V Radizelu upajo na domačo zmago

V Radizelu bo ta vikend drugi največji motošportni dogodek pri nas, dirka evropskega prvenstva v motokrosu. Radizelska kraljica bo gostila finalno dirko conskega dela evropskega prvenstva v kategorijah EMX 65 in EMX 85, ter peto dirko evropskega prvenstva v odprti kategoriji. Pomerilo se bo preko šestdeset motokrosistov iz desetih držav. Poleg domačih motokrosistov bodo tekmovali še predstavniki Italije, Avstrije, Hrvaške, Češke, Španije, Francije, Ukrajine, Švice in Velike Britanije.


Conski del evropskega prvenstva za podmladek v kategorijah EMX 65 in EMX 85 sestavljajo štiri cone. Slovenski motokrosisti tekmujejo v močni jugozahodni coni, skupaj z Italijo, Avstrijo, Španijo, Francijo, Švico in Portugalsko. Najboljša štirideseterica, v kateri bo po deset najbolje uvrščenih tekmovalcev posamezne cone, pa se bo konec julija na Češkem pomerila za naslov evropskega prvaka. V kategoriji EMX 65 bo slovenske barve zastopal le Jaka Peklaj, v kategoriji EMX 85 pa po poškodbi Gala Hauptmana ne bomo imeli predstavnika. Peklaj je izpustil dirko na Portugalskem in je pred radizelsko preizkušnjo na skupnem devetem mestu. Prva šesterica si je na treh dirkah zagotovila vidnejšo prednost, od sedmega mesta naprej pa so tekmovalci bolj izenačeni, zato se bodo morali v nedeljo za finalno vstopnico, ob dejstvu, da bodo nastopili vsi najboljši, še pošteno potruditi. V vodstvu je Španec Antonio Gallego. Peklaj bo imel sodeč po letošnjih vožnjah lepo priložnost, da se zavihti na zmagovalni oder.

V odprti kategoriji se bo odvijalo pravo slovensko državno prvenstvo, saj bo nastopilo kar sedem tekmovalcev z licenco AMZS: Aljoša Molnar, Anej Doplihar, Jernej in Peter Irt, Jan Pancar, Luka Milec in Ian Oskar Katanec. Za večino slovenskih tekmovalcev bo to prva dirka odprtega evropskega prvenstva v sezoni, saj sicer v omenjeni kategoriji ne tekmujejo in bodo domačo dirko izkoristili kot dober trening. Najboljši letošnji rezultat ima Katanec, ki je bil v Bolgariji tretji, Jan Pancar pa je bil blizu stopničk na Hrvaškem, ko je osvojil četrto mesto. Največ točk je do zdaj zbral Ukrajinec Volodymir Tarasov. Glede na imena in primat slovenskih motokrosistov, ki bodo tekmovali v odprti kategoriji, organizator upa, da bo zmaga tokrat ostala doma.

V soboto bodo od desete ure naprej prosti treningi, od 15. ure naprej bodo potekale kvalifikacije. Prve vožnje se bodo v nedeljo začele ob 12. 30 uri, prvi bodo z dirko začeli tekmovalci kategorije EMX 85. Druge vožnje se bodo začele ob 15.30. Cena vstopnice, ki velja oba dneva, je 10 Eur, za člane AMZS pa 5 Eur.

V nedeljo bo dogajanje ob dirki evropskega prvenstva popestrilo domače tekmovanje za pokal ekip in memorial Franca Fingušta. V treh vožnjah se bodo pomerile ekipe, ki jih bodo sestavljali po trije tekmovalci.

 

Urnik dirke:

SOBOTA:

15.10 – kvalifikacijska dirka EMX 65

15.50 – kvalifikacijska dirka EMX 85

16.40 – kvalifikacijska dirka EMX Open

 

NEDELJA

12.30 – 1. vožnja EMX 85

13.15 – 1. vožnja EMX 65

14.00 – 1. vožnja EMX open

 

15.30 – 2. vožnja EMX 65

16.10 – 2. vožnja EMX 85

16.45 – 2. vožnja EMX open

 

10.25 – 1. vožnja pokal ekip (vozniki z licencami in amaterji)

12.00 – 2. vožnja pokal ekip (vozniki z licencami in amaterji)

14.45 – 3. vožnja pokal ekip (vozniki z licencami in amaterji)

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji