Matej Žagar 13. na »domačem« ovalu

Tudi na najbolj domačem ovalu za našega Mateja Žagarja, v poljskem Gorzowu, kjer na stadionu Edwarda Jancarza domuje njegov profesionalni klub, se tehtnica in forma ni obrnila v prid našega voznika. Branilec lanske zmage je na letošnji preizkušnji zbral namreč vsega štiri točke, s tem osvojil šele 13. mesto in se tako še bolj oddaljil od tako želenega osmega mesta, ki na koncu sezone zagotavlja obstanek v elitni druščini voznikov, ki se borijo za vsakoletni naslov svetovnega prvaka.


Zmagovalec sedme od enajstih dirk v letošnji sezoni je postal Avstralec Jason Doyle, ki je v finalu premagal svetovnega prvaka Taia Woffindna, rojaka Chrisa Holderja in domačega favorita Bartosza Zmarzlika, ki je prepoln stadion, tudi z nekoliko smole, še enkrat prikrajšal za stopničke.

Žagar si je od te dirke obetal ogromno, prav tako pa tudi njegova ekipa in številni navijači. V senci lanskega uspeha, ko mu tukaj ni bilo para in je dobesedno kraljeval na stezi, je tokrat z bledo predstavo povsem razočaral. Zagotovo še najbolj sebe. Po prvem startu je najprej že kazalo, da se bo uspel prebiti v ospredje, a je bila vožnja zaradi padca Šveda Fredrika Lindgrena prekinjena, v drugo pa Žagar ni ponovil dobrega starta in privozil si je zgolj točko. Ko je v drugi vožnji pripeljal v cilj kot zadnji, je že zazvenel alarm v glavah njegove ekipe ter tudi pri njem samem. Žal ni imel sreče niti po tretjem startu, saj se je v uvodnem zavoju zapletel s sovozniki, pri tem celo izgubil t.i. coklo na levem škornju in si le stežka priboril drugo točko. Za vožnjo dneva je že po žrebu veljala 13., kjer je Žagar nastopil proti Woffindnu, Hancocku in do te dirke najboljšemu Poljaku Janowskemu. Dolgo je vozil na četrtem mestu, ko pa je na vhodu v enega od zavojev le uspel po notranji strani prehiteti Janowskega, je ta toliko iztegnil levo nogo, da ga je Žagar nenamerno zadel, a Poljak je padel in povsem po pravilih je žal sledila diskvalifikacija našega voznika.

Slab obliž na letos že precej bolečo rano sta bili 2 točki v zadnjem nastopu Žagarja, v katerem se je moral pošteno namučiti, da je za seboj pustil Britanca Chrisa Harissa, sicer zadnjega v točkovanju SP. Precej boljši od vseh je bil v tej vožnji Žagarjev klubski kolega Zmarzlik.

»Lahko povem le, da so moji motorji v tem trenutku takšni, kakršni so, več kot očitno je, da nekaj ni v redu, a žal v ekipi še sami ne vemo kaj je narobe. Ob resnično slabem dnevu, ki je pokazal, da, ko nisi v formi, tudi domači oval ne pomaga, se lahko le po najboljših močeh trudim naprej in upam, da bomo do Nemčije pokrpali vse luknje, ki jih zaenkrat še niti nismo uspeli odkriti,« nam je po dirki vidno razočaran zaupal Matej Žagar.

Žagar je s tem slabim nastopom še povečal razkorak do že omenjenega osmega mesta v SP, saj ga sedaj štiri dirke pred koncem letošnje sezone do tega cilja loči že 14 točk. Naslednja dirka, ki bo štela za VN Nemčije in bo tudi 200. dirka za VN v zgodovini tega tekmovanja, bo čez 14 dni v Nemškem Teterowu, kjer se bodo najboljši speedwayisti pomerili prvič.

Rezultati 7. dirke:

1. Jason Doyle (Avs) 16 točk, 2. Tai Woffinden (Avs), 3. Chris Holder (oba Avs) oba 15, 4. Bartosz Zmarzlik (Pol) 14, 5. Nicki Pedersen (Dan) 12, 6. Greg Hancock (ZDA), 7. Fredrik Lindgren (Šve) oba 11, 8. Piotr Pawlicki (Pol) 10, … 13. Matej Žagar (Slo) 4,…

Vrstni red v SP po sedmi od enajstih dirk:

1. Hancock 94 točk, 2. Doyle 87, 3. Woffinden 86, 4. Holder 77, 5. Zmarzlik 75, 6. Janowski 70, 7. Lindbaeck 64, 8. Janowski 60, 9. Pedersen 55, 10. Lindgren 53, 11. Kildemand 50, 12. Iversen, 13. Žagar oba 46,…

Tekst in foto: Borut Cvetko / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji