Pred motokrosisti je olimpijada motokrosa

V Italiji se bo ta konec tedna odvijala olimpijada motokrosa, svetovno ekipno prvenstvo oziroma pokal narodov. Slovensko reprezentanco bodo v konkurenci osemintridesetih reprezentanc sveta zastopali Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Jernej Irt (MX open), selektor bo Bogomir Gajser.


Vzdušje v reprezentanci je zelo optimistično. Slovensko motokros reprezentanco bodo letos tako zaznamovale izkušnje ter mladost. Mladi Jan Pancar šteje šele šestnajst let in bo na tako velikem tekmovanju sodeloval prvič. V preteklosti je bil član mladinske izbrane vrste. Letos je avgusta na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil šesto mesto, selektor Gajser pa ga je po dodatnem preizkusu uvrstil v člansko reprezentanco. »Svojega prvega nastopa na pokalu narodov se zelo veselim. Selektor se je zadnje čase veliko ukvarjal z mano, mi dajal pomembne nasvete, po njegovem nasvetu sem tudi spremenil način treningov. Menim, da mi je to zelo pomagalo. Pokal narodov bo nova izkušnja, iz katere se želim čim več naučiti,« je povedal Pancar.

Jernej Irt je bil v reprezentanci že večkrat in se je ponovnega vpoklica zelo razveselil. Letos je odpeljal nekaj dirk svetovnega prvenstva MXGP. Sezono je začel nekoliko kasneje, saj se je pred začetkom sezone poškodoval in pred njim je bilo dolgotrajno okrevanje. Kot pravi Irt, je prav zdaj v najboljši formi. »Sezona se zame ni začela najboljše, nato pa sem opravil veliko treninga in se udeležil nekaj dirk MXGP. Počutim se dobro in lahko rečem, da sem trenutno v najboljši formi letos, kar mi pred pokalom narodov daje dodatno motivacijo,« je o svoji pripravljenosti razložil Irt in dodal: »Zelo sem vesel in ponosen, da sem lahko član reprezentance, v kateri je tudi svetovni prvak Tim Gajser. To je zame posebna čast.«

Najbolj izkušen član slovenske izbrane vrste je seveda letošnji svetovni prvak MXGP, Tim Gajser, ki je prav tako za reprezentanco tekmoval že večkrat. Gajser bo ob svojih uspehih in izkušnjah nosil največje breme, saj se, kot se za svetovnega prvaka spodobi, od njega pričakuje največ. »Pokal narodov je posebno tekmovanje, to so naše olimpijske igre in tega imena tekmovanje ni dobilo kar tako. Braniti barve reprezentance je posebna čast in na dirki bodo pomembni rezultati vseh treh. Verjamem, da bo vsak da od sebe svoj maksimum,« je povedal Tim Gajser.

Kakšna nepredvidljivost spremlja moto šport, še zlasti motokros, se je, žal, pokazalo v sredo. Tim Gajser je namreč na uradnem testiranju novega motorja, na katerem so bili tudi predstavniki Honde, padel. Prvi pregled v bolnišnici je pokazal, da se ob tem ni huje poškodoval, je pa utrpel več močnih udarcev. Glede na to, da razsežnosti poškodbe trenutno še niso povsem jasne, bo na Pokal narodov kot rezervni tekmovalec odpotoval Peter Irt, ki bo, če bi bilo treba, Gajserja zamenjal v kategoriji MXGP.

Naslov svetovnih prvakov bodo branili Francozi. Slovenska reprezentanca si je za prvi cilj zadala uvrstitev v A finale in s tem na glavno tekmovanje, ki bo v nedeljo. Na glavno tekmovanje se bo uvrstilo najboljših devetnajst reprezentanc iz sobotnih kvalifikacij. Ostale reprezentance se bodo v nedeljo zjutraj pomerile v B finalu, zmagovalci B finala pa si še zagotovijo uvrstitev na glavno tekmovanje, kjer se bo nato pomerilo dvajset reprezentanc. Odpeljane bodo tri vožnje, v vsaki vožnji tekmujejo predstavniki dveh kategorij. Kvalifikacije bodo v soboto od 14.30 ure dalje. Prva vožnja dirke bo v nedeljo ob 13.08, druga ob 14.38 in zadnja, tretja vožnja ob 16.08.

Na pokalu narodov se navadno zbere tudi več kot sto tisoč navijačev, nekaj podobnega si ta vikend obeta tudi organizator v Maggiori. Veliko bo seveda tudi slovenskih navijačev, ki bodo v živo spodbujali našo trojico.

URNIK TEKMOVANJA

Sobota – kvalifikacije: 14.30 – MXGP, 15.30 – MX2, 16.30 – MX open

Nedelja – dirke: 11.00 – B finale, 13.08 – 1. vožnja MXGP + MX2, 14.38 – 2. vožnja MX2 + MX open, 16.08 – 3. vožnja MXGP + MX open (prenos na Šport TV 1)