlu ameriški veteran Greg Hancock, tokrat četrti, kot pri repu osmerice, ki se vedno bori za status, ki zagotavlja sanje.

Naslednjič bo šlo zares čez en mesec, ko se bo 13. avgusta najboljša svetovna petnajsterica pomerila v Švedski Mallili. Kraju, ki Žagarju zadnja leta ni bil najbolj naklonjen, še najbolj pa se ga spomnimo po njegovem incidentu s Pedersnom, ki ga je namerno zbil, čemur je sledilo sicer neškodljivo, a zagotovo zabavno prerivanje, tako na progi, kot kasneje v boksih.

Rezultati:

1. Antonio Lindbaeck (Šve) 18 točk, 2. Tai Woffinden (VB) 15, 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13, 4. Greg Hancock (ZDA) 10, 5. Piotr Pawlicki (Pol) 14, 6. Jason Doyle (Avs) 12, 7. Maciej Janowski (Pol) 11, 8. Andreas Jonsson (Šve) 9, 9. Matej Žagar (Slo) 8, 10. Daniel King (VB) 7,…

Točke v SP po peti dirki od enajstih:

1. Hancock 66 točk, 2. Woffinden 63, 3. Doyle 54, 4. Lindbaeck 53, 5. Janowski 52, 6. Zmarzlik 51, 7. Holder 50, 8. Žagar 39, 9. Kildemand 38, 10. Pedersen 37, 11. Jonsson 37, 12. Pawlicki 37,…

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji