Tim Gajser poškodovan do enajstega mesta

V Nemčiji je bila minuli vikend osma dirka za svetovno prvenstvo v motokrosu, na kateri sta tekmovala dva predstavnika AMZS, Tim Gajser in Jernej Irt. Tim Gajser je osvojil enajsto mesto, Jernej Irt je odstopil.


Gajser se je pred štirinajstimi dnevi na dirki v Latviji poškodoval in z očetom Bogomirjem sta šele nekaj ur pred odhodom v Nemčijo potrdila, da bo Tim sposoben nastopiti na naslednji dirki. Čeprav je bil kar dobro razpoložen, pa je bilo iz njegove drže razvidno, da bo vozil v bolečinah. Kvalifikacijsko dirko je začel najhitreje in je po uspešnem startu vozil v vodstvu, vse bolj pa se mu je približeval Italijan Antonio Cairoli. Potem je Gajser padel, nanj se je zvrnil še motor in kvalifikacije je zaključil z odstopom. Jernej Irt je v elitni kategoriji MXGP nastopil šele drugič letos. Kvalifikacije je končal na štiriindvajsetem mestu, za dirko pa je upal, da se uvrsti še kakšno mesto više.

 

V nedeljo zjutraj je Gajserja najprej čakal pregled pri zdravniku, ki je potrdil, da je sposoben tekmovati. Ker je Gajser kvalifikacije zaradi odstopa končal na predzadnjem mestu, dirke ni začel z najbolj ugodnega startnega položaja. Najhitrejši tekmovalci so imeli zato pri izbiri startnih mest nekaj prednosti, Gajser pa je ostal na zunanji strani in je bil na začetku dirke med petnajsterico. Najprej se je še skušal boriti za višja mesta, a bolečine v rami in hrbtu so bile prehude, zato je skoraj vso dirko vozil na dvanajstem mestu in osvojil nekaj pomembnih točk. Jernej Irt, ki se je začel po uvodnem krogu približevati tekmovalcem pred seboj, je v četrtem krogu padel in si izpahnil ramo, zato dirke ni končal.

Druga vožnja je bila za Gajserja bolj uspešna. Tudi v drugo je startal med prvo petnajsterico in do konca napredoval na deseto mesto, kjer je tudi ostal. Skupno je nemško dirko končal na enajstem mestu. Zmagal je Antonio Cairoli, ki je bil izjemen v finalni vožnji, na skupnem drugem mestu je bil Nizozemec Jeffrey Herlings, tretje mesto je osvojil Francoz Gautier Paulin.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je Cairoli prednost pred Gajserjem povečal na štiriinštirideset točk. Gajser je še vedno drugi, Francoz Paulin pa na tretjem mestu za aktualnim svetovnim prvakom zaostaja le še za točko.

Deveta dirka svetovnega prvenstva bo prihodnji vikend v Franciji.

REZULTATI MXGP

  1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Gautier Paulin (Fra), … 12. Tim Gajser, 32. Jernej Irt (oba Slo)
  2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Gautier Paulin (Fra), … 10. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 47 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 47, 3. Gautier Paulin (Fra) 40, … 11. Tim Gajser (Slo) 20

Skupno v SP 8/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 305 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 261, 3. Gautier Paulin (Fra) 260