Mausser dvajseti na svetu, Peklaj po poškodbi ob prvenstvo

Najboljši mladi motokrosisti na svetu so v Avstraliji tekmovali na letošnjem mladinskem svetovnem prvenstvu v motokrosu. Slovenske barve sta z licenco AMZS zastopala Jaka Peklaj v kategoriji MX 65, ki je štela za svetovni pokal, in Maks Mausser v kategoriji svetovnega prvenstva MX 125.


Vikend se je za slovenska predstavnika na progi s trdo podlago začel spodbudno. Peklaj je bil na prostih treningih in v kvalifikacijah med deseterico, Mausser pa je izboljševal svoj najboljši čas. Čeprav je v Avstraliji trenutno zimski čas, je sobotne kvalifikacije spremljalo toplo vreme. V nedeljo je bila zgodba povsem drugačna, dan se je začel z nizkimi temperaturami, popoldan pa so bile razmere idealne za tekmovanje.

Za Peklaja, ki si je po uspešni soboti na dirki obetal uvrstitev med deseterico najboljših na svetu, se je prvenstvo zaključilo že po nekaj metrih prve vožnje. Zaradi težav z menjalnikom, ki so se pojavile le nekaj minut pred začetkom, je bil že start zanj zelo otežen. Še pred drugim ovinkom je menjalnik povsem odpovedal, zato je Peklaj padel, drug tekmovalec pa mu je zapeljal čez prste. Sprva je kazalo, da je ob tem utrpel zlom, podrobnejši pregled v bolnišnici pa je postregel s pozitivnimi informacijami, saj prsti k sreči niso zlomljeni.

 

Mausser si je pred prvenstvom obetal nekaj točk za svetovno prvenstvo in svoj cilj je izpolnil. Kvalifikacije je končal na štiriindvajsetem mestu. V prvi vožnji je začel iz ozadja, kljub temu pa je med dirko uspešno napredoval in z dvajsetim mestom osvojil prvo točko. V drugi vožnji je svojo uvrstitev izboljšal še za eno mesto in si priboril dve točki. Svetovno prvenstvo je končal na skupnem dvajsetem mestu. Peklaj in Mausser sta na prvenstvu v oddaljeni Avstraliji tekmovala z izposojenima motorjema.

Svetovna prvaka sta postala domačin, predstavnik Avstralije, Bailey Malkiewicy v kategoriji MX 125 in Caden Braswell iz Združenih držav Amerike v kategoriji MX 85. Zmagovalec svetovnega pokala v kategoriji MX 65 je postal Braden Plath iz Avstralije.