Napeti boji na prvi dirki sezone v minimotu, na skuterjih in v minigpju za točke državnega prvenstva

AMZS Center kartinga in moto športa v Slovenji vasi je bil prizorišče prve letošnje dirke državnega prvenstva v panogah minimoto, skuter, mini gp 10 in pokalnega tekmovanja v supermotu.


AMZS Center kartinga in moto športa v Slovenji vasi pri Ptuju je gostil sploh prvo dirko nove tekmovalne sezone, saj se je zaradi pandemije koronavirusa koledar tekmovanj pošteno spremenil v primerjavi s prejšnjimi leti. Čeprav so v posameznih panogah na dirki manjkali nekateri, ki so v preteklosti že posegali po vidnih uvrstitvah, pa so prav vsi udeleženci pokazali, da so dobro pripravljeni ter željni tekmovanj in merjenj moči na asfaltni stezi. 

Na skuterjih sta se za zmago potegovala aktualni prvak Nejc Kogovšek (AMD Orjaki) in mladi Klemen Švara (AMTK Koper). V obeh vožnjah sta bila v uvodu oba dirkača zelo izenačena, obakrat pa je zmagovalca odločila napaka. V prvi vožnji se primerila Švari, ki je kljub padcu ciljno črto prečkal drugi, v drugi vožnji pa je bil osmoljenec Kogovšek. Seštevek točk obeh voženj je bil pri obeh enak, a zaradi boljše uvrstitve v drugi vožnji se je skupne zmagovec na dirki veselil Švara. Kogovšek je pripadlo drugo mesto, na zmagovalni oder pa se je uvrstil še Silvan Mladovan (MK Veteran).

V članski kategoriji v razredu minimoto open so o zmagovalcu prav tako odločale malenkosti. V obeh vožnjah je prvi prečkal ciljno črto Etien Kantar Božič (Društvo Nenaten), ki se mu sicer štarta nista posrečila, čeprav je imel najboljše štartno izhodišče. Obakrat je bil na začetku boljši Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing). A Kantar Božič ga je v nadaljevanju vselej uspel ujeti in prehiteti ter je zasluženo slavil skupno zmago. Tretje mesto je osvojil Valter Poropat (Minimoto klub Obala racing).

Brata Krševan v zelo dobri formi

V kategoriji minigp je vlogo favorita upravičil Enej Krševan (GAS Vrtejba), ki je tekmece v obeh vožnjah suvereno pustil za seboj in slavil z zajetno prednostjo. Družinski uspeh je z uvrstitvijo na tretje mesto dopolnil njegov mlajši brat Tian Krševan (GAS Vrtejba), mednju pa se je uvrstil Enej Logar (AMD Domžale).

V vseh kategorijah so potekali zagrizeni boji za mesta na dirki.

Tian Krševan je bil najhitrejši tudi v kategoriji minimoto otroci 1, saj je vnovič zanesljivo zmagal v obeh vožnjah. Tristan Rupelly mu ni bil kos in je obe preizkušnji končal na drugem mestu, dve tretji mesti pa si je privozil Nik Podpečan Vehovec (oba GAS Vrtejba).

V starejši kategoriji minimoto otroci 2 je imel Matija Kodarin (GAS Vrtejba) najboljši štartni položaj, a tega ni izkoristil v polni meri, saj je potem v nadaljevanju obeh voženj tekmece lovil. Obakrat se me je izšlo in je na koncu vse zanesljivo tudi pustil za seboj. V prvi vožnji je Andraža Osenka Drčarja (AMD Orjaki) napaka drago stala, a je vseeno uspel priti do tretjega mesta. V drug vožnji je nato do zadnjega kroga vozil na drugem mestu, za vrat pa mu je dihal nepopustljivi Tai Komel (GAS Vrtejba) in ga tudi prehitel ter se v skupnem seštevku zavihtel na drugo mesto.

Vozniki v supermotu so se merili za točke pokalnega prvenstva. Največ so pokazali člani drušva GAS Vrtejba, ki so zasedali vsa tri mesta na odru za zmagovalce. Sezono je najbolje začel Nejc Kržič, ki mu je pripadla najvišja stopnička, drugi na dirki je bil Tilen Peroci, tretji pa nekdanji udeleženec evropskega prvenstva Luka Pleško.

V pokalnem tekmovanju v supermotu so blesteli predstavniki društva GAS Vrtejba.

Tri drevesa za svetovni dan varstva okolja

V sklopu tekmovanja je Avto-moto zveza Slovenije obeležila tudi svetovni dan varstva okolja, ki je bil v petek 5. junija. V AMZS Centru kartinga in motošporta so predsednik AMZS Anton Breznik, odlični cestno hitrostni dirkač Marko Jerman in nekdanji evropski prvak v minimotu Jan Poropat v družbi treh mladih dirkačev Tiana Krševana, Tristana Rupallyja in Nika Podpečana Vehovca posadili tri drevesa. Predsednik krovne motošportne in karting organizacije je ob tem povedal:

S tem želimo na simboličen način pokazati, koliko nam je mar za naravo. Vsi vemo, da je ogromno motošportov vezanih na naravo. Država ni najbolj prijazna do teh športov. Ampak pomembno je, da imamo mi posluh za naravo, na tak način pa bomo lahko državo izzvali, da dosežemo z njo dogovor, da nam omogoči, da lahko naravo koristimo na način, ki je prijazen do ljudi, okolja in narave.

Anton Breznik z Markom Jermanom in Janom Poropatom ter tremi motošportnimi asi prihodnosti ob posaditvi dreves v Slovenji vasi.

Naslednja dirka državnega prvenstva v panogah minimoto, skuter, minigp in supermoto bo na sporedu 25. junija 2020 na dirkališču v Vrtojbi.

#NavijamoZaNase
Koledar in rezultati državnega prvenstva

Ključne besede


Anton BrezniksupermotominimotoskuterMarko JermanSlovenja vaspredsednik AMZSdržavno prvenstvoAMZS Center kartinga in moto športaminigppokalno prvenstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

41

Priljubljenost članka

41

Shrani

Delite s prijatelji