Motokrosisti z novimi močmi v nadaljevanje sezone MXGP

V Loketu na Češkem se bo ta konec tedna po krajšem poletnem premoru nadaljevalo tekmovanje za svetovno prvenstvo v motokrosu. V elitni kategoriji MXGP bo na trinajsti dirki tekmovala trojica z licenco AMZS: Tim Gajser, Peter Irt in Jernej Irt. Jaka Peklaj pa bo tekmoval na finalu evropskega prvenstva v kategoriji EMX 65. Vsi štirje se posebno veselijo bučne podpore številnih slovenskih navijačev, ki jih bodo bodrili ob progi.


V Loketu, ki je prvo dirko svetovnega prvenstva elitne kategorije gostil že pred dvaindvajsetimi leti, bodo oči slovenskih navijačev uprte v svetovnega prvaka Tima Gajserja, ki mu je poletni premor prav prišel predvsem za dokončno saniranje poškodbe in stopnjevanje forme pred zadnjo tretjino sezone svetovnega prvenstva. »Priznam, da je odmor, ki je trajal dva vikenda, prišel še kako prav. Pravih počitnic nisem imel, ker sem vseskozi treniral. Tudi ko nisem bil na motorju in sem si privoščil nekaj dni morja, sem veliko treniral v fitnesu, da sem pridobil, kar sem izgubil v času okrevanja. Počutje je vedno boljše, fizična pripravljenost pa je iz dneva v dan bliže tisti, ki sem jo imel na začetku sezone. Danes opravim še zadnji trening pred tekmo, potem pa bom dal na dirki od sebe in upam na čim boljši rezultat,« je napovedal Makolčan, ki komaj čaka, da znova sede na motor in razveseli navijače. Gajserjev najboljši rezultat v Loketu je lansko drugo mesto.

Povratnik po poškodbi je tudi Jernej Irt, ki se dirke v Loketu še posebej veseli zaradi proge. »Loket je ena izmed meni najljubših tekem v svetovnem prvenstvu. Proga mi zelo odgovarja, prav tako pa imamo slovenski motokrosisti navadno veliko podporo slovenskih navijačev, kar bo tudi tokrat zelo dobrodošlo,« je v pričakovanju dirke povedal dobro razpoloženi Irt.

Njegov mlajši brat Peter pričakuje zanimive borbe in je pred odhodom na dirko povedal: »Pavzo med tekmami sva z bratom izkoristila za dobre priprave in sva veliko trenirala na motorju. Na dirki pričakujem dobre borbe in dve solidni vožnji. Vsekakor bo prisotna pomoč s tribun, saj pričakujemo veliko slovenskih navijačev, česar se še posebno veselim.« Peter Irt je poleg Gajserja letos edini slovenski motokrosist, ki se lahko pohvali s točkami v svetovnem prvenstvu. Z nekaj športne sreče pa v nedeljo točkama iz Latvije, na Češkem morda doda še kakšno.

Pred motokrosisti je še sedem dirk svetovnega prvenstva. Prvenstvo nikakor še ni odločeno, vse bolj pa se zdi, da izkušeni Antonio Cairoli drvi devetemu naslovu svetovnega prvaka naproti. Italijan je letos suveren, kot že dolgo ne. V dvanajstih dirkah je zmagal petkrat in si je pred drugo uvrščenim tekmovalcem, Belgijcem Clementom Desallom, privozil že enaindevetdeset točk prednosti. Ob takem nadaljevanju, lahko prvak postane že dirko ali dve pred koncem sezone. Tim Gajser je na petem mestu, do tretjega mesta v prvenstvu ga trenutno loči triinsedemdeset točk, Francoz Romain Febvre pa za Gajserjem zaostaja le za točko. Obeta se zanimiva zadnja tretjina prvenstva. Prihajajo dirke na progah, ki so bolj po okusu slovenskih motokrosistov, zato se lahko nadejamo, da bo Gajser do konca sezone še razveseljeval z odličnimi rezultati.

Prva vožnja svetovnega prvenstva bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

Poleg svetovnega prvenstva bo na Češkem na sporedu še finale evropskega prvenstva za kategoriji EMX 65 in EMX85. Motokrosisti obeh kategorij so bili razdeljeni na štiri evropske cone in so se najprej pomerili v conskem delu tekmovanja. Po deset najboljših motokrosistov vsake cone, si je priborilo vstopnico za finale. Desetletni slovenski predstavnik Jaka Peklaj je tekmoval v kategoriji EMX 65, kjer je bil po conskem delu, z eno izpuščeno dirko, uvrščen na osmo mesto. Motokrosisti kategorije EMX 65 bodo prvo vožnjo odpeljali v soboto ob 15.40, drugo pa v nedeljo ob 9.45.

URNIK TEKMOVANJA MXGP

Nedelja: 14.00 – 1. vožnja MXGP, 17.00 – 2. vožnja MXGP (prenos na Šport TV 1)

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji