Slovenija za točko ob finale svetovnega prvenstva

Nemški Teterow je gostil polfinalno dirko za pokal narodov v speedwayu. Slovenska reprezentanca si na prvem tekmovanju ni uspela privoziti uvrstitve v finale, osvojila je četrto mesto.


Mednarodna motociklistična zveza FIM tekmovanje za pokal narodov oziroma ekipno svetovno prvenstvo v speedwayu, prvič organizira po novem sistemu. V prvem polfinalu so poleg Slovenije tekmovale reprezentance Nemčije, Danske, Rusije, Slovaške, ZDA in Latvije. Slovensko izbrano vrsto, ki nastopa pod okriljem AMZS, je vodil selektor Franci Kalin. Mesto v reprezentanci so zasedli Matej Žagar, Matic Ivačič in kot rezervni voznik še Nick Škorja. Slovenske nastope sta začela Žagar, ki je bil glavni akter v reprezentanci in Ivačič, v nadaljevanju pa je Ivačiča zamenjal Škorja.

Po rednem delu tekmovanja sta se neposredno v finale uvrstili vodilni reprezentanci Rusije in Nemčije. Dodatni nastop za četrto mesto sta si zagotovili Slovenija in reprezentanca Združenih držav Amerike. V dodatni vožnji je zmagal Američan Greg Hancock in osvojil tri točke, vendar sta Žagar in Škorja prav tako skupaj osvojila tri točke, Američani pa so po poškodbi Gina Manzaresa nastopili le z enim tekmovalcem. V zadnji, triindvajseti vožnji, se je slovenska reprezentanca z Dansko pomerila za tretje mesto, ki je še vodilo v finale. Žagar je vožnjo dobil, Škorja je bil četrti, vendar pa sta danska predstavnika, ki sta imela že pred tem točko več od Slovenije, z drugim in tretjim mestom obdržala prednost.

Slovenija je tako le za točko ostala pred vrati finala. Žagar je k uvrstitvi prispeval devetnajst točk, Ivačič in Škorja pa vsak po dve. Uvrstitev v finale tekmovanja so si privozile reprezentance Rusije, Nemčije in Danske.

Druga skupina bo 5. junija tekmovala v Manchestru, v Veliki Britaniji. Pomerile se bodo reprezentance Velike Britanije, Švedske, Češke, Francije, Italije, Avstralije in Finske. Finale pokala narodov, v katerem se bo poleg prvih treh reprezentanc iz obeh polfinalnih dirk pomerila še reprezentanca gostiteljice, Poljska, bo 8. junija v Wroclawu.

Foto: AMTK Ljubljana

 

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarNick ŠkorjaMatic Ivačičspeedwaypokal narodov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji