Tim Gajser z odlično predstavo zmagal na Švedskem

Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Švedskem zmagal s predstavo, kakršnih smo bili od aktualnega svetovnega prvaka v elitni kategoriji vajeni pred letošnjo poškodbo. Jernej Irt je z dvema točkama nadaljeval uvrstitve med dobitnike točk, Peter Irt pa je po padcu v drugi vožnji odstopil.


Tim Gajser se je veselil dirke v Uddevalli, kjer je že pred dvema letoma doživel prelomni trenutek sezone, trda švedska proga pa mu je tudi letos prinesla veliko zadovoljstva. Kvalifikacijsko dirko je dobil Nizozemec Jeffrey Herlings. Gajser je kvalifikacije končal na tretjem mestu ter si s tem zagotovil odlično izhodišče za start na nedeljski dirki. Jernej Irt je bil v kvalifikacijah dvajseti, Peter Irt pa šestindvajseti. Vodilni motokrosist v prvenstvu, Italijan Antonio Cairoli, se že v kvalifikacijah ni najbolj znašel, njegove težave pa so se dan za tem nadaljevale še na dirki.

Gajser je v prvi vožnji že takoj po startu postavil stvari na svoje mesto in se je odpeljal v vodstvo. Najmanjši zaostanek sta si za Gajserjem pridelala Nizozemec Glenn Coldenhof in Rus Evgeny Bobryshev. Vodilna trojica se je v prvem delu dirke otresla konkurentov, za tem pa je tempo iz ozadja stopnjeval Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je ujel vodilne in se je prebil na drugo mesto. Toda Gajserja mu ni uspelo dohiteti, saj je imel Makolčan v drugi polovici že zavidljivo prednost in je zmagal. Jernej Irt je v prvi vožnji točke zgrešil le za eno mesto, bil je enaindvajseti, Peter Irt pa je bil štiriindvajseti.

V drugi vožnji je Gajser ponovil hiter start, boljši je bil le francoski tekmovalec Romain Febvre, sicer Gajserjev največji tekmec v boju za peto mesto v skupnem seštevku prvenstva. Gajser je celotno drugo vožnjo pretil Francozu, ki je vso dirko spretno reševal svoje vodstvo in je držal stik z vodilnim, a je bil Febvre na koncu vseeno hitrejši. Jernej Irt se je tik pred koncem druge vožnje prebil na devetnajsto mesto in je osvojil novi dve točki v svetovnem prvenstvu. Peter Irt je v drugi vožnji padel, zaradi česar mu je odpovedala zavora in je odstopil.

Gajser je s prvim in drugim mestom postal zmagovalec švedske dirke in se je po nekaj zanj povprečnih dirkah in okrevanju po poškodbi, v svojem slogu vrnil na vrh. »Zelo sem vesel današnje zmage. Druga vožnja je bila zelo zanimiva, saj sva se s Febvrejem ves čas borila za zmago. Z ekipo smo ves čas trdo garali in zdaj smo ponovno zmagali. Rad bi se zahvalil očetu, družini, svoji ekipi in seveda najzvestejšim navijačem v Sloveniji, ki mi stojijo ob strani tako v težkih kot v lepih trenutkih,« je z nasmehom na obrazu po dirki povedal Gajser. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala francoska tekmovalca. Drugi je bil Romain Febvre, tretji pa Gautier Paulin.

Italijan Cairoli se tokrat na Švedskem ni znašel najbolje in je dirko končal na sedmem mestu, v seštevku svetovnega prvenstva pa je kljub temu prednost povečal na 101 točko, saj je Jeffrey Herings v drugi vožnji odstopil. Gajser ostaja skupno pesti in je prednost pred Febvrejem povečal na dvanajst točk.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 3. septembra v Združenih državah Amerike. Prihodnji vikend bodo motokrosisti tekmovali na dirki državnega prvenstva v Radizelu, kjer se bo v konkurenci najboljših slovenskih tekmovalcev pomeril tudi Tim Gajser.

REZULTATI MXGP

  1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Gautier Paulin (Fra), … 21. Jernej Irt, 24. Peter Irt (oba Slo)
  2. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra), … 19. Jernej Irt, 29. Peter Irt (oba Slo)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 47, 2. Romain Febvre (Fra) 40, 3. Gautier Paulin (Fra) 40, … 24. Jernej Irt 2, 31. Peter Irt (oba Slo)

Skupno v SP 16/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 631 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 530, 3. Gautier Paulin (Fra) 526, … 5. Tim Gajser (Slo) 453, 37. Jernej Irt (Slo) 5

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji