Gajser se je vrnil na stopničke

Motokrosist Tim Gajser se je na dirki svetovnega prvenstva MXGP v Švici z drugim mestom vrnil na zmagovalne stopničke. Jernej Irt, Peter Irt in Klemen Gerčar so ostali brez točk, prav tako točk ni osvojil Anej Doplihar, debitant v kategoriji MX2.


Gajser je podobno kot v Belgiji, še enkrat poskrbel za napeto dirko, saj mu je prva vožnja ponovno spodletela. Začel je izredno hitro, nato pa je padel. Napaka ga je oddaljila od najhitrejših motokrosistov. Gajser je dirko nadaljeval z osemindvajsetega mesta in kljub temu z zbrano vožnjo napredoval med deseterico. Pred koncem dirke je prehitel še Nemca Maximiliana Nagla in končal na devetem mestu. Tudi pri vrhu se dirka ni odvijala Gajserju v prid, saj je zmagal Italijan Antonio Cairoli, ki je svoj zaostanek za Gajserjem v seštevku svetovnega prvenstva po prvi vožnji zmanjšal na devetdeset točk.

V drugi vožnji je Gajser ponovil hiter start, v vodstvo pa se je odpeljal Cairoli, ki ga je Gajser vztrajno lovil. Ni potreboval dolgo, da ga je tudi dohitel, nato se je razvnel dvoboj, kot si jih lahko navijači le želijo. Devetnajstletni Gajser in osemkratni svetovni prvak Cairoli sta se začela boriti za vodstvo, gledalcem pa je večkrat zastal dih, saj sta bila kar nekajkrat zaradi nemirne vožnje na robu padca. Cairoli je moral kljub izkušnjam popustiti pod pritiski mlajšega konkurenta. Gajser se je odpeljal v vodstvo. Cairolija je za tem prehitel tudi Francoz Romain Febvre, ki je proti koncu dirke celo zapretil Gajserju. A je Gajser še enkrat več zdržal v vodstvu, odbil vse napade Febvreja in dobil drugo vožnjo.

V seštevku dirke se je Gajser kljub slabši prvi vožnji uvrstil na stopničke, skupno je bil drugi. Zmagal je Cairoli, tretje mesto je osvojil Francoz Febvre. Ostala trojica slovenskih motokrosistov je tudi v drugi vožnji ostala brez točk. V skupnem seštevku je bil Jernej Irt šestindvajseti, Peter Irt osemindvajseti, Klemen Gerčar štiriintrideseti.

»Na začetku sem se preveč zagnal in prehitro sem skušal prehiteti Cairolija, zato sem storil napako in padel. Z vožnjo sem bil sicer kar zadovoljen. Vedel sem, da zmorem več, kar sem dokazal v drugi vožnji in zmagal. Zelo sem vesel zmage in končnega drugega mesta,« je po dirki razlagal Gajser, ki v seštevku svetovnega prvenstva vodi s prednostjo devetindevetdesetih točk. To pomeni, da mora na naslednji dirki v Assnu osvojiti le točko več od Cairolija in s tem se lahko že dve dirki pred koncem sezone veseli naslova svetovnega prvaka.

Slovenski predstavnik je tekmoval tudi v kategoriji MX2. Svoj debi je na dirki svetovnega prvenstva dočakal Anej Doplihar. Primorski motokrosist je bil triintrideseti, potem, ko je v obeh vožnjah ostal brez osvojene točke. Zmagal je Max Anstie iz Velike Britanije.

Šestnajsta dirka svetovnega prvenstva MXGP bo konec avgusta v Assnu na Nizozemskem.

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Gautier Paulin (Fra), 3. Clement Desalle (Belg) … 9. Tim Gajser, 28. Jernej Irt, 29. Peter Irt, 35. Klemen Gerčar (vsi Slo)

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Glen Coldenhoff (Niz), … 3. Kevin Strijbos (Bel), … 25. Jernej Irt, 27. Peter Irt, 33. Klemen Gerčar (vsi Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 41 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 37 točk, 3. Romain Febvre (Fra) 35 točk, … 26. Jernej Irt, 28. Peter Irt, 34. Klemen Gerčar (vsi Slo) 0 točk

Skupno v seštevku SP: 1. Tim Gajser (Slo) 644 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 545 točk, 3. Maximilian Nagl (Nem) 509 točk

foto: hondaproracing.com

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji