Motokrosisti na Švedskem z veliko optimizma

Motokrosisti počasi zaključujejo letošnjo sezono svetovnega prvenstva. Čakajo jih le še štiri dirke. Naslednja bo že ta vikend na Švedskem, kjer bodo tudi Tim Gajser, Peter Irt in Jernej Irt.


Slovenski motokrosisti so na zadnji dirki v Švici doživeli pravi razcvet in so se na Švedsko odpravili z veliko optimizma in pozitivne energije. V Švici so prvič točke v elitni kategoriji svetovnega prvenstva MXGP na eni dirki osvojili kar trije tekmovalci z licenco AMZS. Tim Gajser je s šestim mestom dokazal, da še naprej sodi v sam vrh. Peter in Jernej sta v drugi vožnji prikazala izjemno borbeni predstavi in družina Irt je bila po dirki bogatejša za pet točk iz elitne kategorije.

Na Švedskem se bodo motokrosisti pomerili na trdi podlagi. Uddevalla je prizorišče z bogato zgodovino in se na koledar svetovnega prvenstva vrača po letu premora. Vodilna tekmovalca v svetovnem prvenstvu, Italijan Antonio Cairoli in Nizozemec Jeffrey Herlings, imata na progo večinoma lepe spomine. Cairoli je na tem prizorišču zmagal že šestkrat, Herlings je trikrat zmagal in bil trikrat drugi. Leta 2015 je Herlings prav v Uddevalli zaradi poškodbe predčasno končal sezono potem, ko je vodil v prvenstvu, zmagal pa je Gajser, ki je takrat začel svoj pohod proti naslovu svetovnega prvaka v kategoriji MX2.

»Na Švedskem sem tekmoval že velikokrat, predvsem v nižjih kategorijah, leta 2015 sem tukaj tudi zmagal. Proga mi je všeč in mi ustreza, ker gre za trdo podlago. Po Švici sem odpotoval domov, kjer sem opravil nekaj treninga. Upam, da bom na Švedskem dosegel še boljši rezultat,« je napovedal aktualni svetovni prvak Tim Gajser. Bolj kritičen je bil Peter Irt, ki je po uspešni predstavi v Švici pričakoval vpoklic v slovensko motokros reprezentanco, kjer je mesto v kategoriji MX2 dobil Jan Pancar, ki tekmuje v evropskem prvenstvu EMX 250. »Po tekmi sem bil negativno presenečen, saj me selektor ni izbral v reprezentanco, čeprav sva se v soboto pogovarjala, da bi vozil v kategoriji MX2. Na Švedsko grem s polno mero pozitivne energije. Tekma bo pomembna, ker ekipe že izbirajo tekmovalce za naslednjo sezono. Upam na podoben izkupiček, kot v Švici,« je povedal Peter Irt. Jernej Irt, ki je v zadnjih dirkah vidno napredoval in še stopnjuje svojo formo, prav tako upa na nove točke v svetovnem prvenstvu.

Kvalifikacije bodo na sporedu v soboto ob 17.10. Prva vožnja dirke bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.