Žagar na polovici sezone pred dirko za VN Velike Britanije

To soboto bo v južnovaližanskem Cardiffu na sporedu dirka za VN Velike Britanije. Veličastni stadion Millennium ali stadion Kneževine Walles, kot ga tudi nazivajo po novem, bo kot vrhunec sezone gostil šesto od dvanajstih dirk letošnje sezone Speedway Grand Prix serije.


Na dirki bo seveda nastopil tudi naš adut Matej Žagar. Na zadnji dirki, VN Danske je v Horsensu nastopil odlično in z malo več sreče bi lahko prvič letos nastopil tudi v velikem finalu, a tudi petemu mestu in enajstim točkam se ne gleda v zobe. Sledil je premor, v katerem so vozniki najboljših držav nastopili v ciklusu svetovnega ekipnega prvenstva, Žagar pa je med tem izkoristil nekaj dni za oddih na morju in dirkanje v švedski profesionalni ligi. Tam se je obakrat odrezal zelo dobro, enkrat je dirko končal z maksimumom, v drugo pa z dvanajstimi privoženimi točkami a žal tudi padcem, pri katerem si je poškodoval obe zapestji. »Obe zapestji me kar pošteno bolita ampak ne bi smelo biti težav, kljub temu, da gre za precej tehnično progo in oval, ki mi načeloma kar ustreza,« je pred treningom povedal Žagar, ki se še vedno trudi za preboj v prvo osmerico, ki si bo na koncu zagotovila nastop v sezoni 2018: »Upam, da bodo tudi motorji delovali, kot si želim in bomo našli prave nastavitve za tokratni nastop.«

Pred dvema letoma je Žagar v Cardiffu osvojil šesto mesto, dve zmagi in deset točk, lani pa se mu je nastop v polfinalnih vožnjah izmuznil le za točko, saj je z eno zmago in osmimi točkami končal na nehvaležnem devetem mestu. Upanje, da bi letos na stadionu, ki je domovanje Valižanskega rugbyja in sprejme 74.500 gledalcev, ponovno osvojil veliko število točk in po možnosti celo letošnji prvi nastop v velikem finalu, pa je realno tudi zaradi zadnjih dobrih nastopov našega multi prvaka.

Samo prvenstvo je pred svojo polovico izenačeno kot še nikoli, boj za naslov svetovnega prvaka pa verjetno ne bo odločen vse do konca. Trenutno si vodstvo delita Avstralec Jason Doyle in Poljak Patryk Dudek, Žagar pa na enajstem mestu za osnovno željo, najboljšo osmerico pred sobotnim nastopom zaostaja za devet točk.

Žreb je Žagarju določil stezno številko 13, kar pomeni, da bo na tej ozki progi v rednem delu dirke dvakrat startal iz pozicije A, torej ob povsem notranjem robu ovala. Naj bo torej tokrat srečna trinajstica za našega edinega predstavnika med speedwaysko elito.

Žagarjeve vožnje:

4            J. DOYLE (69)     N. IVERSEN (88) E. SAYFUTDINOV (89)    M. ŽAGAR (55)

5            M. ŽAGAR (55)  T. WOFFINDEN (108)     A. LINDBACK (85)           M. VACULIK (54)

12          M. ŽAGAR (55)  G. HANCOCK (45)            C. COOK (16)     B. ZMARZLIK (95)

14          F. LINDGREN (66)           M. ŽAGAR (55)  P. DUDEK (692) M. JANOWSKI (71)

19          P. KILDEMAND (25)        C. HOLDER (23) M. ŽAGAR (55)  P. PAWLICKI (777)

Borut Cvetko / mediaspeed.net

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji