Jerman rešil čast slovaške ekipe

Na Slovaškem so motociklisti minulo soboto tekmovali na osemurni vztrajnostni dirki za svetovno prvenstvo v cestno hitrostnem motociklizmu. Slovaška ekipa Yamaha MACO Racing Team, v kateri tekmuje Slovenec Marko Jerman, je po veliki smoli osvojila deveto mesto.


Marko Jerman, Švicar Gregory Junod in Francoz Anthony Dos Santos, so nosili veliko breme, saj so tekmovali na domačem prizorišču svoje ekipe. Ekipa, navijači in tudi tekmovalci sami, so odkrito priznali, da na domačem Slovakiaringu ciljajo na uvrstitev med najboljše tri. S kvalifikacijami so opravili solidno in so dirko začeli z devetega mesta. Dirko je začel Jerman in z odličnim startom v prvi uri vozil najprej na tretjem, nato na četrtem mestu.

Dve uri pred koncem dirke je vse kazalo na senzacijo Jermanove ekipe, saj so v sedmo uro vstopili na drugem mestu. Pred njimi so bili le člani ekipe GMT94 Yamaha, ki so imeli dva kroga prednosti. V predzadnji uri pa je bila ekipa MACO Racing Team na pragu katastrofe. Na motor je sedel Francoz Dos Santos, ki je tri kroge po vrnitvi na stezo padel in popolnoma raztreščil motor. Jerman, Junod in Dos Santos so bili po odličnem dirkanju zaradi padca skoraj v izgubljenem položaju. Kot zadnji se je na progo še enkrat podal Jerman. Ko se je vrnil na dirko, je bila ekipa že na štirinajstem mestu. Kljub veliki vročini in razgretemu asfaltu, so se motociklisti v zadnji uri še naprej borbeno spopadali s preizkušnjo. Jerman je znova uprizoril vrhunsko predstavo. V zadnjih krogih dirke je bil še deseti, tik pred koncem pa je pridobil še eno mesto in svojo ekipo popeljal do devetega mesta. Razočaranje je bilo veliko, saj so imeli večji del dirke stopničke že v žepu, kljub devetemu mestu pa so v skupnem seštevku svetovnega prvenstva napredovali na peto mesto.

Zmagala je ekipa GMT94 Yamaha, drugi so bili člani Suzuki endurance racing team, tretje mesto je osvojila ekipa Honda endurance racing. Naslednja, finalna dirka bo konec julija na Japonskem.

REZULTATI dirke

SKUPNI REZULTATI v SP po štirih dirkah