Gajser vnovič tik pod vrhom zmagovalnih stopničk, Pancar do prve točke

Druga dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je spet prinesla drugo mesto Timu Gajserju, Jan Pancar pa se je veselil prve točke v sezoni


Valkenswaard je bil prizorišče druge dirke najboljših motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Mehka mivka je po svoje skrojila že sobotne kvalifikacije v razredu MXGP, Timu Gajserju pa jo je za nameček zagodel še motor, saj mu je odpovedala elektronika, zato je osvojil šele triintrideseto mesto, s čimer seveda ni bil niti malo zadovoljen.

Razočaran sem. Dobro sem začel, prepričljivo vodil in imel več kot pet sekund prednosti. Imel sem dober občutek, potem pa... Imel bom zelo težko delo, saj bom štartal povsem na zunanji strani in daleč stran od prvega ovinka. Boril sem bom in skušal osvojiti čimveč točk.

Drugo dirko sezone svetovnega prvenstva so zaznamovale zelo težke razmere na progi.

Gajser, ki vozi z licenco AMZS, se je v prvo vožnjo pognal na vso moč in prvo merilno mesto prevozil na 11. mestu, nato pa je imel tudi nekaj sreče. Nekateri njegovi tekmeci pred njim so namreč padli in branilec naslova svetovnega prvaka je do konca prvega krog prehitel vse ter se s 33. štartnega mesta osvojenega v kvalifikacijah prebil povsem na čelo dirke. V zelo zahtevnih vremenskih pogojih, vseskozi je pri hladnih štirih stopinjah Celzija rahlo deževalo, in na mehki stezi so se naredil globoke brazde, ki pa jih je Gajser suvereno obvladoval hkrati pa tekmecem ni dovolil, da bi ga ujeli. Skozi cilj je suvereno pripeljal prvi s prednostjo več kot enaindvajsetih sekund pred domačim asom Jeffreyem Herlingsom ter je popolnoma deklasiral konkurenco.

Neverjetno! Štart mi je lepo uspel, a nato sem bil malce zaprt, potem pa sem prehitel fante, ki so padli. Hitro se mi je posrečilo prebiti na prvo mesto in do konca sem lepo ter gladko vozil do zmage.

Slovenski šampion je imel tudi v Valkenswaardu navijače (levo zg. slovenska zastava).

V drugo vožnjo na 1630 metrov dolgo progo se je Gajser vnovič podal silovito ter se praktično katapultiral do prvega zavoja. Merilno mesto številka ena je prevozil na drugem mestu, pred njim je bil le Jeffrey Herlings. Nizozemec je nato kontroliral situacijo na razbrazdani in zelo težki stezi ter slovenskemu motokros šampionu ni dovolil, da bi ga ujel in prehitel. Gajser se je za nameček  dva kroga pred ciljno črto zvrnil čez krmilo motorja, a k sreči brez posledic. Pripadlo mu je drugo mesto, to pa mu je prineslo tudi zmagovalne stopničke, na katerih je še drugič v sezoni stal tik pod vrhom, znova za Jeffreyem Herlingsom, podobno kot pred tednom dni na VN Velike Britanije.

V celoti sem zelo zadovoljen. Tudi zato, ker sem imel štartno mesto zunaj vseh dobrih linij zaradi težav v sobotnih kvalifikacijah. K sreči sta me rešila dva zelo dobra štarta. V drugi vožnji sem imel pošteno omejeno vidljivost, saj mi je prišla mivka pod rolo očal, kar me je močno oviralo. Vseeno sem zadovoljen in komaj čakam naslednjo dirko.

Nasmejani Gajser zadovoljen z drugim mestom na zmagovalnih stopničkah.

Pancar do prve točke v novi sezoni

V razredu MX2 je slovenske barve z licenco AMZS zastopal Jan Pancar. Kvalifikacije je opravil po najboljših močeh in zasedel 30. mesto, kar mu je pošteno otežilo štart. Z mehko podlago, na kateri nima prav veliko izkušenj, se je vseeno hrabro spopadel. Prvo vožnjo je začel previdno. Mimo prve merilne točke je pripeljal na 27. mestu. Iz kroga v krog se je počasi prilagajal zahtevnim razmeram na progi, ki jo je dodatno vseskozi mehčal še dež. V ostri konkurenci je ciljno črto prečkal na 28. mestu.

Pancar si je na zelo zahtevni preizkušnji v Valkenswaardu privozil prvo točko v novi sezoni.

V drugi vožnji je Pancar zelo dobro štartal in na prvo merjenje časa privozil na 14. mestu. Izkoristil je zmedo, ki jo je povzročil padec zmagovalca prve dirke Jaga Geertsa v drugem zavoju. Ob koncu prvega kroga je bil zelo dober 12. in imel dobro izhodišče za prve točke v novi sezoni. S preizkušnjo v drugo je opravil solidno in se na koncu veselil 20. mesta ter tako osvojil prvo točko v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Skupno je Pancarju na VN Nizozemske pripadlo 26. mesto.

Organizatorji svetovnega prvenstva so sporočili, da je dirka za VN Trentina v Pietramurati prestavljena. Po novem je zdaj na sporedu 19. julija 2020.

Tretja dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 bo 22. marca 2020 v Neuquenu. To bo dirka za Veliko nagrado Argentine na stezi Patagonia Race Track.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Arminas Jasikonis (Lit), ...

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Arminas Jasikonis (Lit), ...

Skupno na VN Nizozemske: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 47, 2. Tim Gajser (Slo): 47, 3. Arminas Jasikonis (Lit): 40, ...

Skupno v SP (2/20): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 94, 2. Tim Gajser (Slo): 85, 3. Antonio Cairoli (Ita): 68, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Maxime Renaux (Fra), ...  28. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Tom Vialle (Fra), 2. Jed Beaton (Avs), 3. Maxime Renaux (Fra), ... 20. Jan Pancar (Slo), ...

Skupno na VN Nizozemske:  1. Tom Vialle (Fra): 47, 2. Maxime Renaux (Fra) 40, 3. Jago Geerts (Bel): 39,... 26. Jan Pancar (Slo): 1, ...

Skupno v SP (2/20): 1. Tom Vialle (Fra): 87, 2. Jago Geerts (Bel): 82, 3. Jed Beaton (Avs): 74, ... 33. Jan Pancar (Slo): 1 točka

Ključne besede


MXGPTim GajserJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji