Ta vikend med elito kar trije slovenski motokrosisti

Svetovna karavana motokrosa se po štirih oddaljenih dirkah seli v Evropo. V Trentinu, v Italiji, bo ta vikend peta dirka svetovnega prvenstva. Na svoj račun bodo končno prišli slovenski ljubitelji motokrosa, ki se že tradicionalno ob progi Arco di Trento zberejo v velikem številu.


V elitni kategoriji MXGP bodo tekmovali kar trije slovenski motokrosisti; aktualni svetovni prvak in trenutno vodilni v seštevku prvenstva Tim Gajser, ob Gajserju pa bosta na startu še Klemen Gerčar in Peter Irt. Žal se tudi tokrat ni izšlo vse po željah slovenskih tekmovalcev, saj je svoj nastop v Italiji načrtoval tudi Jernej Irt, ki pa se je pred dnevi lažje poškodoval in ga v Italiji ta vikend ne bomo videli.

Slovenska trojica bo v nedeljo izredno motivirana. Gajser, Gerčar in Irt so si enotni, da tako številčne podpore domačih navijačev nimajo na nobeni drugi dirki svetovnega prvenstva. Še več, slovenski navijači imajo ob progi celo že svoj ovinek.

»Zelo se veselim te tekme, saj bo ogromno slovenskih navijačev in vem, da bo vzdušje pravo. Obenem sem vesel, da so končno na sporedu evropske tekme. Počutje je dobro in po uspešnih zadnjih dirkah tudi v Italiji upam na vrhunski rezultat« je napovedal Gajser, ki po vrnitvi iz Mehike ni počival, saj je minuli vikend odpeljal tudi prvo dirko državnega prvenstva in seveda zmagal. Gajser je bil na zadnjih dveh dirkah v Argentini in Mehiki razred zase in si je v seštevku svetovnega prvenstva po štirih dirkah privozil že dvajset točk prednosti. V Italiji ga morda ne čaka najlažje delo, saj bo tekmoval na domačem terenu Italijana Antonia Cairolija, ki je lani slavil na krilih svojih navijačev, letos pa jim je dolžan še marsikaj.

Za Gajserjem se je na državnem prvenstvu uvrstil Klemen Gerčar, ki komaj čaka, da se dokaže tudi v svetovnem prvenstvu. »Komaj čakam tekmo v Italiji, saj sem šest mesecev res trdo garal. Sem v dobri formi in k sreči brez poškodb. Manjka mi le še tekmovalni ritem, kar pa bom pridobil s tekmami,« je razlagal Gerčar, ki je zadovoljen tudi s tem, da je letos precej bolj razbremenjen, kot je bil v lanski sezoni.

Peter, najmlajši član družine Irt, ima na Arco di Trento lepe spomine, saj je lani na italijanski dirki osvojil prvo točko za svetovno prvenstvo. Letos si želi predvsem uživati na motorju, pred dirko pa je povedal: »Že na začetku priprav sem se pred sezono poškodoval, kar je močno otežilo priprave. Zato nikakor ne morem reči, da sem v najboljši formi, saj sem na motorju šele slab mesec in za mano je samo ena tekma. Upam, da bo dirkaški vikend potekal umirjeno in brez posebnih pritiskov, saj bom lahko tako sproščen in bom užival na motorju. Upam na veliko podporo navijačev, kar mi bo sigurno dalo dodatnih moči.«

Motokrosiste v soboto popoldne čakajo kvalifikacije, dirka bo v nedeljo s prvo vožnjo ob 14. uri in drugo ob 17. uri.

Jan Pancar s tovarniško Yamaho v EMX 250

V Trentinu bodo motokrosisti ta vikend otvorili sezono evropskega prvenstva EMX 250 v motokrosu, na sporedu bo prva od devetih dirk. Letos bo v kategoriji EMX 250 od Slovencev tekmoval Jan Pancar, ki se je v omenjeno kategorijo preselil po lanskih nastopih v kategoriji EMX 125.

Pancar je imel pestro pripravljalno obdobje. Ob pomoči slovenskega uvoznika motorjev Yamaha za jugovzhodni del Evrope, je prišel v stik z italijansko tovarniško ekipo Yamaha Factory Racing ASTES4-TESAR Yamaha in bil povabljen na testiranja v Milano. Testiranja so potekala pod budnim očesom izkušenega italijanskega motokrosista Davida Philippaertsa. Pancar ga je navdušil s svojimi kvalitetami in tako dobil mesto v ekipi ter bo na prvih dirkah zamenjal poškodovanega Yamahinega tekmovalca.

Mladi motokrosist je bil nad podvigom seveda navdušen, a se obenem zaveda, da je to šele začetek poti in bo moral pričakovanja upravičiti tudi na dirki. Tudi Pancarja ob začetku tekmovalnega vikenda v Italiji najprej čakajo kvalifikacije. Prva vožnja za evropsko prvenstvo bo v soboto popoldne, druga pa v nedeljo.

URNIK TEKMOVANJA MXGP

Nedelja: 14.00 – 1. vožnja MXGP, 17.00 – 2. vožnja MXGP (prenos na Šport TV 1)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji