Gajser za konec sezone drugi, Irt pri točkah

V Franciji se je končala sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Tim Gajser je sezono v izjemno težkih razmerah sklenil z drugim mestom, Jernej Irt pa je tudi na finalu osvojil točke v elitni kategoriji MXGP.


Motokrosiste so na prizorišču Villars Sous Ecot vse od petka spremljale padavine in proga je bila zato precej namočena. Finalna dirka ni odločala o najvišjih mestih v prvenstvu, saj je Italijan Antonio Cairoli že na predzadnji dirki osvojil naslov svetovnega prvaka, Nizozemec Jeffrey Herlings je postal podprvak, Francoz Gautier Paulin pa si je zagotovil tretje mesto v letošnjem prvenstvu.

Tim Gajser je šel na dirko neobremenjen, z željo, da sezono zaključi čim više. Na zadnjem treningu pred dirko se je poškodoval njegov oče in trener Bogomir, ki ga spremlja na vsaki dirki, tokrat pa je bil Gajser prvič na dirki brez očeta, kar ga je še dodatno motiviralo. Zanj je bilo pomembno dirko končati pred Francozom Romainom Febvrejem in obdržati skupno peto mesto v prvenstvu. Prva vožnja je bila izjemna, saj se je uspel Gajser izogniti vsem blatnim pastem in je prevzel vodstvo. Vodil je celotno prvo vožnjo, letošnjega svetovnega prvaka Cairolija je prehitel več kot za krog. Tudi Irt je bil uspešen, osvojil je osemnajsto mesto.

Pred drugo vožnjo so se razmere spremenile, saj je bilo na progi manj blata, vendar je proga na nekaterih delih ostala spolzka. Povedel je angleški tekmovalec Max Anstie, sledila sta mu Herlings in Gajser. V drugi polovici dirke se je nad prizoriščem znova zneslo deževje, ki je razmere obrnilo na glavo. Gajser je vztrajal na tretjem mestu, Anstie in Herlings pa sta pridelala ogromno prednost. Razlike med tekmovalci so bile vse večje. Anstie in Herlings sta se borila za zmago. Zmaga Herlingsa v drugi vožnji, je vplivala na skupni rezultat dirke. Herlings je postal zmagovalec francoske preizkušnje, Gajser, ki je bil po zmagi v prvi vožnji v drugi na tretjem mestu, pa je v skupnem seštevku dirke z enakim številom točk kot Herlings, osvojil drugo mesto. Tretji je bil Max Anstie. Jernej Irt je v drugi vožnji osvojil točko in bil skupno enaindvajseti. Novopečeni svetovni prvak Antonio Cairoli je dirko neslavno končal z odstopom.

Letos so bili med dobitniki točk v elitni kategoriji motokrosa trije predstavniki z licenco AMZS. Tim Gajser je sezono, v kateri so ga poleg zmag in uspehov spremljale poškodbe in odstopi, sklenil na skupnem petem mestu, osvojil je 530 točk, kar je 201 točk manj kot v lanski zmagovalni sezoni. Jernej Irt je zbral deset točk in je sedemintrideseti, Peter Irt je s štirimi točkami triinpetdeseti. Točke je letos v svetovnem prvenstvu osvojilo devetinšestdeset motokrosistov, skupaj pa jih je na devetnajstih dirkah tekmovalo več kot sto.

Prihodnji vikend bodo motokrosisti v Šentvidu pri Stični tekmovali na finalni dirki državnega prvenstva, za tem pa slovensko reprezentanco v postavi Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt v Veliki Britaniji čaka še ekipno svetovno prvenstvo, dirka za pokal narodov.

REZULTATI

  1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Jeffrey Herlings (Niz), … 18. Jernej Irt (Slo)
  2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Max Anstie (Vbr), 3. Tim Gajser (Slo), … 20. Jernej Irt (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 45 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 45, 3. Max Anstie (Vbr) 40, … 21. Jernej Irt (Slo) 4

Skupno v prvenstvu 19/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 722 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 672, 3. Gautier Paulin (Fra) 602, 4. Clement Desalle (Bel) 544, 5. Tim Gajser (Slo) 530, … 37. Jernej Irt (Slo) 10, 53. Peter Irt (Slo) 4

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji