Slovenska reprezentanca brez Gajserja v B finalu

Motokrosisti ta vikend v Italiji tekmujejo na največjem motokros dogodku v sezoni, na pokalu narodov oziroma ekipnem svetovnem prvenstvu. Slovenska reprezentanca, ki jo zastopajo Peter Irt, Jan Pancar in Jernej Irt, je v odsotnosti poškodovanega Tima Gajserja v kvalifikacijah osvojila petindvajseto mesto in se bo v nedeljo pomerila v B-finalu.


Vzdušje v reprezentanci je bilo kljub Gajserjevi odsotnosti pozitivno, saj so se fantje želeli dokazati tudi brez svetovnega prvaka. Selektor Bogomir Gajser je po poškodbi Tima Gajserja vpoklical Petra Irta, ki je Gajserja zamenjal v kategoriji MXGP. Irt se je izjemno boril in je kljub dvema padcema v močni konkurenci osvojil dvajseto mesto ter tako upravičil svojo vlogo. V kategoriji MXGP je zmagal Francoz Romain Febvre.

V kategoriji MX2 je slovenske barve zastopal šestnajstletni Jan Pancar, ki je vozil zelo prepričljivo in je dokazal, da se ni ustrašil konkurence. Pancar sicer ni najbolje startal, nato pa je prišel v pravi ritem in se je povzpel na dvaindvajseto mesto. Zmagal je Belgijec Jeremy Van Horebeek.

Po dveh vožnjah je bila slovenska izbrana vrsta na dvaindvajsetem mestu, do velikega finala pa je našo trojico ločilo šest točk. Kot zadnji se je na progo podal Jernej Irt, ki je vse do zadnjih minut vozil na šestnajstem mestu, proti koncu pa padel, ko ga je podrl brazilski tekmovalec in bil na koncu dvaindvajseti. Tretjo kvalifikacijsko dirko je prepričljivo dobil Nizozemec Jeffrey Herlings. Vendar tudi šestnajsto mesto Irta Sloveniji ne bi zagotovilo A finala, saj so bile razlike v točkovanju minimalne in Slovenija je na koncu zasedla petindvajseto mesto.

»Čestitke fantom, ki so dali zares vse od sebe. Škoda za dva Petrova padca, verjamem, da bi bil brez tega najmanj med petnajsterico. Tudi Jan Pancar je vozil odlično, najbolj pa se je izkazal Jernej Irt, od katerega smo tudi največ pričakovali,« je po dirki razlagal Bogomir Gajser in dodal: "»Nič ni nemogoče, če se bodo fantje borili, kot so se danes, lahko tudi zmagajo in se uvrstijo v A finale. Mislim, da imamo še nekaj rezerve. Fantom zaupam in verjamem vanje.«

Zmagovalci kvalifikacij so postali branilci naslova svetovnih prvakov Francozi, drugi so bili le s točko zaostanka Belgijci, tretji pa Nizozemci. Američani, ki sodijo v ožji krog favoritov, so kvalifikacije zaključili šele na petnajstem mestu. Toda jutri je nov dan in vse bo šlo znova. Brata Irt in Jan Pancar bodo že dopoldne tekmovali v B finalu, zmaga v B finalu pa bi jih še popeljala v popoldanski A finale.

REZULTATI KVALIFIKACIJ:

MXGP: 1. Romain Febvre (FRA), 2. Antonio Cairoli (ITA), 3. Kevin Strijbos (BEL), … 20. Peter Irt (SLO)

MX2: 1. Jeremy Van Horebeek (BEL), 2 Jeremy Seewer (ŠVI), 3. Benoit Paturel (FRA), … 23. Jan Pancar (SLO)

MX open: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Gautier Paulin (FRA), 3. Dean Ferris (AVS), … 22. Jernej Irt (SLO)

Razvrstitev po državah: 1. Francija 3 točke, 2. Belgija 4 točke, 3. Nizozemska 6 točk, 5. Švica 6 točk, 5. Italija 9 točk, … 25. Slovenija 42 točk

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji