Škulj tudi v tretje med finalisti

Finska Alaharma je minuli konec tedna gostila sklepno dirko svetovne karting serije CIK-FIA Academy Trophy. Tudi tokrat je barve Slovenije zastopal Mark Škulj, ki je tudi na tretji dirki izpolnil zastavljeni cilj in se uvrstil v finale.


Potem, ko je aktualni državni prvak na uvodnih dirkah prvenstva v Belgiji in Franciji razveselil z uvrstitvijo v finale, se je na dirko na sever Finske podal z jasnim ciljem, uvrstitvijo med petnajsterico, ki prinaša točke v skupnem seštevku. Dirke v Alaharmi se je v razredu Academy Trophy udeležilo štiriinštirideset voznikov iz štiriintridesetih držav, tekmovanje pa je potekalo v sklopu četrte dirke evropskega prvenstva CIK-FIA v kategorijah OK in OK-Junior. 

Alaharma se je na koledar mednarodnih tekmovanj vrnila po več kot petnajstletni odsotnostni, letošnje tekmovanje pa je počastilo stoletnico Finske samostojnosti. Tudi zato je bilo obrobno dogajanje pestro, častni gost dirke pa je bil predsednik mednarodne avtomobilisticne organizacije FIA, Jean Todt. Na dirkališču ki je osrednja atrakcija tematskega zabavišcnega parka, je bilo celoten konec tedna opaziti mnogo znanih obrazov iz sveta bencinskih športov, med njimi so bili Mika Salo, Mick Doohan, Juan Pablo Montoya, Rajko Štefančič, Stig Blomqvist ter Ralf Schumacher.

Škulj se je hitro spoprijateljil s tehnično zahtevno in izjemno hitro stezo, ki je poimenovana po nekdanjem dirkaču formule 1 Miki Salu. Nekoliko več preglavic je Škulju tudi na Finskem povzročalo privajanje na zahtevne razmere na stezi, saj je v času uvodnih prostih treningov znova ves čas deževalo. Prve občutke vožnje na suhem asfaltu je tako pridobil šele na sobotnem ogrevanju pred kvalifikacijami, ki pa jih je nato opravil z odliko in si privozil 20. mesto. 

V uvodni kvalifikacijski dirki se je Škulj dobro boril, na koncu pa vseeno izgubil nekaj mest in ni unovčil odličnega štartnega izhodišča. Odstop v prvem ovinku druge kvalifikacijske dirke je pomenil, da bo za preboj v finale potreben izjemen nastop v zadnji kvalifikacijski dirki. Nalogo je opravil z odliko in si z enajstim mestom še tretjič zapored zagotovil nastop v finalu. 

Med štiriintridesetimi finalisti si je Škulj privozil 28. štartno mesto, pred njim je bila zagotovo težka naloga preboja v ospredje, saj so bile razlike v časih tekmovalcev na Finskem izjemno majhne. Tudi zato je bilo možnosti za prehitevanje bolj malo. Nevajen podobnih razmer, saj mu izkušnje, ki jih pridobiva na dirkah državnega prvenstva nikoli ne nudijo podobnih pogojev izenačenosti številnih tekmovalcev. Povsem v nasprotju z večino tekmecev, ki si izkušnje nabirajo v močnih nacionalnih prvenstvih in drugih mednarodnih tekmovanjih. V finalu je ciljno črto prečkal na 24. mestu, a si je zaradi nepravilnosti na štartu privozil kazen in dirko zaključil na 27. mestu.

"Alaharma je bila nedvomno zelo prijetna izkušnja, steza mi je zelo ustrezala, žal pa sem priložnost za odmevnejšo uvrstitev zapravil z odstopom v drugi kvalifikacijski vožnji. Preboj v ospredje zato ni bil enostaven, nedvomno pa sem imel hitrost, saj sem po časih zelo malo zaostajal za najboljšimi," je po dirki povedal Škulj, ki je v finalu za najhitrejšim časom zaostal dobre tri desetinke sekunde. Nastope v letošnjem prvenstvu je aktualni državni prvak sklenil takole: "Z nastopi v letošnjem prvenstvu sem izjemno zadovoljen, zagotovo je to največji uspeh v moji karieri. Cilj so bile uvrstitve v finale, po dobrem uvodu pa sem si želel osvojiti tudi nekaj točk. Nedvomno bo potrebno za preboj na vrh pridobiti nekaj dodatnih mednarodnih izkušenj."

Premierne zmage se je v Alaharmi veselil Brazilec Francisco Melo Porto, drugo mesto je osvojil Xavier Handsaeme (Belgija), tretje pa Tijmen van der Helm (Nizozemska). Naslov prvaka si je privozil Handsaeme, ki si je za nagrado privozil nastop na svetovnem prvenstvu v Angliji pod okriljem tovarniškega moštva Tony Kart. Škulj se v skupnem seštevku ni uvrstil med dobitnike točk, a je zaradi treh uvrstitev v finale prvenstvo sklenil na odličnem 26. mestu med 51 uvrščenimi tekmovalci.

Evropsko prvenstvo v kartingu se ta konec tedna zaključuje na Švedskem, po krajšem poletnem premoru pa vozniki in moštva začenjajo s pripravami na jesenski del sezone. Najprej bo nemški Wackersdorf gostil svetovno prvenstvo za kategoriji KZ in KZ2, slaba dva tedna kasneje pa se karavana seli v Veliko Britanijo, kjer bo na sporedu mladinsko in člansko svetovno prvenstvo v kategorijah OK-Junior in OK.