V Kozarevcu skupna dirka Slovenije in Hrvaške

V Kozarevcu na Hrvaškem bo v nedeljo četrta dirka AMZS državnega prvenstva v motokrosu, ki bo štela za skupno državno prvenstvo Slovenije in Hrvaške. Tim Gajser bo tudi četrto dirko za državno prvenstvo v motokrosu zaradi okrevanja po poškodbi izpustil, a to še ne pomeni, da bodo borbe za najboljša mesta manj ogorčene.


Gajser je najprej grdo padel na dirki svetovnega prvenstva v Latviji, za tem pa še v Nemčiji. Pretekli vikend je odpovedal nastop na dirki svetovnega prvenstva v Franciji in se je odpravil domov na podrobne preiskave. Pregled pri uradni zdravniški službi na dirki namreč ni pokazal zlomov in Gajser je zato v Nemčiji tekmoval v neznosnih bolečinah. Šele podrobni pregledi v mariborskem UKC so razkrili pravo razsežnost poškodbe, zlom lopatice.

»Ne morem verjeti, v Nemčiji so nam pri zdravniški službi na dirki po opravljenem rentgenu zatrjevali, da nič ni zlomljeno in smo Tima poslali na start. Bilo mi je čudno, da ima take bolečine. Zdaj pa izvemo, da gre za zlom. Na tako zahtevni progi je tekmoval z zlomljeno lopatico, sploh ne upam pomisliti, kako bi se lahko stanje poslabšalo. Če bi to vedeli že prej, Tim v Nemčiji ne bi tekmoval, ampak bi takoj začeli sanirati poškodbo,« je razložil Timov oče in trener Bogomir Gajser. Tim je ob pomoči mariborskih strokovnjakov ta teden začel z okrevanjem. Kako dolgo bo trajalo, pa za zdaj še ni znano in zato tudi njegov nastop na naslednji dirki svetovnega prvenstva, ki bo 11. junija v Rusiji, ostaja vprašljiv. »Zdravje je na prvem mestu in lahko se zgodi, da bomo dirko v Rusiji izpustili. Vse bo znano konec prihodnjega tedna, ko bova s Timom videla, kako napreduje okrevanje,« je še dodal Bogomir.

V državnem prvenstvu so pred motokrosisti še štiri dirke, Gajser pa je ob izpuščeni tretji dirki že padel na drugo mesto in ga bo v nedeljo najbrž prehitel še kdo od konkurentov. Seznam poškodovanih tekmovalcev je na polovici sezone žal že zelo dolg. Poleg Tima Gajserja bo dirko državnega prvenstva izpustil Klemen Gerčar, ki okreva po operaciji kolena. Svoj nastop sta odpovedala tudi Jernej Irt, ki jo je skupil na dirki v Angliji in Peter Irt, ki si je pred nekaj tedni izpahnil ramo v Nemčiji. Žal seznam poškodovanih s tem še ni končan. Na enduro dirki se je poškodoval tudi Toni Mulec. Favoriti na skupni dirki s hrvaškimi motokrosisti so zato predvsem vodilni v skupnem seštevku, Luka Kutnar in Aljoša Molnar, računati gre tudi na Iana Oskarja Katanca, ki je lahko v posameznih vožnjah zelo hiter.

V kategoriji MX2 bo Jan Pancar stremel h dobremu treningu za močne mednarodne dirke, predvsem, pa bo zanimivo videti, ali se bo na domačem terenu v boj z njim pognal dodatno motivirani hrvaški motokrosist Luka Crnković. Svoj uspeh in stopničke bosta v tej kategoriji iskala tudi hitra mladinca Miha Bubnič in Miran Kovačič. Tekmovalci v kategoriji MX 125 so letos zelo izenačeni. Vodi Matevž Robek, vendar se je na steze po poškodbi vrnil hitri Luka Milec, zmagovalec zadnje dirke.

V kategoriji MX 50 junior, MX 65 in MX 85 bodo tokrat tekmovali vsi najboljši, predvsem pa bo zanimivo videti dvoboje najboljših predstavnikov slovenskega in hrvaškega motokros podmladka. Miha Vrh je po treh dirkah v kategoriji MX 50 še nepremagan, Jaka Peklaj pa velja za favorita v kategoriji MX 65. Suvereno je s prvimi dirkami opravil tudi vodilni motokrosist kategorije MX 85, Gal Hauptman. Letošnja sezona je izredno zanimiva v obeh veteranskih kategorijah, čeprav zmagovalca po treh dirkah ostajata neporažena. Pri mlajših veteranih dominira Borut Koščak, pri starejših pa konkurenci beži Bogomir Gajser.

Na Hrvaškem se tako obeta vrhunska dirka v poletno vročih pogojih, ki marsikomu zaradi odsotnosti poškodovane elite ponuja priložnost za vzpon v skupnem točkovanju.

Prve dirke v najnižjih kategorijah se začnejo ob 11. uri, prva vožnja elitnega razreda MX Open in MX2 pa bo na vrsti ob 13. uri. Dirke se bodo končale po 17. uri, nakar sledi podelitev pokalov najboljšim.

Foto: Peter Kavčič