Matej Žagar izvrsten drugi na Švedskem

VN Skandinavije se je v švedski Malilli zaradi močnega dežja pričela eno uro kasneje kot načrtovano, a to je v tem delu Švedske že nekaj običajnega. To ni motilo številnih gledalcev, na srečo pa tudi ne Mateja Žagarja.


Edini slovenski predstavnik, ki nastopa v elitni seriji Speedway Grand Prix z licenco AMZS, je na šesti od desetih dirk letošnje sezone, zabeležil najboljši rezultat doslej. Dirko je dobil Danec Nicki Pedersen (15), Žagar je bil z največjim številom osvojenih točk (16) drugi, na tretjo stopničko pa je stopil domačin Fredrik Lindgren (13).

Brez večjih težav se je Črnovaščan, sicer član AMTK Ljubljana prebil do polfinalnih voženj. Že v prvi vožnji je z odličnim startom iz povsem zunanje pozicije suvereno opravil s tekmeci in z zmago na najboljši možen način pričel dirko. Za seboj pa pustil tudi vodilnega v skupnem seštevku SP, Britanca Tia Woffindna. V naslednji vožnji mu ni šlo tako dobro, saj se je s Slovakom Martinom Vaculikom moral boriti za tretje mesto, ki ga je na koncu tudi iztržil. Je pa zato v naslednjem nastopu, deseti vožnji uspel izkoristiti povsem notranjo startno pozicijo in za seboj pustiti še lep šopek favoritov, tudi lanskega prvaka Avstralca Jasona Doyla. Na krilih nove zmage je v tokrat srečni trinajsti vožnji večera dodal še eno zmago, za seboj pa spretno pustil tudi domačina Fredrika Lindgrena, sicer do tega večera drugega v seštevku svetovnega prvenstva doslej. Žal se Žagarjev niz ni nadaljeval še v zadnji vožnji njegovega rednega dela dirke, ko je v devetnajsti vožnji s tretjim mestom privozil še eno točko. Kljub temu se je suvereno uvrstil v polfinalni vožnji , saj je po dvajsetih vožnjah zasedal suvereno tretje mesto.

Polfinalna vožnja je bila za dobre živce. Žagar je z letečim startom poskrbel za prekinitev in si s tem zaslužil še opozorilo, ki je pomenilo, da bi bil ob ponovni enaki napaki diskvalificiran. Kljub vsemu je še v drugo odlično startal, vzel prvi zavoj precej na široko in z veliko hitrostjo premagal tekmece, ki so se za njim do konca borili za drugo mesto. Žagar pa je lagodno vknjižil nove tri prepomembne točke in se prvič letos uvrstil v veliki finale.

Tam je iz povsem notranje pozicije najprej povedel, a v drugi zavoj zapeljal preveč na široko, proti zunanjemu robu proge, kar je izkoristil stari maček, Danec Nicki Pedersen in se tako prebil pred našega šampiona, ki je do konca štirih krogov obdržal drugo mesto in se tako prvič letos v velikem slogu povzpel na stopničke. V Malilli, kjer je bil lani povsem razočaran, saj je domov odnesel zgolj tri točke, jih je letos nabral največ, kar šestnajst. Zaradi kar štirih zmag tako celo še točko več od Pedersena. S tem je več kot popravil svoj izkupiček tudi v skupnem seštevku SP, saj štiri dirke pred koncem prvenstva na devetem mestu za najboljšo osmerico, ki jo trenutno zaokroža Rus Artem Laguta, zaostaja le še za tri točke.

»Ponovno me je bolela glava in to tako močno, kot lani pred dirko v Teterowu, kjer sem na koncu osvojil zmago na VN Nemčije,« nam je svoje občutke pred dirko opisal Žagar in dodal: »Na treningu sem bil na progi zgolj dvakrat, potem pa enostavno več nisem mogel in ekipo sem zaprosil, da le pospravi motorje in se vidimo na dan dirke. Vzel sem kar tri tablete, se spravil v posteljo, dejansko nadel zimsko kapo, da sem si pregrel glavo in zaspal.«

Dirko je spremljal dež, ki pa Žagarja ni zmotil: »Kot pogosto je to večino voznikov pošteno prestrašilo, mene pa to načeloma ne moti, kar se je izkazalo tudi tokrat. V polfinalu sem uspel zmagati z vožnjo in prehitevanjem po zunanji strani, kar sem pričakoval, da bo recept tudi za finale, dobro sem sicer potegnil iz zunanjega položaja, vendar je bila steza pretrda, zato se mi je Pedersen izmuznil po notranji strani, ko sem sam zapeljal navzven. To je uspelo tudi Lindgrenu, a njega sem uspel premagati nazaj. Kakorkoli, vsak si želi zmagati, a sam sem tokrat več kot zadovoljen tudi z drugim mestom in izvrstnim točkovnim izplenom. Upam, da mi bo šlo podobno ali še bolje tudi v Gorzowu. Težko je to napovedati, a, če bodo motorji ponovno delovali kot je treba, je vse mogoče,« je svoje poglede in potek dirke na koncu opisal presrečen Žagar.

Naslednja dirka bo čez štirinajst dni, na enem najbolj znanih ovalov za našega tekmovalca, v poljskem Gorzowu, kjer je že zabeležil eno zmago v seriji SGP, prav tako pa je za ta klub vozil večino svoje kariere. Oval, ki ga torej še kako dobro pozna.

Rezultati

  1. Nicki Pedersen (Dan) 15 točk, 2. Matej Žagar (Slo) 16, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 13, 4. Martin Vaculik (Slk) 10, 5. Bartosz Zmarzlik 14, 6. Maciej Janowski 11, 7. Patryk Dudek (vsi Pol), 8. Tai Woffinden (VB) oba 10, 9. Artem Laguta, 10. Emil Sayfutdinov (Rus) oba 6,…

SP po 6. dirki od 10.:

  1. Woffinden 91 točk, 2. Lindgren 74, 3. Janowski 70, 4. Zmarzlik 69, 5. Sayfutdinov 62. 6. Dudek, 7. Hancock oba 56, 8. Laguta 53, 9. Žagar 50, 10. Pedersen 46, …

Ključne besede


Matej Žagarspeedwaysgp

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji