Žagar deveti na VN Švedske

Četrta dirka letošnje Speedway Grand Prix serije je pisala zgodovino s premierno preizkušnjo za VN Švedske v Hallstaviku. 289 metrov dolg oval je svetovno elito gostil prvič, naš Matej Žagar pa je tokrat osvojil sedem točk in z njimi osvojil deveto mesto.


Dirko je dobil Poljak Maciej Janowski pred domačinom Fredrikom Lindgrenom in drugim Poljakom Bartoszom Zmarzlikom. Vodilni v SP, Britanec Tai Woffinden pa je v finalu ostal brez stopničk.

Po slabi predstavi na dirki za VN Danske, ki je bila le sedem dni nazaj, je Žagar to dirko pričel izvrstno. Drugo mesto in zmaga v uvodnih dveh nastopih sta pomenila, da je že takoj na začetku zbral pet točk, kar mu je teden pred tem uspelo komaj v petih nastopih. Ko je v tretjem in četrtem izhodu na stezo temu dodal le točko, pa je v svojem zadnjem nastopu v rednem delu dirke potreboval vsaj drugo mesto in s tem dve točki, da bi se uvrstil v polfinalni vožnji. Nič kaj ugodna startna pozicija C, tretja od notranjega roba steze k temu vsaj na papirju ni pripomogla kaj prida. To se je izkazalo tudi kmalu po dvigu startne vrvice. Žagar je sicer solidno startal, a v težki konkurenci se ni uspel prebiti dalje kot do tretjega mesta.

Na koncu se je izkazalo, da Žagarju za napredovanje ne bi bilo dovolj niti drugo mesto, ampak zmaga. Kakorkoli, Žagar je na Švedskem osvojil dve točki več kot na Danskem, a to kljub vsemu ni pomenilo napredovanja v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Po razvrstitvi je dejansko napredoval iz dvanajstega na enajsto mesto,  a pri Speedway GP seriji šteje zgolj uvrstitev v osmerico, do katere je Žagarju pred to dirko manjkalo pet točk, po četrti od desetih letošnjih dirk pa je osmerica od našega najboljšega voznika, ki seveda nastopa pod okriljem AMZS, trenutno oddaljena za kar osem točk.

Naslednja, peta dirka sezone, bo kot en največjih vsakoletnih spektaklov, dirka za VN Velike Britanije, na t.i. stadionu Principality, v valižanskem Cardiffu.

Rezultati

  1. Maciej Janowski (Pol) 18 točk, 2. Fredrik Lindgren (Šve) 15, 3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13, 4. Tai Woffinden (VB) 16, 5. Emil Sayfutdinov (Rus) 14, 6. Greg Hancock (ZDA) 10, 7. Jason Doyle (Avs) 9, 8. Artem Laguta (Rus), 9. Matej Žagar (Slo), 10. Andreas Jonsson (Šve), 11. Chris Holder (Avs), vsi 7 točk,…

SP po 4. od 10. dirk:

  1. Woffinden 65 točk, 2. Lindgren 54, 3. Sayfutdinov 48, 4. Janowski 47, 5. Hancock, 6. Laguta oba 41, 7. Dudek, 8. Zmarzlik, oba 36, 9. Doyle 35, 10. Holder 31, 11. Žagar 28, 12. Pedersen 25, 13. Pawlicki 14, 14. Cook 9,…

Ključne besede


Matej ŽagarspeedwaySGP

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji