Luka Kutnar novi državni prvak, Gajser vrhunsko do nove zmage

S sedmo dirko se je končalo AMZS državno prvenstvo v motokrosu, ki je potekalo na odlično pripravljeni progi v Šentvidu pri Stični. Novi državni prvak je v kraljevi kategoriji MX Open po šestnajstih letih truda postal domačin Luka Kutnar.


Tim Gajser pa je z dvojno zmago na današnji dirki končal domači del sezone, sedaj ga čaka nastop za reprezentanco na dirki za pokal narodov in prestižni superkros dirki Monster Energy Cup v Las Vegasu, kjer se bo potegoval za milijon ameriških dolarjev. V kategoriji MX2 je z zmago naslov prvaka potrdil Jan Pancar, ki kaže odlično formo pred reprezentančnim nastopom.

Sicer pa se je zadnjo septembrsko nedeljo v Dolini pod Kalom, na najlepši možni način končala sezona državnega prvenstva, ki jo je sicer zaznamovala poškodba Tima Gajserja, ki zaradi okrevanja ni mogel nastopiti na vseh dirkah. Prav tako velik del sezone zaradi poškodbe ni nastopal Klemen Gerčar. Svojo priložnost je zato zgrabil Luka Kutnar, sicer domačin, ki je na tej stezi odraščal in si nabiral dragocene izkušnje: »Po šestnajstih letih čakanja, mi je končno uspelo. Občutki ob osvojenem naslovu so fantastični. V moji športni karieri bi lahko tudi kdaj prej osvojil kak naslov, če bi recimo taktiziral, morda počakal še kakšno leto več v kateri od nižjih kategorij, ampak ne, to ni bil nikoli naš cilj, zato pa meni in moji družini ter zvestim navijačem to res ogromno pomeni. Na koncu je štela vztrajnost, končno pa se mi je nasmehnila tudi sreča in sem ostal cel in brez resnejših poškodb odpeljal celotno sezono,« je po dirki povedal novopečeni prvak, Kutnar.

Tim Gajser je športno čestital novemu prvaku in priznal, da je navdušen, ko je videl koliko ljudi ga je prišlo podpirati. Svoje misli pa je že usmeril v prihajajoče dirke, med katerimi bo najprej na vrsti pokal narodov v motokrosu, ki bo na sporedu že prihodnji konec tedna v Angliji. V državni reprezentanci bo Gajserju delal družbo državni prvak v kategoriji MX2, mladi Jan Pancar, ki je na 'Cukrci' kot tej stezi pravijo domačini, dvakrat prepričljivo zmagal. Ta hip je fant, ki so ga opazili tudi pri italijanski ekipi Yamahe, pri nas brez konkurence v kategoriji 250 kubičnih, štiritaktnih motorjev.

 

Prav tako je uspešno mednarodno in domačo sezono z naslovom okronal še en mladi domačin. Jaka Peklaj je namreč osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji MX 65 in si tako prislužil novo gorsko kolo, čeprav se bo kategorija MX 65 uradno zaključila prihodnji vikend. »Počutim se fantastično, predvsem pa se veselim kondicijskih treningov na kolesu, ki sem ga od očeta dobil kot nagrado za dobro dirkanje,« je še dejal vedno razigrani Peklaj. V kategoriji MX 125 je na zadnji dirki zmagal Luka Milec, ki se je vrnil po zadnji poškodbi roke, naslov državnega prvaka pa je šel v roke mlademu Matevžu Robeku, prav tako domačinu, ki je odpeljal odlično premierno sezono v tem razredu.

Za popolno slavje dolenjskih ljubiteljev motokrosa sta poskrbela še Gal Hauptman, ki je prav tako dvakrat zmagal v kategoriji MX 85 in Borut Koščak, s popolno sezono v kategoriji veteranov do 50 let. Koščak je svoj naslov kronal z dvema zmagama pred domačo publiko in je letos neporažen. Organizator, AMD Šentvid pri Stični, ima tako kar štiri državne prvake, to so postali: Jaka Peklaj, Gal Hauptman, Jan Pancar in Borut Koščak. Med starejšimi veterani je na finalu slavil domačin Alojzij Fortuna, naslov državnega prvaka pa je letos osvojil Bogomir Gajser, ki pa na zadnji dirki ni tekmoval, saj se je na treningu pred dnevi huje poškodoval. Med najmlajšimi je v pokalnem tekmovanju MX 50 zmagal Miha Vrh. Ekipa GT243 in organizator sta bila tudi tokrat dobrodelna, saj sta sredstva tokrat podelila dolenjski družini in mariborski porodnišnici.

Tekmovalce, ki tekmujejo v pokalnem prvenstvu in rekreativnem tekmovanju, že prihodnji vikend čaka dirka v Stranski vasi pri Semiču.

Foto: Peter Kavčič