V Italiji povratek slovenskih motokrosistov

V Italiji se ta konec tedna obeta poslastica za ljubitelje motokrosa, enajsta dirka svetovnega prvenstva MXGP, na kateri se po poškodbi vrača aktualni svetovni prvak Tim Gajser. Poleg Gajserja bosta v Ottobianu na prenovljeni progi nastopila še dva predstavnika z licenco AMZS, brata Peter in Jernej Irt.


Gajser je sezono odlično začel in prevzel vodstvo v seštevku svetovnega prvenstva. Nato je padec v Latviji privedel do poškodbe, ki se sprva ni izkazala za resnejšo, zato je tekmoval še v Nemčiji, kjer pa ga je nov padec, pri katerem si je zlomil lopatico, prisili k počitku in nekaj tedenski rehabilitaciji. Makolčan je zato izpustil naslednji dirki v Franciji in Rusiji, kljub primanjkljaju točk iz dveh dirk, pa je po polovici svetovnega prvenstva v skupnem seštevku še vedno na visokem petem mestu.

Vrstni red se je ob Gajserjevi odsotnosti pri vrhu precej pomešal. Vodi še vedno Italijan Antonio Cairoli, ki bo ta vikend pred svojimi navijači še posebej motiviran. Drugi je s sedeminštiridesetimi točkami zaostanka Belgijec Clement Desalle, tretji pa iz dirke v dirko hitrejši Francoz Gautier Paulin. Pred Gajserjem je tudi Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je po ponesrečenem začetku sezone ujel pravo formo in postaja vse nevarnejši.

Gajser se s točkami in zaostankom ne obremenjuje, želi se le čim prej vrniti v staro formo in ujeti zmagovalni ritem. »Rehabilitacija je potekala nad pričakovanji, želel bi se zahvaliti doktorju Matjažu Vogrinu in fizioterapevtu Samu Miklu, ki sta zaslužna za to, da sem se lahko že v nedeljo vrnil na motor. Sem na pravi poti, da bom lahko spet delal to, v čemer najbolj uživam,« je zadovoljno povedal Gajser, ki je v nedeljo zmagal na dirki državnega prvenstva v Mačkovcih, nepopisno pa se veseli italijanske dirke za svetovno prvenstvo, saj bo ob progi v Ottobianu znova prevladovala rumena barva slovenskih navijačev. Podporo bo ta vikend še kako potreboval. »Ko sem izvedel, da imam zlomljeno lopatico, se mi je sesul svet. Potreboval sem kar nekaj dni, da sem prišel k sebi, saj me je dejstvo, da sem poškodovan, precej potolklo. Čez čas sem se začel zavedati, da je to del športa in da tako pač mora biti,« je razložil Gajser in priznal, da so mu omenjeni dogodki vlili dodatno motivacijo, saj se želi vrniti še močnejši in znova stopiti na najvišjo stopničko.

Na startu bosta v elitni kategoriji MXGP ob Gajserju še brata Peter in Jernej Irt, ki se prav tako vračata po poškodbah. Oba sta pred dvema tednoma v Radizelu uspešno nastopila na dirki evropskega prvenstva, kjer sta osvojila zmago in drugo mesto. Mlajši brat, Peter, je med sezono menjal ekipo in bo v Italiji prvič zastopal barve nove ekipe Sturm Racing, kjer bo prav tako tekmoval z motorjem znamke Yamaha. »Oba s Petrom sva utrpela nekaj lažjih poškodb. V Nemčiji sem si izpahnil ramo, zato še nisem stoodstotno pripravljen. So pa zadnje tekme v Radizelu in v nemškem prvenstvu pokazale napredek. Tekma v Italiji bo izredno težka, saj gre za peščeno podlago, napovedane pa so tudi visoke temperature,« je razložil Jernej. Tudi brata Irt se veselita italijanske preizkušnje in bučne podpore številnih slovenskih navijačev, ki se odpravljajo v Italijo.

Prva vožnja bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Jan Pancar in Maks Mausser na dirki EMX

Jan Pancar in Maks Mausser bosta v Italiji tekmovala na dirki evropskega prvenstva. Oba predstavnika mladinskih vrst sta letos prestopila v višjo kategorijo, kjer še nabirata izkušnje. Pancar bo tekmoval v kategoriji EMX 250, Mausser pa v kategoriji EMX 125. Oba prva vožnja čaka že v soboto, druga pa v nedeljo.

URNIK TEKMOVANJA MXGP

Nedelja: 14.00 – 1. vožnja MXGP, 17.00 – 2. vožnja MXGP (prenos na Šport TV 1)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji