Irt znova do točk, Gajser odstopil

Italijan Antonio Cairoli je na predzadnji dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Nizozemskem osvojil svoj deveti naslov svetovnega prvaka v karieri. Slovenski predstavniki so doživeli polovičen uspeh. Jernej Irt je osvojil novo točko, Tim Gajser pa je po padcu v prvi vožnji zabeležil ničlo in odstop.


Vikend se je v Assnu začel z obilnim dežjem, ki je pri odgovornih poskrbel za kar nekaj skrbi, saj je bila proga na nekaterih delih povsem pod vodo. Do dirke so se razmere k sreči umirile. Tim Gajser je v kvalifikacijski dirki dosegel drugi rezultat, pred njim je bil le domačin, Nizozemec Jeffrey Herlings, kar je obetalo visoko uvrstitev. Jernej Irt je bil v kvalifikacijah dvaindvajseti.

Dirka se je žal razpletla povsem drugače. Gajser je v prvi vožnji startal podobno kot v kvalifikacijah. Povedel je Cairoli, Gajser je najprej vozil na drugem, nato na tretjem mestu. Po polovici vožnje ga je na manjšem skoku vrglo preko motorja in sledil je grd padec. Pri tem je nanj padel še motor, a Gajser se je, kot že toliko krat, pobral in sedel na motor. Vendar z dirko ni nadaljeval. Po padcu ga je pregledala zdravniška služba ob progi. Prvi pregledi niso pokazali hujših poškodb, utrpel je številne udarce. Zaradi bolečin v drugi vožnji ni nastopil.

Drugi slovenski predstavnik v elitni kategoriji, Jernej Irt, je bil v prvi vožnji dvajseti in je osvojil novo točko v svetovnem prvenstvu. To je že njegova šesta točka letos. V drugi vožnji je padel in odstopil, vendar se k sreči ni poškodoval. »S tekmo sem zelo zadovoljen. Celoten vikend je potekal po planu. Želel sem se čim več naučiti in pridobiti izkušnje na mivki. Pred tekmo si nisem mislil, da bom na mivki osvojil točko. V drugi vožnji sem po padcu odstopil, vendar je vse v redu in z mislimi sem že na zadnji dirki v Franciji,« je povedal Jernej Irt, ki je bil z dvajsetim mestom in odstopom skupno dvaindvajseti.

Zmagovalec dirke je z dvema suverenima zmagama postal domačin, Jeffrey Herlings, ki je že pred dirko veljal za favorita na svojem terenu. Drugi je bil Francoz Romain Febvre, tretji pa Max Anstrie iz Velike Britanije. Italijan Antonio Cairoli je že po prvi vožnji zbral dovolj točk prednosti, da je slavil svoj deveti naslov svetovnega prvaka v karieri, v seštevku dirke pa je zasedel četrto mesto. Gajser je v prvenstvu kljub padcu še vedno peti, Febvre pa je znova zmanjšal svoj zaostanek za našim tekmovalcem.

Svetovno prvenstvo se bo zaključilo prihodnji vikend v Franciji. Za tem bodo motokrosisti v Šentvidu odpeljali še finalno dirko državnega prvenstva, v začetku oktobra pa ekipno svetovno prvenstvo, pokal narodov v Veliki Britaniji.

Bogomir Gajser izpolnil cilj v svetovnem pokalu

V Assnu je potekal letošnji svetovni pokal za veterane, ki se ga je od predstavnikov AMZS udeležil Bogomir Gajser in z uvrstitvijo med dobitnike točk je izpolnil svoj cilj. Veterani so prvo vožnjo odpeljali v soboto popoldne, ko so bile razmere na progi še vedno izredno težke. Gajser je bil dvaindvajseti. Druga vožnja je bila na sporedu v nedeljo. Gajser je končal na devetnajstem mestu ter tako dobil dve točki, svetovni pokal pa je končal na triindvajsetem mestu. Zmagal je Čeh Martin Žerava.