Tim Gajser v Mačkovcih z zmago dokazal, da je nared za dirke MXGP

Motokrosist Tim Gajser se je na peti dirki za AMZS državno prvenstvo v Mačkovcih z dvojno zmago uspešno vrnil na tekmovalne steze. Še v petek vse do popoldneva ni bilo jasno, ali bo aktualni svetovni prvak lahko tekmoval, na veselje več kot štiri tisoč glave množice, ki se je zbrala ob stezi v Mačkovcih, pa je skupaj z našimi najboljšimi motokrosisti uprizoril pravi bencinski spektakel. V kategoriji MX2 je z dvojno zmago slavil Jan Pancar.


Vse oči gledalcev in ljubiteljev motokrosa so bile seveda uprte v Tima Gajserja. Poškodba je kot kaže stvar preteklosti in naš prvak ima v glavi že naslednje dirke za svetovno prvenstvo. »Počival sem minimalno. Takoj, ko sem lahko, sem začel delati vaje pod budnim očesom fizioterapevta, kajti tempo na dirkah MXGP je neusmiljen in vsak dan, ko ne delaš na kondiciji in moči, pomeni težave na dirki. Na dirke MXGP se vračam z jasnim ciljem, da se vsako dirko posebej odpeljem optimalno. Nikakor pa ne mislim z glavo skozi zid, sezona je še dolga in zgodi se lahko še marsikaj. Antonio Cairoli je sicer trenutno v položaju, ko lahko nadzira tekmece in ne potrebuje nujno zmage, ampak samo konstantno nabiranje točk. Bomo videli kaj prinesejo naslednje dirke, zagotovo bo zanimivo«, je svoje misli strnil Tim Gajser, ki je dirko v Mačkovcih izkoristil za trening pred tekmo, ki ga čaka že naslednji konec tedna v Italiji. Vodilni položaj v skupnem seštevku državnega prvenstva je v odprti kategoriji z odlično vožnjo in dvojnim drugim mestom utrdil Luka Kutnar, tretje mesto je zasedel Aljoša Molnar.

 

V kategoriji MX2 je z dvojno zmago slavil Jan Pancar. Pravkar je dopolnil sedemnajst let in že velja za enega naših največjih upov. »Steza je zelo lepa, čeprav zame prelahka, saj ni kanalov in grbin, ki sicer nastanejo na dirkah za evropsko prvenstvo. Takšna steza je odlična za trening in za rekreativne voznike, mene pa že čez en teden čakajo po pol metra globoke luknje in kanali v Italiji, kjer bom dirkal za točke evropskega prvenstva EMX 250. Počitka ne bo, veliko moram še delati, saj je konkurenca izredno huda,« je povedal Pancar. Drugega mesta se je razveselil Hrvat Luka Crnković, tretjega pa Avstrijec Markus Hirtl. Četrto in peto mesto sta zasedla Miha Bubnič in Miran Kovačič.

Luka Milec ima za sabo teden, ki bi ga verjetno najraje kar čim prej pozabil. Po padcu na dirki evropskega prvenstva v Orehovi vasi, se je nekako sestavil za novo dirko, a že v prvem krogu prve vožnje padel v hitrem desnem ovinku, nakar sta ga v gneči povozila še dva tekmeca. Dirka razreda MX 125 in MX2  je kar nekaj krogov potekala pod rumeno zastavo, saj so morali nesrečnega Mileca s steze odnesti na nosilih. Z dvema točkama prednosti je tako skupno zmagal Matevž Robek, ki se kljub mladosti odlično znajde na 125 kubičnem motociklu. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Jan Walter in tretje Matic Gregorka.

Med najmlajšimi je v kategoriji MX 50 z dvojno zmago slavil Miha Vrh pred Galom Geršakom in hrvaškim motokrosistom Šimundom Ivandićem. V kategoriji MX 65, je tokrat nastopil Jaka Peklaj, ki je z neverjetno vožnjo dokazal, da v resnici ta trenutek kljub temu, da je izpustil nekaj domačih dirk, nima konkurence na domačih tleh. Drugo mesto je osvojil Lukas Osek in tretje Tine Novak. V kategoriji MX 85 je prepričljivo slavil Bor Brejc, drugi je bil hrvaški predstavnik David Petanjek, s tretjim mestom pa je domače navijače razveselil predstavnik domačega društva AMD Šefan Kovač, Anej Ilič.

Pri starejših veteranih je zmagal Alojz Vogrinc in Bogomirju Gajserju zadal prvi poraz letos, saj se mu je v prvi vožnji strgala veriga in je odstopil. Tretji je bil Gorazd Vidic. Med mlajšimi veterani je z dvema zmagama ponovno slavil zanesljivi in hitri Borut Koščak, pred Leonom Feršem in Tomažem Jankovičem.

Pred dirkači je poletni premor, naslednja dirka za AMZS državno prvenstvo Slovenije v motokrosu bo v nedeljo, 27. avgusta na kraljici slovenskih stez, v Radizelu.

Foto: Peter Kavčič