Žagarju na Danskem ni šlo po načrtu

Casa Arena v danskem Horsensu je gostila tretjo od desetih dirk letošnje Speedway Grand Prix serije. Naš Matej Žagar pa letošnje VN Danske ne bo ohranil v dobrem spominu.


Slovenski prvak, ki nastopa z licenco AMZS je na svoj račun dodal vsega pet točk, saj je dirko končal na enajstem mestu. Brez večjih težav je tokratno preizkušnjo dobil Britanec Tai Woffinden, ki je s tem le še povečal tudi prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Drugo mesto je pripadlo Rusu Artemu Laguti, tretje pa ameriškemu veteranu Gregu Hancocku.

Dirka je minila v luči sicer solidno pripravljene proge, ki pa dirkaško sploh ni zadovoljila, saj ni dovoljevala skoraj nobenega prehitevanja, hkrati pa so bila startna mesta tako selektivna, kot še dolgo ne. Neverjetno prednost so imeli vozniki, ki so startali iz povsem notranjega položaja, od tam smo na tej dirki v 23ih vožnjah videli kar 16 zmag. Tudi v obeh polfinalnih in v finalni vožnji. Večina voženj je zato na žalost vseh gledalcev bila videti kot dolgočasna procesija, saj so vozniki večino voženj končali v gosjem redu, po tem, kako so bili od notranjega proti zunanjemu robu postavljeni na startu.

Ob izjemno slabih startih, ki so tokrat povsem pokvarili Žagarjev rezultat, saj je v petih vožnjah kar trikrat ostal brez točk, je bila smola pri žrebu le še pika na i dirke, ki jo bo treba v njegovi ekipo čim bolje analizirati in nato tudi čim prej pozabiti.

Tudi edina zmaga člana AMTK Ljubljana je bila tako iz položaja A. Po niti ne najboljšem startu je bila hitra linija iz tega mesta dovolj, da je Žagar povedel in z dobro vožnjo, kljub napadom Lagute, ki je vozil ob njem, privozil do pomembnih treh točk. Dirko je zaključil še z enim drugim mestom in tako vsaj malo popravil vtis na tej dirki, kjer je lani blestel s petim mestom in enajstimi osvojenimi točkami.

Tako je tudi pošteno zdrsnil iz najboljše osmerice, ki na koncu sezone zagotavlja obstanek med najboljšimi. Sedem dirk pred koncem sezone, kar seveda še ne pomeni preplaha, na 12. mestu za osmim zaostaja za pet točk.

»V tem delu sezone me ne spremlja forma, ki bi si jo želel, kar se je več kot poznalo tudi pri mojih startih, ki enostavno niso funkcionirali, če pa nimaš na taki stezi in v taki konkurenci dobrih startov, pa težko karkoli opraviš tako, kot bi si želel,« je po dirki povedal Žagar in dodal: »do Švedske bom dal motorje na servis, saj prav tako ne delujejo kot bi morali in upam, da bo potem bolje.«

Naslednja, četrta dirka čaka najboljšo petnajsterico že čez en teden, ko se bodo za VN Švedske prvič v zgodovini SGP serije pomerili v Hallstaviku, na t.i. HZ Bygg Areni.

Rezultati:

  1. Tai Woffinden (VB) 18 točk, 2. Artem Laguta (Rus) 12, 3. Greg Hancock (ZDA) 16, 4. Jason Doyle (Avs), 5. Nicki Pedersen (Dan) oba 12, 6. Emil Sayfutdinov (Rus) 11, 7. Bartosz Zmarzlik (Pol) 10, 8. Chris Holder (Avs) 9, 9. Fredrik Lindgren (Šve) 7, 10. Patryk Dudek (Pol) 6, 11. Matej Žagar (Slo) 5, …

Točke v SP po 3. od 10. dirk:

  1. Woffinden 49 točk, 2. Lindgren 39, 3. Sayfutdinov 34, 4. Laguta 33, 5. Hancock 31, 6. Dudek 30, 7. Janowski 29, 8. Doyle 26, … 12. Žagar 12, …

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarSGP

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji