Žagar za točko ob cilj sezone

Z dirko za VN Avstralije v Melbournu, se je po enajstih preizkušnjah sklenila letošnja sezona Speedway Grand Prix serije. Kljub zelo dobri vožnji našega predstavnika Mateja Žagarja, ki je na koncu pristal na šestem mestu, pa je 33 letni član AMTK Ljubljana za praktično neverjetno, zgolj eno točko zaostal za tako želenim končnim osmim mestom v svetovnem prvenstvu. S tem bi si zagotovil neposredno napredovanje v SGP serijo 2017, sedaj pa mora čakati na odločitev komisije, ki odloča o štirih voznikih, ki bodo za naslednjo sezono dobili posebno povabilo in s tem stalno vozovnico za nov boj za naslov svetovnega prvaka.


Ta je bil letos odločen v prid Grega Hancocka. Ameriški veteran je že z zmago v prvi vožnji večera slavil svoj četrti zaporedni naslov in tako pri svojih 46 letih osvojil še en zgodovinski mejnik v tem športu brez zavor. Na zadovoljstvo domače publike je zadnjo dirko dobil domačin Chris Holder, svetovni prvak iz leta 2012, ki pa kljub obilici točk ni uspel priplezati do končne medalje. Na koncu se je moral zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom. Drugo mesto na dirki in srebrna medalja sta šla v roke lanskemu prvaku, Britancu Taiu Woffindnu, tretja stopnička in končni bron pa Poljaku Bartoszu Zmarzliku, novincu v seriji in Žagarjevemu klubskemu kolegu iz poljskega Gorzowa.

Žagar je dirko začel solidno. Drugo mesto in prvi dve točki sta pomenili dober začetek v boj za skupno osmerico, edini cilj, ki ga je zasledoval na tej dirki. Ko je v drugo po slabem startu precej zaostal za vsemi vozniki te vožnje, je bil v njegovem boksu trenutek za alarm. Nekoliko sreče v tretjem nastopu, ko so zaradi nešportne poteze za vso dirko diskvalificirali novopečenega prvaka Hancocka, je Žagar kljub tretjemu mestu v cilju dobil točko več. Izvrstni zmagi v zadnjih dveh vožnjah pa sta ga katapultirali v polfinale in vse je bilo še odprto. Predvsem zato, ker sta bila tam tudi Danec Niels K. Iversen ter Šved Antonio Lindbaeck, glavna nasprotnika za osmerico.

Žagar je odlično startal in ko je že kazalo, da bi mu lahko uspelo pripeljati v finale, sprva celo z zmago, sta ga po dveh krogih prehitela Lindbaeck in Zmarzlik. Ostala je še trohica upanja, saj bi v primeru, da bi Iversen v drugi polfinalni vožnji ostal brez točk, moral z Žagarjem in poljakom Janowskim v dodatno vožnjo, ki bi med temi tremi vozniki odločila o zadnjem stalnem mestu v SGP 2017. No Iversenu je v zadnjem krogu uspelo privoziti na tretje mesto in sanj o čudežni rešitvi je bilo konec.

 

»Dirko sem začel in osvojil dve točki z motorjem, ki mi je prinesel zadnja dva finala, v drugem nastopu pa je povsem izgubil kompresijo, kar je pomenilo žal tudi nič točk. Naslednje štiri vožnje sem odpeljal z rezervnim motorjem in iz njega izmolzel vse kar se je dalo,« je po dirki povedal Žagar in dodal: »V končno osmerico mi sicer za vsega eno točko ni uspelo, a zadovoljen sem, da sem po dolgih letih sezono končal tako močan in tako visoko. Roko na srce zato tudi verjamem, da imam res veliko možnosti, da dobim za naslednjo sezono stalno povabilo in tako nadaljujem svojo kariero v družbi najboljših na svetu, kamor tudi spadam.«

Kakorkoli neverjetno že zveni, Žagar je po enajstih dirkah in s tem celotni sezoni, za vsega eno točko zaostal za osnovnim ciljem sezone. Roko na srce je blestel le na štirih dirkah. Tretje mesto v Varšavi, dve četrti mesti v Stockholmu in Torunu ter zadnji nastop v Melbournu so bile njegove edine uvrstitve z več kot desetimi točkami. In na teh štirih dirkah je zbral polovico vseh letošnjih točk.

Nestanovitnost, ki ne more pripeljati končnega uspeha. Zagotovo pa je pozitivno dejstvo, da je na koncu sezone spet postal Matej, ki ga poznamo in si želimo. S hitrimi motorji, dovolj dobrimi starti in samozavestno vožnjo, ki jemlje dih. Verjamemo, da je prav zaradi zadnjih predstav sedaj zelo visoko tudi pri podelitvi t.i. »wild cardov.« Na njegov mlin gre v tem primeru tudi končni razpored voznikov. FIM in BSI, svetovna motociklistična zveza in podjetje, ki je lastnik pravic za organizacijo SGP serije, v petnajsterici stalnih voznikov vedno potrebujejo tiste, ki prihajajo iz zanje najpomembnejših trgov.

Pregled najboljše letošnje osmerice in najboljša trojica iz Speedway GP challenge dirke, kaže na to, da bi Žagar lahko bil med posvečeno četvorko. Med že znano enajsterico so trije Poljaki Zmarzlik, Pawlicki in Dudek, dva Šveda, Lindbaeck in Lindgren, Britanec Woffinden, Avstalca Holder in Doyle, Slovak Vaculik, Danec Iversen in seveda prvak iz Amerike, Hancock. Po običajnem razporedu bodo v petnajsterico povabili drugega Danca Nickija Pedersena, enega Britanca, ki zagotovo ne bo Chris Harris. S tem pa bi morali biti marketinški apetiti že skoraj zadovoljeni. Precej se govori o tem, da bi lahko povabilo sprejel Rus Emil Sayfutdinov, kar pomeni, da še vedno ostaja eno mesto, ki bi ga z dokaj veliko gotovostjo lahko zasedel prav Žagar.

O tem se je neuradno že kar precej šušljalo, pomembno pa je bilo seveda predvsem to, da Žagar na koncu sezone le dokaže, da si to zasluži in da so bile njegove težave v sredi sezone nekaj, kar mu je uspelo premagati. Zagotovo ima pri tem nekaj besede AMD Krško, saj verjamemo, da so ponovni podpis pogodbe za VN Slovenije v sezoni 2017 pogojevali tudi z možnostjo, da Žagar dobi stalno povabilo. Informacija še sicer ni uradno potrjena, a vse kaže na to, da bomo v Sloveniji ponovno videli na delu najboljše voznike sveta. Premierna dirka sezone bi naj bila tako ponovno v Krškem. 29. april pa je tisti termin, ko bo stadion Matije Gubca še enkrat več, dvanajstič v zgodovini, drhtel za voznike brez zavor.

Rezultati:

1. Chris Holder (Avs) 17 točk, 2. Tai Woffinden (VB), 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) oba 15, 4. Antonio Lindbaeck (Šve) 14, 5. Niels K. Iversen (Dan) 12, 6. Matej Žagar (Slo) 11, 7. Michael Jepsen Jensen (Dan) 10, 8. Piotr Pawlicki (Pol) 8, 9. Andreas Jonsson (Šve) 6, 10. Fredrik Lindgren (Šve) 6,…

Končni vrstni red v SP 2016:

1. Hancock 139, 2. Woffinden 130, 3. Zmarzlik 128, 4. Holder 126, 5. Doyle 123, 6. Pawlicki 99, 7. Lindbaeck 93, 8. Iversen 91, 9. Žagar 90, 10. Janowski 90, 11. Lindgren 88, 12. Kildemand 68, 13. Pedersen 62, 14. Jonsson 52, 15. Harris 40,…

Tekst: Borut Cvetko / mediaspeed.net
Foto: Jarek Pabijan / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji