Matej Žagar sedmi na svetu

Z dirko v avstralskem Melbournu se je zaključila letošnja Speedway Grand Prix serija. Preizkušnja za VN Avstralije je bila dvanajsta postaja najboljših speedwayistov, drugič v letošnji sezoni pa si je zmago privozil domačin Jason Doyle.


Najboljši kenguru med speedwayisti pa je na domačih tleh prvič v karieri postal tudi svetovni prvak med posamezniki. Že pred dirko je imel dovolj prednosti, da ga Poljak Patryk Dudek praktično več ni bil sposoben ogroziti. Za Dudka, ki je tako osvojil srebrno medaljo je bil to kljub vsemu tudi izvrsten zaključek njegove debitantske sezone med najboljšo petnajsterico sveta. Bron si je prislužil Britanec Tai Woffinden, ki je po očetu pravzaprav Avstralec, zato ne čudi, da je na stopničkah pošteno pritegnil tudi ob avstralski himni.

Naš matador Matej Žagar je pred dirko na osmem mestu branil prednost sedmih točk, kolikor ga je ločilo od Slovaka Martina Vaculika. Na koncu je Žagar osvojil peto mesto na dirki in s točko več le še povečal prednost pred Slovakom, ki je tako ostal izven osmerice, ki se je neposredno uvrstila v SGP serijo za sezono 2018. Ker je Žagar izenačil točkovni izplen s sicer že pred to dirko poškodovanim Švedom Fredrikom Lindgrenom, se je na račun dveh zmag v tej sezoni, uvrstil v končnem seštevku za mesto pred Lindgrena. S sedmim mestom je tako pošteno popravil izkupiček od lani, ko je bil deveti, za vsega točko za osmim mestom in je potem v letošnji sezoni nastopal kot voznik s stalnim posebnim povabilom.

Dirko, v kateri je bilo pomembno zgolj obraniti prednost pred Vaculikom je Žagar pričel obotavljajoče, saj je v drugi vožnji osvojil zgolj točko, pa še to po dolgih napadih iz zadnjega mesta na Avstralca Daweya Watta, ki je ob tem celo padel. V drugem nastopu je nato z zmago vrnil udarec, nato pa v tretje ponovno v cilj privozil zgolj s točko za tretje mesto. Boljša od njega sta bila Dudek in prav Vaculik, ki je do tega trenutka vozil izvrstno, saj je svoj zaostanek za Žagarjem znižal na pet točk. V zanj očitno usodni trinajsti vožnji je nato Vaculik nekoliko presenetljivo ostal brez vseh točk, Žagar pa tako za tem vrnil udarec in z zmago že praktično zapečatil usodo Slovaka. Ko je z drugim mestom v zadnji vožnji dodal k svojemu izkupičku še dve točki je tako pred določitvijo startnih mest za polfinalni vožnji zasedal izvrstno četrto mesto.

Polfinale se mu žal ni najbolje posrečil, saj ga je končal na četrtem mestu, ker pa je že pred tem prehitel prej omenjenega Lindgrena je tako lahko brez skrbi spremljal tudi nastop Vaculika. Slednji ni bil nič boljši od Žagarja in tako lahko sedaj le upa na povabilo organizatorjev, ki ga je lani prejel tudi Žagar. Dirko je na koncu dobil Doyle, pred Woffindenom in Poljakom Bartoszom Zmarzlikom.

Žagar je sezono 2017 začel odlično, z desetimi točkami v Krškem, nato doživel z vsega točko katastrofo v Varšavi, v nadaljevanju pa vozil precej po principu toplo hladno, dokler ni sredi sezone menjal opremljevalca motorjev in dobesedno poletel. Skupno je dosegel kar dve zmagi, skupaj jih ima sedaj pet, stal na tretji stopnički v Cardiffu, glavni dirki sezone, ter privozil še en finale v poljskem Torunu. »Ko sem že skoraj obupal in začel celo dvomiti vase, kljub temu , da sem vedel, da vem dirkati, tudi startati in da potrebujem le dober material, sem le našel pravega človeka, s katerim sva se ujela in sedaj lahko s ponosom zrem tudi na to sezono, seveda bi si glede na rezultate na koncu želel precej več tudi na koncu sezone, ampak pred menoj je nova, brez trepetanja ali bom dobil povabilo, saj sem si jo zaslužil in to mi vedno pomeni največ, verjamem, da bom s tem zagonom, pravim materialom in izvrstno ekipo v naslednjem letu končno sposoben se vmešati tudi v boj za medalje,« pa je po svoji tretji dirki v Avstraliji povedal Žagar.

V naslednji sezoni nas kot vse kaže ponovno čaka dirka tudi v Krškem. Informacija še sicer ni potrjena, vse pa kaže, da bo Stadion Matije Gubca dobil nazaj svoj standardni termin in bo VN Slovenije ponovno v septembru.

Še malo kombinatorike okrog voznikov, ki bi naj dobili posebno povabilo. Zagotovo bosta to lanski prvak, ameriški veteran Greg Hancock, ki se je poškodoval doma na stopnicah med sezono in danski veteran Nicki Pedersen, poškodovan na eni od dirk. Ob njima lahko stavimo, da bo dobil t.i. wild card tudi nekdanji svetovni prvak, Avstralec Chris Holder, ki se v tej sezoni nikakor ni znašel prav na motorjih enakega opremljevalca, kot ga je prevzel Žagar, največja dilema pa bo kdo bo dobil zadnjo četrto stalno vstopnico. Po zakulisnih predvidevanjih bi to moral biti še en Danec, možnosti ima Peter Kildemand, v igri pa je tudi še Michael Jepsen Jensen. Še najbolj pošteno pa bi bilo, če bi jo dobil mladi Čeh Vaclav Milik, ki je letos nastopil dvakrat kot wild card oziroma rezervist in obakrat navdušil.

Koledar za 2018 in vsa imena nastopajočih bodo znani najkasneje v dveh tednih.

Borut Cvetko /  mediaspeed.net

Rezultati:

  1. Jason Doyle (Avs) 19 točk, 2. Tai Woffinden (VB) 16, 3. Bartosz Zmarzlik 13, 4. Patryk Dudek (oba Pol) 15, 5. Matej Žagar (Slo) 10, 6. Martin Vaculik (Slk), 7. Maciej Janowski (Pol), oba 9. Emil Sayfutdinov (Rus) 8, …

SP 2017:

  1. Doyle 161, 2. Dudek 143, 3. Woffinden 131, 4. Janowski 122, 5. Zmarzlik 121, 6. Sayfutdinov 117, 7. Žagar, 8. Lindgren oba 107, 9. Vaculik 99, 10. Holder 85, …

 

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji