Gajser, Pancar in Irt dvanajsti na pokalu narodov

V Veliki Britaniji se je s prestižno dirko za pokal narodov končala sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Avto-moto zvezo Slovenije, nacionalno panožno zvezo za motošport in karting, so v Matterley Basinu pod selektorskim vodstvom Bogomirja Gajserja zastopali Tim Gajser (MXGP), Jan Pancar (MX2) in Peter Irt (MX open). Slovenska reprezentanca se je po petih letih znova uvrstila v veliki finale, kjer je osvojila visoko dvanajsto mesto.


Na letošnjem ekipnem svetovnem prvenstvu je tekmovalo osemintrideset reprezentanc, dvajset najuspešnejših v sobotnih kvalifikacijah, se jih je v nedeljo pomerilo še za naslov svetovnega prvaka, ki so ga branili Francozi, zmagovalci zadnjih treh prvenstev. V kvalifikacijah je bil od Slovencev najuspešnejši Tim Gajser, ki je zmagal v dirki kategorije MXGP. S tem je slovenski reprezentanci na najboljši možni način utrl pot do finala, toda svoje sta morala odpeljati še Jan Pancar in Peter Irt. Pancar je v dirki kategorije MX2 padel in je bil dvaintrideseti. Za konec je s kvalifikacijami uspešno opravil še Peter Irt. Slovenska izbrana vrsta je zasedla sedemnajsto mesto in si je zagotovila nastop na nedeljski dirki. Zmagovalci kvalifikacij so bili Francozi.

Motokrosiste je ves vikend spremljalo spremenljivo vreme. V noči na nedeljo je deževalo in pred dirko jih je pričakala blatna kopel. V prvi dirki so tekmovali motokrosisti kategorij MXGP in MX2, za Slovenijo sta se tako prva borila Tim Gajser in Jan Pancar. Povedel je domačin Max Anstie, ki je več deset tisoč glavo množico spravil v pravo evforijo. Gajser je startal v ospredju in se je prebil na drugo mesto, na koncu pa ga je od zmagovalca ločilo le šest sekund. Pancar je začel pogumno, a je zaradi padca izgubil kar nekaj časa in je končal na dvaintridesetem mestu. Po prvi dirki je bila Slovenija na sedmem mestu. V drugi dirki so se pomerili motokrosisti kategorije MX2, v kateri je tekmoval Jan Pancar in MX open s Petrom Irtom. Dominirali so Nizozemci z Jeffreyjem Herlingsom na čelu, Pancar in Irt pa sta imela na zares zahtevnem terenu obilo težav. Pancar je bil dvaintrideseti, Irt osemintrideseti.

Pred zadnjo, tretjo dirko, v kateri sta tekmovala Tim Gajser in Peter Irt, je bila Slovenija uvrščena na trinajsto mesto. Gajser ni začel najhitreje, vendar je med dirko hitro napredoval. Prebil se je do petega mesta, četrto uvrščeni Belgijec pa je bil že predaleč, da bi ga Gajser do konca še uspel dohiteti. Irt je med dirko padel in je moral zaradi tehnične težave odstopiti. V finalni vožnji je znova dominiral domačin Max Anstie, ki je Veliko Britanijo po ogorčenem boju z Nizozemci popeljal na tretje mesto. Poleg Anstija sta domačine zastopala še Tommy Searle in Dean Wilson. Nizozemci so bili s postavo Jeffrey Herlings, Glen Coldenhof in Brian Bogers na koncu s točko prednosti drugi, naslov svetovnih prvakov pa je četrtič zapored osvojila Francija, v postavi Gautier Paulin, Romain Febvre in Christophe Charlier. Slovenska reprezentanca, ki se je v finale uvrstila po petih letih, je bila na koncu dvanajsta, kar je najboljši rezultat po letu 2002.

 

Selektor Bogomir Gajser je bil z rezultatom zelo zadovoljen: »Tudi brez Jerneja Irta, ki je bil odlično pripravljen in se je žal poškodoval, smo bili uspešni. Škoda, da je Tim v tretji dirki slabo startal, Petru pa je »zategnilo« roke, sicer pa sem zadovoljen z doseženim in lahko gremo domov dobre volje. Vsi so ostali celi, kar je zelo pomembno.«

Najuspešnejši član reprezentance Tim Gajser, brez katerega Slovenija zagotovo ne bi bila tako visoko, je po dirki povedal: »S svojo prvo vožnjo in drugim mestom sem zelo zadovoljen, v zadnji vožnji pa sem slabše startal. Vesel sem, da smo se končno uvrstili v finale in da smo dosegli dvanajsto mesto. Že pred dirko smo se zavedali, da se lahko uvrstimo visoko, kar nam je tudi uspelo. Bili smo dobra ekipa in vzdušje je bilo zelo pozitivno.«

Jan Pancar je zasluge za rezultat pripisal predvsem Timu Gajserju: »Z rezultatom sem zelo dovoljen. V prvi vožnji sem naredil dve napaki, dvakrat sem padel. V drugi vožnji sem odpeljal zelo dobro. Za rezultat se je treba zahvaliti Timu, ki je opravil večino dela, Petru pa bi čestital za borbenost. V soboto je bila proga perfektna, danes pa zelo zdelana. Zahvaljujem se svojim sponzorjem, posebno Yamaha Delta Teamu iz Krškega, brez katerih te sezone ne bi mogel speljati.«

Peter Irt, ki je zamenjal poškodovanega brata Jerneja, je prepričan, da bi bili ob boljših pogojih uvrščeni še više: »V soboto, ko sem videl, da bomo z Janovim rezultatom težko prišli naprej in bo marsikaj odvisno od moje vožnje, sem začutil breme. Po dobrem startu me je zategnilo in nisem bil sproščen, kot bi moral biti. Na koncu sem uspel pripeljati v cilj tako, da smo se kvalificirali. Na dirki je na treningu izgledalo, da se bo dalo dobro peljati, med tekmami pa nisem našel pravih linij in nisem uspel sestaviti pravih voženj. Na tako blatnem terenu navadno ne treniram. Dvanajsto mesto je za nas super rezultat, če bi bilo vreme nekoliko boljše pa mislim, da bi lahko dosegli veliko več.«

Naslednje leto bodo pokal narodov gostile Združene države Amerike.

REZULTATI DIRKE

MXGP + MX2: 1. Max Anstie (Vbr), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra), … 32.Jan Pancar (Slo)

Stanje po državah po 1. dirki: 1. Francija, 2. Nizozemska, 3. Švica, … 7. Slovenija

MX2 + MX open: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Francija), 3. Zachary Osborne (ZDA) … 32. Jan Pancar, 38. Peter Irt,  (oba Slo)

Stanje po državah po 2. dirki: 1. Francija, 2. Nizozemska, 3. Avstralija,… 13. Slovenija

MXGP + MX open: 1. Max Anstie (Vbr), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Romain Febvre (Fra),… 5. Tim Gajser, 37. Jernej Irt (oba Slo)

Končni skupni rezultat: 1. Francija 20 točk, 2. Nizozemska 31, 3. Velika Britanija 32,… 12. Slovenija 108

REZULTATI KVALIFIKACIJ

MXGP: 1. Slovenija (Tim Gajser), 2. Francija, 3. Italija
MX2: 1. ZDA, 2. Avstralija, 3. Nizozemska, … 32. Slovenija (Jan Pancar)
MX Open: 1. Nizozemska, 2. Francija, 3. Švica, … 25. Slovenija (Peter Irt)
Skupna razvrstitev: 1. Francija 4 točke, 2. Nizozemska 4, 3. Avstralija 6, … 17. Slovenija 26

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji