Namenite del dohodnine slovenskemu motošportu in kartingu

Vsak davčni zavezanec rezident lahko nameni do 0,5 odstotka dohodnine za financiranje športnih društev, ki imajo status društva v javnem interesu - tudi Avto-moto zvezi Slovenije, nacionalni športni zvezi za motošport in karting, oziroma njenim članicam.


Še do 31. decembra 2020 je mogoče del dohodnine v višini do 0,5 odstotka nameniti društvom oziroma organizacijam, ki imajo status društva v javnem interesu. Donacija za davčnega zavezanca rezidentna ne predstavlja nobenega stroška, saj gre za dohodnino, ki jo ta sicer plača državi.

Status društva v javnem interesu imajo tudi Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, ter nekatere njene članice (avto-moto društva in klubi).

Vsi, ki bi želeli z donacijo deleža svoje dohodnine podpreti slovenski motošport in karting, lahko to storijo na dva načina:

  • prek obrazca na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) ali
  •  prek aplikacije eDavki.

Podarite prek obrazca na spletni strani OKS-ZŠZ

Na spletni strani OKS-ZŠZ:

  • izpolnite vsa polja, pri čemer pri »Donacijo želim nameniti« izberite: Avto-moto zveza Slovenije (ali izbrano avto-moto društvo oziroma klub),
  • podpišite zahtevo,
  • potrdite strinjanje o obdelavi osebnih podatkov in pooblastilo za oddajo zahteve na pristojni finančni urad ter
  • kliknite »ODDAJ ZAHTEVO«.

OKS-ZŠZ bo zahtevo za namenitev dela dohodnine na FURS dostavil najkasneje v roku 14 dni od oddaje. Davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katerega se dohodnina odmerja. Ko se obrazec odda, je na vsakem naslednjem Informativnem izračunu dohodnine na koncu obrazložitve navedeno, kateremu upravičencu se namenja delež dohodnine, naveden je tudi znesek donacije.

Podarite prek aplikacije eDavki

Zavezanec lahko zahtevo za namenitev dela dohodnine odda tudi elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki, kjer sta na voljo dve možnosti:

  • registracija z digitalnim potrdilom na spletni strani FURS_vstop,
  • prijava z uporabniškim računom in geslom: na spletni strani FURS_vstop se za prvo prijavo vpiše davčna številka in e-poštni naslov, na katerega se nato prejme geslo za dostop; zahtevan je še vnos številke z dokumenta IID (Informativni izračun dohodnine), ki ga zavezanec prejme vsako leto. Pri vsaki naslednji prijavi se vpiše samo davčna številka in geslo.

Na vstopni strani je treba izbrati »Podatki o zavezancu« in nato »Namenitev dela dohodnine«, kjer se vpiše davčno številko društva in delež, ki se namenja društvu, ter klikne »Oddaj vlogo«.

Ključne besede


donacijaAMZS Šport

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji