Trial reprezentanci pred pomembno preizkušnjo

Ta konec tedna bo v francoskem športnem središču Isola 2000 ekipna reprezentančna tekma, pokal narodov za panogo trial. V soboto bo na sporedu tekma za ženski pokal narodov, v nedeljo pa bodo tekmovali še v moški konkurenci. Slovenska moška reprezentanca bo na tekmovanju nastopila tretjič, za žensko reprezentanco pa bo to premierni nastop na največjem tekmovanju.


Žensko slovensko trial reprezentanco bosta zastopali Katjuša Pernuš in Jasmina Ribič, moško pa Severin Sajevec, Danijel Prodan in Marko Jager.

Pokal narodov v trialu bo potekal že triintridesetič. Prvič je bil organiziran leta 1984 na Poljskem, letos pa bo že četrtič v Franciji. Francozi so dominirali v prvih letih tekmovanja, nato pa so popolno prevlado prevzeli španski tekmovalci. Španija je v triintridesetih letih obstoja tega tekmovanja zmagala kar dvaindvajset krat. Najuspešnejši trialist vseh časov je Španec Toni Bou, ki je pri tridesetih naslov svetovnega prvaka osvojil že dvajsetkrat, med drugim tudi v dvoranskem svetovnem prvenstvu in bo letos član reprezentance že dvanajstič. Španci med favorite sodijo tudi na letošnjem tekmovanju.

Tudi v ženski konkurenci imajo največ, šest naslovov svetovnih prvakinj, španske tekmovalke, s šestimi naslovi pa se lahko pohvali še reprezentanca Velike Britanije. Prav ti dve reprezentanci se bosta najverjetneje za zmago udarili tudi letos. Pri Špancih je najbolj zveneče ime večkratna evropska in svetovna prvakinja Laia Sanz, reprezentanca Velike Britanije pa ima v svojih vrstah aktualno svetovno prvakinjo Emmo Bristow, ki je naslov svetovne prvakinje osvojila zadnji dve leti.

Slovenski reprezentantki Katjuša Pernuš in Jasmina Ribič še zdaleč nista tako izkušeni, saj letos državno prvenstvo za ženske poteka prvič. Zato je glavni cilj na odmevni dirki predvsem pridobiti pomembne izkušnje. Tudi moška reprezentanca si želi od dirke odnesti čim več izkušenj, ki bodo pripomogle k razvoju panoge trial v Sloveniji.

Državno prvenstvo v moški konkurenci se je letos obudilo po dveh sušnih letih, člani reprezentance pa so poleg svojih priprav aktivni tudi pri promociji panoge med mladimi. Slovenski reprezentanci bosta med redkimi reprezentancami brez profesionalnih voznikov, saj pri nas zaenkrat nimamo tekmovalcev ali tekmovalk, ki tekmujejo na tekmah svetovnega prvenstva. Se pa udeležujejo nekaterih dirk v tujini, med drugim v Italiji, kjer niso ostali neopaženi. Delo z našo reprezentanco je prevzel italijanski strokovnjak Paolo Concina, ki bo z nasveti pomagal tudi na pokalu narodov.

V petek bo na sporedu otvoritvena slovesnost, v soboto dopoldne pa dekleta čaka prvi start. Pokal narodov za moške se bo začel v nedeljo dopoldne, zaključek dirke bo v popoldanskih urah.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji