Tim Gajser izgubil vodstvo, Peter Irt do prvih točk

V Kegumsu, v Latviji so motokrosisti tekmovali na sedmi dirki za svetovno prvenstvo. V elitni kategoriji MXGP so prvič tekmovali štirje slovenski motokrosisti, za slovensko četverico pa se latvijski vikend ni končal preveč uspešno. Gajser je bil šele sedemnajsti, Klemen Gerčar se je v prvi vožnji poškodoval, Jernej Irt ni osvojil točk. Z dirko je bil od Slovencev še najbolj zadovoljen Peter Irt, ki se je prvič letos vpisal med dobitnike točk.


Kvalifikacije je Gajser po solidnem startu končal na četrtem mestu, Klemen Gerčar je bil v kvalifikacijah sedemindvajseti, Peter Irt dve mesti za njim, Jernej Irt pa je bil štiriintrideseti. Napad na prvo zmago v elitni kategoriji je s kvalifikacijsko sobotno zmago napovedal Nizozemec Jeffrey Herlings.

V prvi vožnji je Gajser dobro začel, potem pa ga je med prehitevanjem grobo zbil Španec Jose Butron. Gajser je padel po tleh in se takoj prijel za levo nogo, zato je sprva kazalo, da je že zaključil z dirko. Toda stisnil je zobe in kljub bolečinam nadaljeval. Med tem so ga prehiteli skoraj vsi tekmovalci, nadaljeval je iz šestintridesetega mesta. Začel je loviti prvo dvajseterico, da bi osvojil nekaj pomembnih točk. Prebil se je na štirinajsto mesto, zmagal je Jeffrey Herlings.

Gajser je tudi drugo vožnjo začel med vodilno skupino tekmovalcev. Presenetljivo je povedel Arminas Jasikonis iz Litve. V vodstvu ni zdržal dolgo, saj ga je uspešno napadel Jeffrey Herlings, ki ga je prehitel in se v svojem slogu odpeljal naprej. Boj z Jasikonisom je dobil tudi Gajser, ki je v drugem delu dirke vozil na drugem mestu. Potem pa je Gajserja na grbini izstrelilo z motorja in obležal je na progi ter v drugi vožnji ostal brez točk.

Z brezhibnim vikendom si je prvo zmago v elitni kategoriji priboril Jeffrey Herlings, drugi je bil Antonio Cairoli, tretji pa Rus Evgeny Bobryshev. Gajser je s sedmimi točkami iz prve vožnje osvojil končno sedemnajsto mesto, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva pa ga je prehitel Cairoli, ki ima po sedmih dirkah pred branilcem naslova sedemnajst točk prednosti. Drugi najuspešnejši slovenski tekmovalec je bil Peter Irt, ki je v drugi vožnji osvojil prvi točki letos, skupno je bil štiriindvajseti. Klemen Gerčar je v prvi vožnji padel in bil s poškodbo kolena prepeljan v bolnišnico. Jernej Irt, ki je odpeljal prvo dirko po poškodbi, pa je bil skupno štiriintrideseti.

"S tekmo sem zadovoljen, proga je bila res zahtevna, zato si moral paziti in voziti brez napak, kar mi je v drugo uspelo. Veselim se naslednje dirke v Nemčiji," je po uspešni dirki povedal Peter Irt.

Naslednja, osma dirka svetovnega prvenstva, bo 21. maja v Nemčiji. Prihodnjo nedeljo, 14. maja, pa bodo motokrosisti v Stranski vasi pri Semiču tekmovali na dirki državnega prvenstva.

Jan Pancar in Maks Mausser sta v Latviji tekmovala na dirki evropskega prvenstva. Mausser je v kategoriji EMX125 v konkurenci triinšestdesetih motokrosistov obtičal v kvalifikacijah. Bolje je šlo Pancarju, ki se je na tretji dirki kategorije EMX250 uspel kvalificirati na dirko, kjer je dosegel enaintrideseto mesto.

REZULTATI MXGP

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Evgeny Bobryshev (Rus), … 14. Tim Gajser, 27. Peter Irt, 35. Jernej Irt, 36. Klemen Gerčar (vsi Slo)
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Arminas Jasikonis (Lit), … 19. Peter Irt, 31. Tim Gajser, 34. Jernej Irt (vsi Slo)

Skupno na dirki: 2. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 38, 3. Evgeny Bobryshev (Rus) 38, … 17. Tim Gajser 7, 24. Peter Irt 2, 34. Jernej Irt 0, 36. Klemen Gerčar 0 (vsi Slo)

Skupno v SP 7/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 258, 2. Tim Gajser (Slo) 241, 3. Gautier Paulin (Fra) 220, … 34. Peter Irt (Slo) 2

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji