Matej Žagar je zmagal v Nemčiji

Nemški Teterow je bil prizorišče letošnje devete preizkušnje v Speedway Grand Prix seriji. Matej Žagar pa je postal veliki zmagovalec dirke za VN Nemčije, po tem, ko je v finalu za seboj pustil Slovaka Martina Vaculika ter Avstralca Jasona Doyla in Chrisa Holderja.


Žagar je zbral petnajst točk, tri dirke pred koncem pa je v svetovnem prvenstvu na devetem mestu, sedem točk oddaljen od osmega Vaculika. Prav osmo mesto je namreč tisto, ki podaljšuje status SGP voznika tudi v sezoni 2018.

34 letni voznik AMTK Ljubljana je dirko na precej razmočeni progi, zaradi dežja je dan pred tem odpadel uradni trening, pričel s tretjim mestom, ko je za seboj pustil le favoriziranega Rusa Emila Sayfutdinova. Nadaljeval je z drugim mestom, v tretjem nastopu pa dosegel prvo zmago, po tem, ko je startal iz povsem notranjega, kot se je izkazalo na koncu dirke tudi statistično najboljše pozicije za start na tej dirki. Vodil je od starta do cilja in tudi vseskozi povečeval svojo prednost. Toplo hladno se je nadaljevalo tudi v predzadnjem Žagarjevem izhodu na oval v rednem delu dirke. Startal je slabše in se pošteno namučil, da je osvojil tretje mesto, za katerega je prehitel Poljaka Dudka. Le točka za osvojeno tretje mesto je pomenila, da se bo moral v zadnjem nastopu pripeljati vsaj do drugega mesta, če želi videti polfinale.

 

Prav drugo mesto za Vaculikom je bil potreben rezultat in rešilna bilka za osmo mesto, ki je še zadnje vodilo v boj za velike točke v Nemčiji. Prvi start, v katerem je Žagar zelo dobro potegnil, je bil prekinjen zaradi padca Šveda Fredrika Lindgrena, Žagar pa je  dodobra izkoristil tudi ponovljeni start in z zmago v polfinalu dobil polet za veliki finale. Žagar je za ta uspeh prehitel Holderja v zadnjem krogu. S tem pa si tudi priboril možnost druge izbire startnega mesta za končni finale.

V najpomembnejši vožnji večera je še enkrat več odlično startal, povedel in tudi uspešno odbil napad Vaculika, nato pa brez težav odpeljal do konca in suvereno zmagal. Prav zmaga v Nemčiji, četrta v karieri našega najboljšega voznika speedwaya, pa je še kako pomembna za preostanek sezone, v kateri se Matej ponovno bori za obstanek med najboljšimi. Tudi lani je pravo formo ujel komaj ob koncu sezone, zato lahko le upamo, da bo na preostalih treh dirkah, v švedski prestolnici, poljskem Torunu in Melbournu, zbral dovolj hitrosti, spretnosti in športne sreče, da bo obstal med elito, kar si po dokazanem nocoj zagotovo še vedno zasluži.

»Prava potrditev, da se je trdo delo moje ekipe, s katero smo se trudili za ta uspeh več kot eno leto, poplačalo na najboljši način in sem res vesel, da mi je to uspelo, vidi se, da sem po tem, ko sem zamenjal pripravljalca motorjev precej bolj samozavesten, to se vidi tudi po tem, da so moji motorji res hitri, zato ne čudi, da sem danes celo podrl rekord te steze,« so bili prvi vtisi Žagarja po dirki, ki je še dodal: »Vozil sem z enakim motorjem kot ta teden v švedski ligi, kjer sem z maksimumom pošteno pomagal svoji ekipo za preboj v naslednji krog play offa. Ker je bil trening včeraj odpovedan, mi je lanska izkušnja in poznavanje linij na tem ovalu seveda prišla še kako prav.« Žagarja sedaj čakata dva nastopa na Švedskem, kjer bo njegov klub vozil za preboj v finale druge najmočnejše profesionalne lige na svetu. Stockholm pa bo tudi naslednja postaja najboljših voznikov sveta.  Oval na Friends areni, kjer je Žagar že večkrat dokazal, da mu tam gre dobro od rok, bo na sporedu čez 14 dni.

Najboljši utrinki nemške dirke:

Rezultati VN Nemčije:

  1. Matej Žagar (Slo) 15 točk, 2. Martin Vaculik (Slk) 14, 3. Jason Doyle 17, 4. Chris Holder (oba Avs) 14, 5. Emil Sayfutdinov (Rus), 6. Patryk Dudek (Pol), 7. Fredrik Lindgren (Šve) vsi 11, 8. Peter Kildemand (Dan) 10, 9. Martin Smolinski (Nem) 8, 10. Maciej Janowski (Pol) 7,…

SP po 9. od 12. dirk:

  1. Doyle 114, 2. Dudek 104, 3. Janowski 101, 4. Lindgren 98, 5. Woffinden 94, 6. Sayfutdinov 90, 7. Zmarzlik 82, 8. Vaculik 80, 9. Žagar 73, 10. Holder 66,…

Borut Cvetko / mediaspeed.net

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji