V pričakovanju prve dirke MXGP

Najboljši motokrosisti na svetu so v pričakovanju prve dirke sezone svetovnega prvenstva MXGP, ki bo v soboto v Katarju. Začetek sezone bo postregel s tradicionalno nočno dirko, ki jo je lani prepričljivo dobil kasnejši svetovni prvak, slovenski predstavnik Tim Gajser. V Katarju so imeli te dni nekaj težav s pripravo proge, saj je močno deževalo.


Gajser je lani že na prvi dirki utišal dvomljivce, ki so se pred sezono spraševali, kje bo Gajser končal po prestopu v elitno kategorijo. Letos bo konkurenca še močnejša, kar priznava tudi Gajser. »Konkurenca bo res izredno močna, fantje so trdo garali in ne bo lahko. Tudi sam imam za seboj kvalitetne priprave, z očetom sva trdo trenirala. Počutje je dobro, prav tako vzdušje,« je pred odhodom v Katar povedal Gajser. Pripravljalne dirke v Italiji so pokazale, da je krog favoritov za zmago širši, kot pred začetkom lanske sezone. A Gajser ostaja glavni favorit za zmago na uvodni dirki. Njegov največji tekmec bo brez dvoma devetkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli, ki je dominiral na pripravljalnih dirkah in napovedal, da se bo boril za sam vrh.

Največja uganka pred začetkom sezone je Nizozemec Jeffrey Herlings, svetovni prvak kategorije MX2, ki bo v soboto odpeljal premierno dirko v kategoriji MXGP. Herlings je med pripravami dokazal, da je s 450 kubičnim motorjem izjemno hiter, kljub temu pa prave slike o njegovi pripravljenosti ni, saj je, kot že tolikokrat, padel in se ponovno lažje poškodoval. Zato se z Gajserjem zares še nista preizkusila. Poleg omenjenih tekmovalcev so med favoriti še Francoz Romain Febvre, Gajserjev sotekmovalec v ekipi HRC, Rus Evgeny Bobryshev, Belgijec Jeremy Van Horebeek in drugi.

Gajser se prve dirke zelo veseli, o prvi preizkušnji je povedal: »Prva dirka sezone je vedno nekaj posebnega. Po treh mesecih premora se vsi veselimo novih dirk in lepo se bo spet vrniti. Proga v Katarju je drugačna od drugih, skoki se razlikujejo od tistih, na ostalih progah.« O rezultatu pa je branilec naslova svetovnega prvaka dodal: »Z rezultatom se ne želim obremenjevati. Kot vedno, želim predvsem uživati. Lepo bi bilo končati na stopničkah. Lani sem zmagal, bomo videli, kako se bo razpletlo letos. Svetovni prvak ne bo tisti, ki bo zmagoval, ampak tisti, ki bo vozil z glavo in bo konstanten vso sezono. Letos bom branil naslov, zavedam pa se, da je težje braniti, kot osvojiti.«

Sezona bo seveda dolga. Pred motokrosisti je kar devetnajst dirk, razporejenih po celem svetu. Po Katarju sledijo Indonezija, Argentina in Mehika, v aprilu pa bodo na vrsti prve dirke na evropskih tleh. Gajserju se bodo 16. aprila v Italiji na startni rampi pridružili še Klemen Gerčar, Jernej Irt in Peter Irt. Odpeljali bodo večinoma tiste dirke MXGP, ki se bodo odvijale v Evropi. Po Italiji sledijo Nizozemska, Latvija, Nemčija, Francija, Rusija, Italija, Portugalska, Češka, Belgija, Švica, Švedska, ZDA in za konec Francija.

Kvalifikacije bodo v petek zvečer po našem času. Prva vožnja dirke bo v soboto ob 16. uri, finalna vožnja pa ob 19. uri.

SEZNAM TEKMOVALCEV MXGP

4 Tonus Arnaud Yamaha SUI FMS Wilvo Yamaha MXGP
7 Leok Tanel Husqvarna EST EMF Husqvarna 8Biano Racing
9 de Dycker Ken Suzuki BEL FMB JTECH SUZUKI VALENTI
12 Nagl Maximilian Husqvarna GER DMS Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
17 Butron Jose KTM ESP RFME Marchetti Racing Team KTM
21 Paulin Gautier Husqvarna FRA MCM Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
22 Strijbos Kevin Suzuki BEL FMB Team Suzuki World MXGP
24 Simpson Shaun Yamaha GBR ACU Wilvo Yamaha MXGP
25 Desalle Clement Kawasaki BEL FMB Monster Energy Kawasaki Racing Team
27 Jasikonis Arminas Suzuki LTU DMSB Team Suzuki World MXGP
45 Nicholls Jake KTM GBR ACU Hitachi KTM UK
71 Graulus Damon Honda BEL FMB 24MX Lucas Oil Honda
77 Lupino Alessandro Honda ITA FMI Team Honda Red Moto
79 Corneth Jaap Yamaha NED KNMV STC RACING
84 Herlings Jeffrey KTM NED KNMV Red Bull KTM Factory Racing
89 Van Horebeek Jeremy Yamaha BEL FMB Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team
92 Guillod Valentin Yamaha SUI FMS Team Honda Red Moto
99 Anstie Max Husqvarna GBR ACU Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing
100 Searle Tommy Kawasaki GBR ACU Monster Energy DRT Kawasaki
222 Cairoli Antonio KTM ITA FMI Red Bull KTM Factory Racing
243 Gajser Tim Honda SLO AMZS Team HRC MXGP
259 Coldenhoff Glenn KTM NED KNMV Red Bull KTM Factory Racing
461 Febvre Romain Yamaha FRA FFM Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team
777 Bobryshev Evgeny Honda RUS MUL Team HRC MXGP
868 Docherty Michael Kawasaki RSA UAEMC
911 Tixier Jordi Kawasaki FRA FFM Monster Energy Kawasaki Racing Team
999 Goncalves Rui Husqvarna POR FMP Husqvarna 8Biano Racing

URNIK TEKMOVANJA (po našem času)

Petek: 18:50 – kvalifikacijska dirka MXGP
Sobota: 16.00 – 1. vožnja MXGP, 19.00 – 2. vožnja MXGP (prenos na Šport TV 1, strokovni komentator bo Klemen Gerčar)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji