Člani AMZS ugodneje na dirko za VN Slovenije

V soboto, 1. junija 2019, bo v Krškem največji motošportni spektakel v Sloveniji. Najboljši speedwayisti na svetu bodo zbrani na Stadionu Matije Gubca, kjer se bodo pomerili na dirki svetovnega prvenstva v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije. Člani AMZS imajo pri nakupu vstopnic dodatni 10-odstotni popust.


AMD Krško bo letos že štirinajstič, tokrat na prenovljeni tekmovalni progi, ki naj bi omogočala več prehitevanj kot doslej, s čimer bo dirka še bolj zanimiva, organiziral dirko svetovnega prvenstva v speedwayu za Veliko nagrado Slovenije. Najboljši speedwayisti na svetu, med katerimi bosta z licenco AMZS tudi slovenski serijski državni prvak Matej Žagar kot stalni udeleženec letošnjih dirk za svetovno prvenstvo, kot povabljen voznik (»wild card«) pa ali Matic Ivačič ali Nick Škorja, se bodo na Stadionu Matije Gubca pomerili 1. junija ob 19. uri. Dan prej, torej 31. maja, bodo uradni trening in kvalifikacijske vožnje za določitev štartnih mest. 

V prostoru pred stadionom bo pred dirko zanimivo dogajanje za obiskovalce. Najmlajši bodo na posebnem prostoru AMZS lahko preskusili trial motocikle in se tako spoznali s tem zanimivim športom.

Popust pri nakupu vstopnic za člane AMZS

Vstopnice za največjo letošnjo motociklistično dirko v Sloveniji so že v prodaji prek Eventima. AMZS svojim članom v sodelovanju z organizatorjem AMD Krško zagotavlja ekskluzivni dodatni 10-odstotni popust na ceno vstopnice pri nakupu prek spleta.*

Člani AMZS, popust izkoristite na način, da pri spletnem nakupu v rubriki za promocijsko kodo izberete AMZS – POPUST ZA ČLANE in vpišite promocijsko kodo: AMZS10.

Začetek svetovnega prvenstva na Poljskem

Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayu se bo začelo 18. maja v Varšavi. Obsegalo bo deset dirk in bo trajalo do prve nedelje v oktobru. Znano je, da je speedway najbolj popularen na Poljskem in na Švedskem, zato ni presenetljivo, da bo kar polovica dirk v teh dveh državah: tri na Poljskem (Varšava, Vroclav, Torun) in dve na Švedskem (Hallstavik in Malilla). Po ena dirka bo na Češkem (Praga), v Nemčiji (Teterow), na Danskem (Vojens), v Walesu (Cardiff) in v Sloveniji (Krško).

Tudi med vozniki je največ poljskih speedwayistov – kar štirje. To so: Zmarzlik, Janowski, Dudek. Kolodziej. Po dva voznika sta iz Švedske: Lindgren in Lindback, Danske: Iversen in Madsen, Rusije: Sajfutdinov in Laguta, po en voznik pa prihaja iz Anglije: Woffinden, ZDA: Hancock, Avstralije: Doyle, Slovaške: Vaculik in Slovenije: Žagar. 

Matej Žagar bo v Krškem odpeljal svojo 99 dirko za svetovno prvenstvo. 

Naslov svetovnega prvaka brani Anglež Tai Woffinden, ki je lani zmagal pred Zmarzlikom in Lindgrenom. Tudi letos si bo osem najboljših zagotovilo nastopanje v svetovnem prvenstvu v prihodnjem letu, zato je osnovni cilj vseh voznikov uvrstitev med prvo osmerico.

Letošnja novost: kvalifikacije dan pred dirko

Potek dirk za svetovno prvenstvo ni spremenjen, prav tako ne točkovanje. Največja sprememba je uvedba kvalifikacij dan pred dirko. Namesto prostega treninga in žrebanja startnih mest bodo letos vozniki startne številke in s tem startna mesta dobili glede na dosežen čas v kvalifikacijski vožnji. Vsak voznik bo na prostem treningu lahko štirikrat preizkusil progo. Sledile bodo kvalifikacijske vožnje. Najpočasnejši voznik na prostem treningu bo imel prvi na voljo 60 sekund za kvalifikacijsko vožnjo, v kateri bodo merili čase posameznega kroga. Najhitrejši voznik na prostem treningu bo v kvalifikacijski vožnji startal zadnji in bo imel tako najboljši pregled, kaj se je dogajalo v kvalifikacijah. Najhitrejši voznik v kvalifikacijah bo prvi izbiral startno številko in s tem startno mesto. Vozniki, ki ne bodo dosegli časa v kvalifikacijah – na primer zaradi okvare motorja, bodo z žrebom razporejeni v startni seznam.

S tem naj bi petkov trening postal bolj zanimiv za gledalce, hkrati pa bo prisilil voznike, da se treninga udeležijo. 

Lani je v Krškem slavil Poljak Patrik Dudek. Na drugem mestu mu je sledil Avstralec Jason Doyle, tretje mesto pa si je privozil ameriški veteran Greg Hancock. Slovenski speedway je na domači dirki ostal brez točkovne bere, kajti Matej Žagar zaradi poškodbe ni nastopil, Matic Ivačič kot voznik s povabilom pa se ni uspel prebiti med dobitnike točk.

Na dirki vsak voznik odpelje pet voženj. Najboljših osem – glede na točkovni izkupiček, se uvrsti v dve polfinalni vožnji, po dva najboljša iz polfinalnih voženj v finale. Dosežena uvrstitev v finalu je tudi končni vrstni red na dirki – ne glede na točkovni izkupiček, ki ga je voznik dosegel na dirki in ki se upošteva v seštevku svetovnega prvenstva. Uvrstitve od petega mesta naprej se določijo glede na točkovni izkupiček v prvih petih nastopih in morebitnem polfinalnem nastopu. 

Foto: Uroš in Žare Modlic

*Ponudba velja za nakupe, izvedene do 30. maja do 23.59. Vsak član je upravičen do največ Z enim nakupom lahko član uveljavlja popust za do največ štiri vstopnice. Več informacij je zapisanih v splošnih pogojih, v rubriki »Terms and conditions« na spletni strani organizatorja BSI Speedway LTD.

Ključne besede


Matej ŽagarAMD KrškoSpeedway GPNick ŠkorjaMatic Ivačičspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixdirka za VN Sloveniječlan AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji