Dirkači v Vrtojbi še dvignili temperaturo

Že tako vroče ozračje so minuli tedna v Vrtojbi dodatno segreli udeleženci tretje dirke državnega prvenstva v panogah skuter, minimoto in supermoto. Dirko so zaznamovali predvsem tesni boji za najvišja mesta.


V kategoriji skuterjev se je po kvalifikacijah v najmočnejšem razredu skuter 70 nakazovala prava borba, saj so prve tri voznike ločile le dobre tri desetinke sekunde. Na dirki so bile razlike malce večje, v obeh vožnjah pa je dokaj zanesljivo slavil Nejc Kogovšek (AMD Orjaki), ki letos na domačih tleh še ne pozna poraza. Tokrat se mu je najbolj približal Tomaž Ahčin (AMD Orjaki), v prvi vožnji je zaostal dobrih pet sekund, v drugi vožnja pa je bila razlika nekaj višja. Med kandidate v boju za zmago je spadal tudi Klemen Švara (AMTK Koper), ki pa je v prvi vožnji padel in ostal na začelju uvrščenih. Dober drugi nastop, katerega je končal na tretjem mestu, je bil ob ugodnem razpletu - voznike od tretjega do šestega mesta sta namreč ločili le dve točki - dovolj, da je na koncu stopil na najnižjo stopničko.

V kategoriji Open je bil v obeh vožnjah najhitrejši Alen Franza, pred Simonom Fantiničem in Patrikom Ščulcem.

V minimoto open slavil Medoš

V kategoriji minimoto open se je pričakoval nov spopad med Janom Poropatom (Minimoto klub obala racing) in Janijem Medošem (AMD Orjaki), a je bil v obeh vožnjah hitrejši Medoš, Poropat pa ni uspel slediti njegovega tempa. Še več, zaradi težav z motorjem je prvo vožnjo končal na tretjem mestu. Stik z obema je tokrat uspešno držal mladi Etien Kantar Božič (GAS Vrtejba), ki je sicer skupno dirko zaključil na tretjem mestu, a v obeh vožnjah postavil najboljši čas kroga in s tem nakazal, da se bo v primeru takega napredka, kot ga trenutno kaže, kmalu enakopravno podal v enakovreden boj za zmago.

Napet boj v supermotu

Za najtesnejši razplet dneva pa so poskrbeli vozniki supermota. Kvalifikacije je sicer najbolje odpeljal Italijan Cristian Medizza, ki pa se je na štartu prve vožnje soočil s tehničnimi težavami in tako brez boja predal boj za zmago. To je najbolje izkoristil Edy Rupelly in za dobrih pet sekund prehitel italijana Michaeleja Bortolottija. Tesnejši je bil razplet za tretje mesto, v katerem je Nejc Kržiš za sekundo ugnal Jana Zorka. Precej tesneje se je razpletla druga vožnja. Rupelly je to vožnjo začel z napako na štartu, kar je spretno izkoristil Bortolotti in vodil od štarta do cilja, Rupelly pa mu je ves čas dihal za ovratnik. Ko je že kazalo, da bo prišel čas za napad na prvo mesto, pa sta dohitela počasnejše voznike, prehitevanje le teh pa je bolj opravil Bortolotti in zasluženo zmagal s prednostjo šestih desetink. Kržič je polovico dirke vozil sam na tretjem mestu, v drugem delu dirke pa ga je Zorko ujel in obetal se je tesen boj za tretje mesto. Zorko je nekaj krogov pred ciljem Kržiča skušal prehiteti, pri tem pa padel in boja je bilo konec, še več, Zorka je prehitel tudi Tilen Peroci.

Napeto tudi v kategoriji minimoto otroci

Zanimivo je bilo tudi dogajanje v kategoriji minimoto otroci. Z najboljšega startnega mesta je tokrat dirko pričel Tai Komel (GAS Vrtejba), a zaradi slabega štarta takoj izgubil dve poziciji, vodstvo pa je prevzel Tian Krševan (GAS Vrtejba), med obadva pa se je vrinil še en član drutšva GAS Vrtojba, Matija Kodarin. Ko je Komel skušal izgubljeno pridobiti nazaj, je zdrsnil in sanj o dobri uvrstitvi v prvi vožnji je bil zanj konec. Zmago v kategoriji mlajših otrok (do 10 let) je tako osvojil Krševan pred Kodarinom in Tristanom Rupellyjem (GAS Vrtejba), med starejšimi otroci (do 14 let) pa je zmaga odšla v roke Andraža Osenk Drčarja (AMD Orjaki), drugi pa je bil Komel. Druga vožnja pa se je začela z dvema padcema Krševana, in sicer je obakrat padel v istem zavoju ter dirko pričel povsem iz ozadja, brez možnosti, da poseže v boj za najvišja mesta. Komel je to vožnjo odpeljal najbolje med vsemi ter v cilj pripeljal z dobrimi tremi sekundami prednosti pred Osenk Drčarjem, to pa je pomenilo, da je Komel postal skupni zmagovalec dirke v tej kategoriji. Med mlajšimi otroci se Krševan, kljub temu da je bil najhitrejši voznik na progi, ni uspel prebiti višje kot do tretjega mesta, posledično pa je ostal brez zmage in brez popolnega točkovnega izkupička. Zmaga je tako šla v roke Kodarina, na tretje mesto pa se je uvrstil Rupelly.

Vsi rezultati

Na tokratni dirki se je predstavil tudi najmlajši rod dirkačev minimota, v promocijski vožnji so nastopili štirje tekmovalci in ena tekmovalka in s svojim znanjem navdušili prisotne gledalce. 

 

Naslednja dirka državnega prvenstva bo 25. avgusta 2019 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Ključne besede


supermotominimotoskuter

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji