Mark Škulj v Belgiji presegel pričakovanja

Belgijski Genk je minuli konec tedna gostil uvodno dirko mladinskega svetovnega prvenstva v kategoriji CIK-FIA Academy Trophy. Slovensko državno reprezentanco letos zastopa Mark Škulj, ki je s 26. mestom že na uvodni dirki prvenstva presegel pričakovanja pred dirko.


Aktualni mladinski državni prvak se je v Belgiji prvič v karieri soočil s tako številčno ter predvsem kakovostno konkurenco. Na letošnjem tekmovanju, ki poteka v organizaciji mednarodne karting zveze CIK-FIA, namreč barve svojih držav zastopa kar enainpetdeset tekmovalcev iz štiridesetih držav. Tudi v letošnji izvedbi tekmovanja imajo vsi nastopajoči na voljo identične šasije, motorje in pnevmatike, kar še dodatno v ospredje postavlja primerjavo najboljših talentov iz vsega sveta, ki se merijo pod enakimi pogoji. Tekmovanje v kategoriji Academy Trophy je v Belgiji potekalo v sklopu dirke evropskega prvenstva CIK-FIA v članskih kategorijah KZ in KZ2.

Škulj se je hitro spoprijateljil s tehnično izjemno zahtevno stezo, ki velja za enega najbolj sodobnih objektov na svetu. Gre namreč za dirkališče kjer so dirkaško znanje pridobivali številni vozniki formule 1, med njimi sta tudi Max Verstappen ter Jenson Button. Tudi nepredvidljive vremenske razmere mlademu Ljubljančanu niso predstavljale preglavic, saj se je na uvodno dirko sezone dobro pripravljal že vse od lanskega Decembra, ko se je prvič spoznal s pogonskim agregatom, ki se uporablja v omenjenem tekmovanju.

 

Že na uradnih prostih treningih je Škulj nanizal nekaj odličnih časov, v zadnjem treningu pred kvalifikacijami pa se je zavihtel celo med peterico najboljših voznikov. Pomanjkanje izkušenj je verjetno pripomoglu k slabemu nastopu v kvalifikacijah, kjer si je privozil skromno 38. mesto. Slaba uvrstitev v kvalifikacijah je pomenila slabo štartno izhodišče v kvalifikacijskih dirkah, kjer pa je Škulj s taktično premišljeno vožnjo nanizal tri izjemne uvrstitve ter se s petnajstim, štirinajstim ter enajstim mestom zanesljivo uvrstil v finale, kjer se pomeri le 34 najboljših voznikov. 

V finalni vožnji je Škulj štartal s triindvajsetega mesta ter se po nekaj krogih celo boril za uvrstitev med petnajsterico. Ostra borba v finalu se je žal končala s kazenskim pribitkom desetih sekund zaradi dotika z nasprotnikom, kar je na koncu zadostovalo za 26. mesto. V primeru, da bi dirko končal nekaznovan bi posegel celo po devetnajstem mestu. Zmage na uvodni dirki se je veselil Nizozemec Mike van Vugt, družbo na zmagovalnem odru sta mu delala še rojak Tijmen van der Helm ter Belgijec Xavier Handsaeme.

"Z uvodno dirko sem zadovoljen, saj sem z uvrstitvijo v finale izpolnil zadani cilj. Konkurenca je izjemna, saj gre za najboljše voznike na svetu. Veselim se že nastopa na dirki v Franciji ter Finskem, kjer znova računam na uvrstitev v finale," je po koncu uvodnega tekmovanja povedal Škulj.

Sezona prvenstva CIK-FIA Academy Trophy se nadaljuje v Franciji (Le Mans), sezono pa bodo dirkači sklenili na Finskem (Alaharma), kjer bo zmagovalec poleg pokala za naslov prvaka prejel tudi vabilo za brezplačen nastop na svetovnem prvenstvu v kartingu v Bahrajnu pod okriljem tovarniške ekipe Tony Kart.

Posnetek dirke iz Belgije si bo prihodnji teden možno ogledati na televizijski postaji Motors TV, rezultati dirke pa so na voljo na spletni strani www.cikfia.com.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji