Na Češkem uspešna vrnitev Tima Gajserja

Tim Gajser se je na trinajsti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Češkem s stopničkami v elitni kategoriji MXGP uspešno vrnil na tekmovalne steze, osvojil je tretje mesto. Ostala predstavnika AMZS nista osvojila točk. Jernej Irt je bil devetindvajseti, Peter Irt pa dvaintrideseti.


Gajserju je letošnje načrte prekrižala poškodba, ki se mu je pripetila na začetku druge tretjine prvenstva. Zaradi zlomljene lopatice je celo izpustil dve dirki, na zadnjih dveh dirkah pa je zaradi poškodbe dosegel manj od pričakovanj. K sreči je sledil tri tedenski poletni premor in Gajser je imel dovolj časa za dokončno sanacijo poškodbe. Pred dirko v Loketu je povedal, da je kljub počitnicam garal in treniral prav vsak dan ter, da je pridobil že precej moči in bo na Češkem znova konkurenčen.

Svoje napovedi je Gajser tudi uresničil. Loket je sicer proga, ki slovenskim motokrosistom ustreza bolj kot nekatere proge, ki so letos že bile na sporedu svetovnega prvenstva. V soboto je Makolčan najprej zelo dobro opravil s kvalifikacijami, kjer je zaostal le za vodilnim motokrosistom prvenstva, Italijanom Antoinjem Cairolijem. Peter Irt je bil v kvalifikacijah sedemindvajseti, Jernej Irt pa je štiri kroge pred koncem odstopil. Slovenski navijači so bili željni novega Gajserjevega uspeha in so v velikem številu odpotovali na Češko.  

Prva vožnja se je izšla po Gajserjevih načrtih. Suvereno je vodil od starta do cilja, njegova zmaga niti za trenutek ni bila ogrožena. Peter Irt je na enaindvajsetem mestu dolgo lovil točko, proti koncu dirke pa je popustil in osvojil šestindvajseto mesto. Jernej Irt je bil devetindvajseti.

V drugi vožnji smo bili priča bolj pestremu dogajanju in tesnejšim dvobojem. Gajser je bil na startu znova najhitrejši, tokrat pa je bil Cairoli že na začetku bliže in je Gajserja v nekaj krogih tudi dohitel. Cairoli je nizal hitre kroge in Gajser se mu ni dolgo upiral. Cairolijevo prehitevanje je bilo prelomnica v drugi vožnji, kajti Makolčana sta za tem prehitela še Belgijec Clement Desalle in z grobim manevrom še Nizozemec Jeffrey Herlings. Gajser je za tem vozil na četrtem mestu, ki ga je obdržal do ciljne črte. Od ostalih Slovencev je bil v drugo uspešnejši starejši brat Jernej Irt na šestindvajsetem mestu, Peter Irt je bil devetindvajseti.

Prvi trije tekmovalci so bili točkovanju dirke tesno skupaj. Cairoli je z zmago v drugi vožnji osvojil češko dirko in petinštirideset točk, točko za njim se je na drugo mesto uvrstil Belgijec Desalle, Tim Gajser pa je s triinštiridesetimi točkami osvojil odlično tretje mesto. Jernej Irt je dirko končal na skupnem devetindvajsetem mestu, Peter Irt pa na dvaintridesetem. V točkovanju svetovnega prvenstva pri vrhu ni sprememb. Vodi še naprej Cairoli, ki je letos zbral že 523 točk, Gajser pa s 353 točkami ostaja peti.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 6. avgusta v Belgiji.

 

REZULTATI MXGP

  1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Antonio Cairoli (Ita), … 26. Peter Irt, 29. Jernej Irt (oba Slo)
  2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Jeffrey Herlings (Niz), 4. Tim Gajser (Slo), … 26. Jernej Irt, 29. Peter Irt (oba Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 45 točk, 2. Clement Desalle (Bel) 44, 3. Tim Gajser (Slo) 43, … 29. Jernej Irt, 32. Peter Irt (oba Slo)

Skupno v SP 13/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 523 točk, 2. Clement Desalle (Bel) 431, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 418, … 5. Tim Gajser (Slo) 353, 44. Peter Irt (Slo) 2