Sadar v Lonatu izenačil najboljši rezultat kariere

Italijanski Lonato je gostil svetovno prvenstvo v kartingu za kategorijo KZ. Ob boku tega tekmovanja sta potekali tudi dirka FIA Karting International Super Cup za razred KZ2 in sklepna dirka v kategoriji FIA Karting Academy Trophy.


Mednarodna avtomobilistična organizacija FIA je s strogimi preventivnimi ukrepi in premišljenim protokolom uspela izpeljati dirko svetovnega prvenstva v razredu KZ, ki so jo zaradi prilagajanja koledarja dirk že drugo leto zapored umestili v zibelko kartinga, italijanski Lonato. Slovenske barve z licenco AMZS v kategoriji FIA Academy Trophy je tudi v letošnji sezoni zastopal Mai Sadar, ki se je izkazal z 18. mestom na uvodni dirki prvenstva, ki jo je gostila italijanska Adria. Zaradi slabih epidemioloških razmer je mladi Slovenec odpovedal nastop na dirki v Belgiji, vendar je ta čas dobro izkoristil za pripravo na sklepno dirko prvenstva na slovitem dirkališču ob Gardskem jezeru.

Vremenske razmere krojile razplet

Dirko so zaznamovale spremenljive vremenske razmere, ki so bile tudi razlog za slab rezultat v petkovih kvalifikacijah, ko je Sadar že po vsega nekaj krogih zapeljal s steze in tako zapravil vse možnosti za vidnejši uspeh. V kvalifikacijskih dirkah se je izkazal z desetim, sedmim in dvanajstim mestom, kar mu je prineslo 21. štartni položaj v finalni dirki. Kljub močni želji po uvrstitvi v petnajsterico je dirko končal na 18. mestu in na ta način izenačil svojo najboljšo uvrstitev.

Sadar med eno od voženj v zahtevnih vremenskih pogojih na stezi.

Zmage se je sicer veselil Ariel Elkin (Izrael), drugo mesto je osvojil Matteo de Palo (Italija), tretje pa Alexander Gubenko (Rusija). Naslov prvaka v razredu FIA Academy Trophy si je že pred zadnjo dirko prvenstva zagotovil Connor Zilisch (ZDA). Zmagovalec dirke v razredu KZ2 je postal domačin Simone Cunati (Birel/TM/Vega), družbo na zmagovalnem odru pa sta mu delala rojaka Giuseppe Palomba (Birel/TM/Vega) in Giacomo Pollini (FK/TM/Vega). Prvi naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu KZ je osvojil Francoz Jeremy Iglesias (FK/TM/Vega), na drugem mestu je bil Nizozemec Marijn Kremers (Birel/TM/Vega), tretji pa je bil Kremersov rojak Bas Lammers (Sodi/TM/Vega).

Mai Sadar in njegov trener Domen Jerančič ob gokartu.

Tanki živci poskrbeli za incident

Dirko je zaznamoval tudi incident. Po koncu dirke je namreč prišlo do množičnega pretepa v parc fermeju. Zaradi nesreče na stezi sta si po dirki nešportno v lase skočila Luca Corberi in Paolo Ippolito. Oba “petelina” sta bila izključena iz tekmovanja, mednarodna avtomobilistična organizacija pa je proti njima že sprožila disciplinski postopek, ki po vsej verjetnosti pomeni dolgotrajno prepoved nastopanja na vseh dirkah.

Sadar (v ospredju) ni imel težav z disciplino, kot nekateri drugi tekmovalci, ki so želeli odprte račune s steze poravnati kar s pestmi.

Ključne besede


AMZSFIAkartingMai Sadarlicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji