V Švici prvič do točk trije slovenski motokrosisti

Švica je gostila petnajsto dirko svetovnega prvenstva v motokrosu, ki je slovenskemu motokrosu prinesla nov uspeh. V elitni kategoriji MXGP so bili prvič pri točkah trije motokrosisti z licenco AMZS: Tim Gajser, Peter Irt in Jernej Irt. Gajser je bil skupno šesti, Jernej Irt enaindvajseti in Peter Irt dvaindvajseti.


Tim Gajser je po ponesrečenih kvalifikacijah na dirki startal z zunanje, manj ugodne pozicije. Na startu se je v obeh vožnjah prebil med deseterico najhitrejših tekmovalcev. V prvi vožnji je bil Makolčan sedmi in je večji del držal stik s hitrim Herlingsom, ki je končal mesto pred njim. Zmagal je švicarski tekmovalec Arnaud Tonus, tik za njim sta v cilj pripeljala Anglež Max Anstie in Italijan Antonio Cairoli. Brata Irt sta pred dirko poudarjala, da se veselita dirke v Švici, saj se na progi počutita domače. V prvi vožnji sta bila z dvaindvajsetim in triindvajsetim mestom blizu točkam svetovnega prvenstva, oba pa odločena, da v drugi vožnji uvrstitev izboljšata.

V drugo je Gajser startal še bolje in je bil najprej sedmi, potem pa je opravil še z dvema konkurentoma in je končal na repu najboljše peterice. Za veselje slovenskih navijačev sta poleg Gajserja poskrbela brata Irt, saj sta po solidnem startu vozila odločno in sta bila proti koncu dirke vse hitrejša. Jernej Irt je osvojil tri točke za osemnajsto mesto, Peter Irt pa je sledil tempu starejšega brata in je bil devetnajsti.

»Glede na osemnajsto mesto v kvalifikacijah in na hitre čase, ki sem jih dosegal na prostih treningih, sem pričakoval uvrstitev med prvih dvajset. V prvi vožnji mi kljub odličnemu dirkanju ni uspelo, zato sem bil kar malo razočaran. Kljub vsemu se je v drugo vse izšlo in sem osvojil točke. Izredno sem zadovoljen z vožnjo in rezultatom, saj se je pokazal velik napredek, ki sem ga dosegel s težkimi treningi v zadnjih treh tednih,« je bil po dirki vesel Jernej Irt.

Zmagovalec švicarske dirke je postal Jeffrey Herlings, drugi je bil Francoz Gautier Paulin, tretji pa Italijan Antonio Cairoli. Tim Gajser je bil skupno šesti in je seštevku dodal novih, pomembnih trideset točk, Jernej Irt je bil enaindvajseti, Peter Irt pa dvaindvajseti. Gajser v seštevku svetovnega prvenstva ostaja peti.

Motokrosisti iz Švice potujejo na Švedsko, kjer jih že naslednji vikend čaka nova dirka svetovnega prvenstva. 

REZULTATI MXGP

  1. vožnja: 1. Arnaud Tonus (Švi), 2. Max Anstie (Vbr), 3. Antonio Cairoli (Ita),… 7. Tim Gajser, 22. Jernej Irt, 23. Peter Irt (vsi Slo)
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Gautier Paulin (Fra), 3. Romain Febvre (Fra), … 5. Tim Gajser, 18. Jernej Irt, 19. Peter Irt (vsi Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 40 točk, 2. Gautier Paulin (Fra) 40, 3. Antonio Cairoli (Ita) 38, 6. Tim Gajser 30, 21. Jernej Irt 3, 22. Peter Irt 2 (vsi Slo)

Skupno v SP 15/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 605 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 508, 3. Gautier Paulin (Fra) 486, … 5. Tim Gajser 406, 42. Peter Irt 4, 44. Jernej Irt 3 (vsi Slo) 

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji