Gajser, Pancar in Irt z visokimi cilji na Olimpijado motokrosa

Sezona svetovnega prvenstva v motokrosu se bo ta konec tedna zaključila z ekipnim svetovnim prvenstvom, s prestižno dirko pokal narodov oziroma Olimpijado motokrosa, ki jo letos gosti Velika Britanija.


Matterley Basin je bilo prizorišče pokala narodov že leta 2006, vendar so od takrat progo popolnoma spremenili in preuredili, zato bo nova za vse sodelujoče tekmovalce. Na dirki se bo pomerilo devetintrideset reprezentanc, vsako reprezentanco sestavljajo po trije motokrosisti. Slovenska reprezentanca, ki jo tudi letos vodi izkušeni Bogomir Gajser, je znana že nekaj časa. V Gajserjevem izboru so se znašli Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Jernej Irt (MX open), ki so se po njegovem mnenju med sezono najbolj izkazali in so stopnjevali svojo formo. Toda ko gre za pokal narodov, se slovenske reprezentance že nekaj let drži smola in žal so se tudi letos, tik pred odhodom na Otok, nad slovensko izbrano vrsto zgrnili temni oblaki.

Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt so letos izjemno razpoloženi in že na predstavitvi reprezentance je bilo videti, da je Bogomir Gajser fante motiviral, povezal in maksimalno pripravil na največjo dirko v sezoni, ki si jo bo v živo na prizorišču ogledalo okrog sto tisoč navijačev, več milijonov gledalcev pa bo dirko spremljalo od doma s pomočjo prenosa. Fantje so bili odločeni, da se uvrstijo v veliki finale, med najboljših dvajset ekip na svetu, kar je slovenski reprezentanci nazadnje uspelo leta 2012. Žal pa je zadnjem hipu prišlo do spremembe v reprezentanci, saj je Jernej Irt na treningu padel in se poškodoval. Utrpel je lažje poškodbe glave, izpah rame, s katero je letos že imel težave ter nekaj drugih udarcev. To je bil za reprezentante pravi šok, kajti cilji so bili visoki. Bili so mnenja, da se lahko v finalu borijo celo za deseterico. In visoki tudi ostajajo. Jerneja Irta bo zamenjal mlajši brat Peter Irt, ki je lani zamenjal tudi poškodovanega Tima Gajserja.

Selektor Bogomir Gajser se je šele pred dnevi vrnil iz bolnice po zlomu reber in mu je po njegovih besedah prav pozitivna energija, ki jo odseva reprezentanca, pomagala do hitrega okrevanja. »Vsi skupaj smo zelo žalostni. Uspelo nam je sestaviti pravo ekipo, Jan in Jernej sta se na treningih vozila od dve do štiri sekunde počasneje od Tima. Bila sta blizu. Zelo sem bil zadovoljen s tem, kar so vsi trije pokazali na treningih in na zadnjih tekmah. Posebno pri Jerneju sem videl velik napredek. Že dolgo tudi ni bil tako nasmejan in poln optimizma. Skupni treningi so bili pravi užitek. Potem pa se je danes zgodila ta poškodba. Ne morem povedati, kako mi je žal zanj,« je po neljubem dogodku žalosten razlagal Gajser, ki je namesto Jerneja takoj vpoklical Petra Irta. »Peter sicer ni redno treniral z reprezentanco in res da ni pripravljen tako, kot Jernej, a verjamem, da bo dal vse od sebe in se bo boril po najboljših močeh,« je dodal selektor, ki je prepričan, da bo do dirke tudi Petru vlil obilo motivacije in pozitivne energije.

»Povezanost vseh slovenskih tekmovalcev, ki tekmujemo na dirkah svetovnega prvenstva, je zelo velika, menim da večja, kot je bila kadarkoli do zdaj. To nas združuje in nam da pozitivni naboj. Komaj čakam, da gremo na pokal narodov in naredimo dober rezultat,« je pred dirko povedal Tim Gajser, letos peto uvrščeni motokrosist v elitni kategoriji svetovnega prvenstva, ki bo kot najmočnejši člen reprezentance nosil največjo odgovornost, saj ima največ možnosti za dober rezultat.

Optimističen je tudi Jan Pancar, ki bo skušal svojo priložnost kar se da najbolje izkoristiti. »Iz tekme v tekmo sem napredoval in ob koncu sezone so prišli tudi dobri rezultati. Moja forma se je stopnjevala in zelo se veselim pokala narodov, kjer ne glede na Jernejevo zamenjavo upam, da si letos privozimo tako želeni finale,« je napovedal Pancar, ki se je letos, ob prestopu v kategorijo 250, kalil v evropskem prvenstvu, kjer je točke v sezoni osvojilo oseminsedemdeset tekmovalcev, na eni dirki se jih je zbralo preko šestdeset, kar govori o moči konkurence. Zato je Pancar pridobil izkušnje, ki mu bodo ta vikend prišle še kako prav. Pancar je bil tudi lani član motokros reprezentance in je z borbenimi vožnjami upravičil svojo vlogo.

Tudi za Petra Irta to ne bo prvi reprezentančni nastop. Letos je odpeljal skoraj polovico dirk svetovnega prvenstva MXGP in je osvojil štiri točke, sedaj pa ima novo priložnost, da se izkaže med svetovno elito. »Glede na vse težave, ki so me pestile, je za mano solidna sezona. Kar se tiče rezultatov, je bila letos ena mojih boljših sezon,« je o sezoni povedal Irt, ki je še dodal, da med njima z bratom Jernejem ni tekmovalnosti, temveč so skupni treningi koristni za oba.

Iz izbora za reprezentanco je bil letos izključen Klemen Gerčar, ki je odpeljal tri dirke svetovnega prvenstva, nato pa se je poškodoval in se že od maja bori z okrevanjem po poškodbi kolena. »Žal se že drugo leto zapored ubadam s poškodbami. Letošnjo sezono sem pozabil in se že ukvarjam z novo. Pričakujem, da bom v roku dveh mesecev znova sedel na motor,« je o svoji nesrečni sezoni povedal Gerčar, ki bo ta konec tedna vseeno odpotoval v Veliko Britanijo, kjer bo stiskal pesti za slovensko reprezentanco.

Cilj Gajserjeve ekipe je uvrstitev na glavno dirko, nato pa bo taktiko prilagodil razpletu v kvalifikacijah. Vremenska napoved ni najbolj ugodna, saj je med vikendom napovedanih precej padavin, a če pogledamo statistiko pokala narodov, so slovenski motokrosisti najboljše rezultate dosegali prav v najtežjih razmerah. Najboljši rezultat slovenske reprezentance v zgodovini pokala narodov še vedno sega v leto 1998, ko je Slovenija, prav tako v Veliki Britaniji, osvojila deveto mesto. Slovenija se je v glavni finale nazadnje uvrstila leta 2012 v Belgiji in nato osvojila 16. mesto.

V soboto popoldne se bodo motokrosisti posameznih kategorij pomerili v kvalifikacijskih dirkah. Devetnajst najboljših reprezentanc si bo zagotovilo neposredno uvrstitev v glavni finale. Ostale reprezentance bodo v nedeljo dopoldne tekmovale v B finalu, od koder prvo mesto vodi v finale, nato pa bodo sledile tri finalne vožnje. V vsaki dirki bodo skupaj tekmovali motokrosisti dveh kategorij.

Naslov svetovnih prvakov bodo branili francoski motokrosisti, ki so nepremagani že od leta 2014.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji