Žagar pred ključno dirko za obstanek v eliti

To soboto bo v poljskem Torunu z deseto dirko letošnje Speedway Grand Prix serije sklenjeno letošnje svetovno prvenstvo posameznikov v speedwayu. VN Poljske pa bo še posebej pomembna tudi za našega aduta Mateja Žagarja, ki še nima zagotovljenega mesta v najboljši petnajsterici za prihodnjo sezono.


Po padcu v poljski ligi in močnem pretresu možganov, ki ga je stal tudi nastopa na VN Slovenije v Krškem, Žagar, ki nastopa z licenco AMZS, trenutno v skupnem seštevku boja za naslov svetovnega prvaka zaseda deseto mesto. Po težkem začetku sezone, ko se je še enkrat več mučil s pravo močjo svojih motorjev, je proti koncu sezone le uspel najti prave nastavitve in dobro formo. Tako je v švedski Malilli stopil tudi na drugo stopničko, v poljskem Gorzowu in nemškem Teterowu pa si privozil dvomestno število točk. Trenutno zaseda tako deseto mesto s 73 zbranimi točkami, do magičnega osmega mesta pa ga loči pet točk. Pred njim sta le Rusa Emil Sayfutdinov in Artem Laguta, ki pa se na zadnjih dirkah ne moreta pohvaliti z bleščečimi predstavami.

Če bi tako Žagar uspel priti pred njiju s petimi točkami naskoka, bi se neposredno uvrstil v sezono 2019, kamor se vedno uvrsti najboljših osem iz minule sezone. »Če mi to ne bi uspelo, še vedno sicer ostane upanje na eno od štirih stalnih povabil, tako imenovanih »wild cardov«, a na to se ne želim zanašati, saj je to loterija, kjer je vmes tudi veliko politike,« pa je Žagarjeve mnenje o tej kombinatoriki pred praktično najbolj važno dirko sezone zanj.

V Torunu je po nekaj letih suše lani le dokazal, da se lahko tudi tam kosa na najvišjem nivoju, zato lahko le upamo, da mu uspe in s tem še enkrat več podaljša svoje bivanje med najboljšimi. Slednji pa bodo v Torunu lovili tudi medalje, saj še vedno ni povsem odločen boj za svetovnega prvaka, kjer sicer premočno vodi Britanec Tai Woffinden. Domači adut Bartosz Zmarzlik bo namreč le težko in z veliko sreče nadoknadil deset točk zaostanka za Woffindnom, ki se bo tako kmalu lahko veselil že svojega tretjega naslova. Zanimiv pa bo tudi boj za bron, kjer se bodo pomerili Poljak Maciej Janowski (98 točk), Šved Fredrik Lindgren (98) in Američan Greg Hancock (93).

Dirka se bo začela ob 19. uri.

 

Ključne besede


Matej ŽagarspeedwaySGPspeedway grand prix

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji