Škulj z odliko, Mihič žal brez finala

Kartisti razredov KZ, KZ2 ter Academy Trophy so se minuli konec tedna v Franciji merili na uvodni dirki evropskega prvenstva CIK-FIA. Z uvrstitvijo v finale je znova navdušil Mark Škulj, medtem ko se je Martinu Mihiču nastop nekoliko ponesrečil.


Francoski Salbris je minuli konec tedna gostil uvodno dirko evropskega prvenstva razredov KZ ter KZ2, obenem pa so sezono začeli tudi tekmovalci v mednarodnem razredu CIK-FIA Academy Trophy. Slovenske barve sta v Franciji zastopala Mark Škulj, ki je bil tudi letos izbran za nastop v razredu Academy Trophy, ognjeni krst na največjih tekmovanjih v razredu KZ2 pa je prestal Martin Mihič. Dirko si je ogledal tudi novi predsednik karting sekcije CIK-FIA, nekdanji dirkač formule 1, Felipe Massa.

Mark Škulj (Exprit/Vortex/LeCont) je že v lanski sezoni opozoril nase, potem ko se je na vseh dirkah minule sezone uvrstil v finale, med najboljših 34 voznikov. Tudi v letošnji izvedbi tekmovanja je konkurenca izjemna, saj barve državnih reprezentanc zastopa najboljših 51 mladincev iz štiridesetih držav. Tudi letos vsi tekmovalci v razredu Academy Trophy nastopajo pod enakimi pogoji, na voljo imajo šasije priznanega proizvajalca OTK (Exprit), poganjajo jih pogonski agregati Vortex, gumarski opremljevalec je LeCont. Oprema se dodeljuje z žrebom, format tekmovanja pa v ospredje postavlja talent voznikov, saj je razlika v materialu in opremi praktično nična.

 

Škulj je v Salbrisu nekoliko slabše opravil s kvalifikacijami in se uvrstil na 33. mesto, ki je pomenilo slabo štartno izhodišče v kvalifikacijskih dirkah. S tremi konstantnimi predstavami in uvrstitvami na 15., 14. in 13. mesto, se je zlahka uvrstil v finale in si priboril 25. štartno pozicijo. V finalu se je po ogorčenem boju s predstavnikom iz Brazilije na koncu moral zadovoljiti s 24. mestom. "Že pred samo dirko sem ugotavljal, da bo uvodna dirka v Franciji izjemno zahtevna, saj je večina tekmecev na tem dirkališču letos že odpeljala najmanj dve dirki, sam pa sem se s stezo spoznal šele na četrtkovih prostih treningih. Gre za tehnično izjemno zahtevno kartodrom, ki ne odpušča niti najmanjših napak. Zadovoljen sem z uvodno dirko in se z optimizmom odpravljam na preostali dirki prvenstva, ki bosta potekali na stezah, ki mi bistveno bolj ustrezata, na njih pa sem že odpeljal nekaj dirk," je po dirki povedal Škulj.

Zmage v razredu Academy Trophy se je veselil Jose Maria Navalon Boya (Španija), drugo mesto je osvojil Belgijec Kobe Pauwels, treji pa je bil domačin Sami Meguetounif.

Več kot petnajstletno odsotnost slovenskih tekmovalcev s svetovne karting scene v razredu KZ2 je z nastopom v Franciji prekinil Martin Mihič (TB-Kart/TM/LeCont). Mladi Ljubljančan v letošnji sezoni dirka za tovarniško moštvo TB-Kart, za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu pa se je odločil predvsem zaradi pridobivanja dragocenih izkušenj. V konkurenci oseminsedemdesetih voznikov se je Mihič na kvalifikacijah uvrstil na 63. mesto, v kvalifikacijskih vožnjah pa si je dvakrat privozil 13. mesto, dvakrat je bil 16. ter enkrat 17. Žal je bilo v izjemni konkurenci to premalo za nastop v finalu, kjer ima mesto zagotovljenih 34 najboljših voznikov po izločilnih bojih. Mihič je uvodno dirko evropskega prvenstva tako sklenil na 47. mestu.

"Z dirko sem zadovoljen, saj sem se znova ogromno naučil. Konkurenca je izjemna in z nekoliko več sreče bi bil lahko bližje uvrstitvi v finale. Večina sotekmovalcev ima ogromno izkušenj na velikih mednarodnih dirkah, nastopajo pa tudi v močni konkurenci nacionalnih prvenstev. Na veliko žalost sam teh možnosti nimam, saj se je zaradi slabega stanja v domačem prvenstvu na dirke potrebno podajati v tujino, kar pa predstavlja ogromen finančni vložek. Veselim se naslednje dirke v Lonatu, kjer mi je steza bolj pisana na kožo," je po dirki vidno zadovoljen pokomentiral Mihič.

Dokaz o prednosti poznavanja steze govori tudi končen vrstni red v razredu KZ2, saj so na zmagovalnem odru stali kar trije domačini. Zmagal je Adrien Renaudin (Sodi/TM/LeCont), drugi je bil Pierre Loubere (Praga/TM/LeCont), tretji pa Hubert Petit (Sodi/TM/LeCont).

V elitnem razredu KZ, kjer nastopajo le izbrani najboljši vozniki na svetu, je prednost domačega terena izkoristil Francoz Jeremy Iglesias (FK/TM/LeCont), drugi je bil Nizozemec Jorrit Pex (CRG/TM/LeCont), tretji pa večkratni svetovni prvak Marco Ardigo (Tony Kart/Vortex/LeCont).

Rezultati dirke so na voljo na spletni strani CIK-FIA, http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2018/salbris/academy/results.html

 

Ključne besede


kartingMartin MihičMark Škulj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji