Simon Marčič napredoval na skupno 73. mesto, v svoji kategoriji je 7.

Simon Marčič prestavil v višjo prestavo in na izjemno težki višinski etapi močno popravil svoj rezultat - zdaj je skupno 73. ali 7. v kategoriji Malles Moto!


Še malo prej smo na Facebooku zapisali, da je Simon trenutno 75., a zadnja posodobitev rezultatov na uradni strani relija kaže, da se je slovenski junak premaknil še dve mesti višje. Simonu Marčiču visoka nadmorska višina k sreči ne dela preglavic, poleg tega pa mu je peščena trasa z zahtevno navigacijo ležala in je tako pridobil približno 20 mest. Seveda dirka še ni končana, kot se najbolj zaveda sam.

"Ko se enkrat poleže tista večmesečna napetost, ki je malo pred startom skoraj neznosna, so prve etape dokaj enostavne. Enostavne v primerjavi z vsem, kar sledi. Lažje je, ko še nisi povsem zdelan od utrujenosti in pomanjkanja spanja. Zdaj pa smo na točki, ko bo napetost ponovno naraščala in se stopnjevala do konca. Danes mi je nekdo napisal na Facebook, da se bom boril na koncu, zdaj pa naj dirko peljem po pameti, in to se mi dejansko zdi najboljša taktika, če hočem videti cilj. Osip je bil danes velik, nekaj tekmovalcev pa se je tudi resneje poškodovalo. A Dakar je in ostaja nepredvidljiv: zelo malo je potrebno, da se tvoja sreča obrne. Ker sem veliko in dobro treniral, velike utrujenosti še ni, zato se že veselim jutrišnje etape na bolivijskem Altipianu. Na poti iz Tupize v Oruro nas čaka 438 km speciala na 683 km dolgi trasi, ves čas visoko nad tri tisoč petsto metri, zelo raznolik teren in med drugim tudi dve peščeni sekciji."

Za dirkači je torej prva tretjina relija ali 4. etapa, ki se že začela kot sodni dan. Zjutraj je največji rival Peugeota Nasser Al-Attiyah sporočil, da je dirkalnik preveč uničen, da bi lahko nadaljeval s tekmovanjem, ko se je na 371. kilometru hitrostne preizkušnje nato poškodoval lanskoletni zmagovalec Toby Price, Carlos Sainz pa se je prevrnil in (na srečo brez poškodb) pristal v soteski. Dakar pač.

Tina Torelli za Simon Marčič PRESS