Tim Gajser za konec uspešne sezone tretji

Motokrosisti so na prizorišču Glen Helen v Združenih državah Amerike sklenili sezono svetovnega prvenstva. Tim Gajser, ki je že pred tednom dni osvojil naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP, je na zadnji dirki sezone osvojil tretje mesto.


Za Gajserjem je izjemna sezona. Najprej je konec februarja presenetil s prepričljivo zmago na uvodni dirki sezone v Katarju, kar ni uspelo še nobenemu novincu, ki se je iz kategorije MX2 preselil v elitno kategorijo MXGP. Za tem se je redno uvrščal na zmagovalne stopničke in kmalu je postal celo prvi favorit za osvojitev naslova svetovnega prvaka, v boju za lovoriko pa je na koncu ostal le en konkurent, osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli.

Gajser se je z manjšo krizo soočil šele proti koncu sezone in to prav na dirki, ko bi si lahko prvič predčasno zagotovil naslov. Za devetnajstletnega motokrosista iz Pečk pri Makolah je bilo to preveliko breme in boj za naziv najboljšega na svetu se je preselil čez lužo. Gajser je tako naslov osvojil na predzadnji dirki v Charlotte, zato je na finalni dirki že tekmoval kot novi svetovni prvak. S tem je postavil še en mejnik, saj je postal najmlajši svetovni prvak v elitni kategoriji MXGP. Na osemnajstih dirkah se je kar šestnajstkrat uvrstil med najboljše tri.

Pred finalno dirko ni šlo vse po Gajserjevih željah. V kvalifikacijah je takoj po startu padel in začel povsem iz ozadja. Ponovno je garal v svojem slogu in si na koncu kljub temu privozil štirinajsti startni položaj.

Na dirki je Gajserju šlo bolje, v prvi vožnji je iz šestega prišel na četrto mesto, v drugi vožnji pa je končal na tretjem mestu. Nadvse uspešno sezono je tako sklenil, kot jo je začel, s stopničkami. Skupno je bil tretji. Zmagal je Američan Eli Tomac, ki je v obeh vožnjah narekoval peklenski tempo, drugi je bil Antonio Cairoli.

»Vesel sem, da sem tudi na zadnji dirki osvojil stopničke, še posebej pa sem zadovoljen s potekom celotne sezone. V prvi dirki sem vozil preveč na silo. V drugo sem ubral drugačno taktiko in sem se celotno dirko boril s Cairolijem. Najprej se zahvaljujem mojim navijačem, ki so prepotovali dolgo pot iz Slovenije in me prišli spodbujati na drug konec sveta, ter seveda moji ekipi in družini. Nekaj prostih dni bo prišlo še kako prav, veselim pa se tudi že dirke za pokal narodov,« je razložil svetovni prvak Tim Gajser.

Letos so v prvenstvu MXGP poleg Gajserja tekmovali še trije slovenski motokrosisti. Klemen Gerčar je večji del sezone izpustil zaradi poškodbe ramena. Jernej Irt se je po poškodbi vrnil v drugem delu sezone, poškodbe pa niso prizanesle niti njegovemu mlajšemu bratu Petru, ki se je prav tako poškodoval in je predčasno končal s tekmovanjem v svetovnem prvenstvu. Med dobitnike točk se je vpisal le Peter Irt.

Motokrosiste čez dva tedna v Italiji čaka reprezentančni nastop na pokalu narodov. Slovensko reprezentanco bodo sestavljali Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt.

REZULTATI

1. vožnja: 1. Eli Tomac (ZDA), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Maximilian Nagl (Nem), 4. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Eli Tomac (ZDA), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki: 1. Eli Tomac (ZDA) 50 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 44, 3. Tim Gajser (Slo) 38

Skupno v SP: 1. Tim Gajser (Slo) 731 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 647 točk, 3. Maximilian Nagl (Nem) 603 točk

 

Ključne besede


MXGPTim Gajser