Na MXGP v Franciji od Slovencev le Tim Gajser

Motokrosisti te dni nimajo časa za počitek. Že ta vikend jih v Franciji, na prizorišču pokala narodov iz predlanske sezone, čaka deveta dirka za svetovno prvenstvo. V elitni kategoriji MXGP bomo imeli le enega slovenskega predstavnika z licenco AMZS, svetovnega prvaka Tima Gajserja.


Poškodbe so letos med motokrosisti že v prvi polovici sezone terjale visok davek. Tudi slovenski tekmovalci jim niso ubežali. Klemen Gerčar je bil pred dnevi operiran in ga čaka daljše okrevanje po poškodbi kolena, Peter Irt po padcu v Angliji izpred dveh tednov še ni nared za dirko, Jernej Irt pa si je minuli vikend v Nemčiji izpahnil ramo. Slovenska zasedba bo zato v Franciji precej okrnjena. Seveda pa tudi Tim Gajser ni stoodstotno pripravljen, saj še vedno okreva po padcih, ki ju je doživel v Latviji in Nemčiji.

Gajser je na dirki v Nemčiji precej izgubil, a glede na njegovo zdravstveno stanje vseeno pridobil pomembnih dvajset točk. Antonio Cairoli, ki je v tem obdobju izjemno samozavesten in suveren, je Gajserju v seštevku svetovnega prvenstva ubežal na štiriinštirideset točk prednosti. »Sem v zelo dobri formi in na motorju uživam,« je po zmagi v Nemčiji dejal Cairoli in na vprašanje o tem, kaj je po njegovem mnenju vzrok za Gajserjeve padce, povedal: »Tako je, ko greš preko svojih zmožnosti. Tudi sam sem doživljal enako v sezonah, ko mi ni šlo, kot bi si želel. Vendar na silo ne gre. Tim je odličen voznik in verjamem, da bo kmalu spet pri vrhu.« V vse boljši formi je tudi Cairolijev sotekmovalec, svetovni prvak kategorije MX2, Jeffrey Herlings. Nizozemec je na zadnjih treh dirkah pokazal, da je ponovno hiter in bo v drugem delu sezone še kako nevaren. Da je krog tekmovalcev, ki so se sposobni uvrščati na zmagovalne stopničke širok, je dokazal tudi Francoz Gautier Paulin, ki v seštevku svetovnega prvenstva zaseda tretje mesto in ima za Gajserjem le še točko zaostanka.

Gajser veliko časa za rehabilitacijo ni imel, saj si tokrat dirki svetovnega prvenstva sledita brez prostega vikenda, je pa v treh prostih dneh skušal čim več počivati. »Želim se vrniti v boj za naslov prvaka. Proge v Erneeju se spomnim iz leta 2015, ko sem tukaj tekmoval na pokalu narodov. Gre za tipično francosko trdo podlago z veliko kamenja in zares ozkimi ovinki,« se proge spominja Gajser, ki upa, da se bo v nedeljo ponovno boril za najvišja mesta.

V Erneeju se vsakič zbere več deset tisoč navijačev, ki jih bo tokrat po napovedih spremljalo vroče poletno vreme. Prva vožnja bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Jan Pancar na dirki EMX250

V Franciji bo na četrti dirki evropskega prvenstva EMX250 tekmoval Jan Pancar, ki letos v tem tekmovanju še ni osvojil točk. Pancar je minuli vikend na Hrvaškem za trening odpeljal dirko evropskega prvenstva v odprti kategoriji in zasedel četrto mesto, kar mu vliva samozavest pred novo dirko močnega evropskega prvenstva v kategoriji EMX250, kjer letos tekmuje prvič. Prva dirka bo v soboto popoldne, druga v nedeljo dopoldne.

URNIK TEKMOVANJA MXGP

Nedelja: 14.00 – 1. vožnja MXGP, 17.00 – 2. vožnja MXGP (prenos na Šport TV 1)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji