Rok za predložitev zahteve za namenitev dohodnine športu podaljšan

Možnost, da posameznik del dohodnine nameni izbranemu društvu ali športni zvezi, je mogoče izkoristiti do 31. maja 2021.


Na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez je bil 29. decembra 2020 v okviru PKP 7 (protikoronski paket 7 - 60. člen Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covid-19) sprejet sklep, da je moč del dohodnine v višini do 1 odstotka donirati posameznemu društvu ali športni zvezi. Prav tako je tudi podaljšan rok za predložitev zahteve za namenitev dohodnine v te namene do 31. maja 2021. V okviru PKP 7 je sprejeto, da so do donacij za leto 2020 upravičene tudi nevladne organizacije, ki pa morajo za pridobitev statusa oddati posebno vlogo, ki je opisana na straneh Ministrstva za izobražavanje, znanost in šport. 

Donacija za davčnega zavezanca rezidentna ne predstavlja nobenega stroška, saj gre za dohodnino, ki jo ta sicer plača državi.

Del dohodnine lahko namenite slovenskemu motošportu in kartingu

Status društva v javnem interesu imajo tudi Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, ter nekatere njene članice (avto-moto društva in klubi).

Vsi, ki bi želeli z donacijo deleža svoje dohodnine podpreti slovenski motošport in karting, lahko to storijo na dva načina:

  • prek obrazca na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) ali
  •  prek aplikacije eDavki.

Podarite prek obrazca na spletni strani OKS-ZŠZ

Na spletni strani OKS-ZŠZ:

  • izpolnite vsa polja, pri čemer pri »Donacijo želim nameniti« izberite: Avto-moto zveza Slovenije (ali izbrano avto-moto društvo oziroma klub),
  • podpišite zahtevo,
  • potrdite strinjanje o obdelavi osebnih podatkov in pooblastilo za oddajo zahteve na pristojni finančni urad ter
  • kliknite »ODDAJ ZAHTEVO«.

OKS-ZŠZ bo zahtevo za namenitev dela dohodnine dostavil na FURS. Ko se obrazec odda, je na vsakem naslednjem Informativnem izračunu dohodnine na koncu obrazložitve navedeno, kateremu upravičencu se namenja delež dohodnine, naveden je tudi znesek donacije.

Podarite prek aplikacije eDavki

Zavezanec lahko zahtevo za namenitev dela dohodnine odda tudi elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki, kjer sta na voljo dve možnosti:

  • registracija z digitalnim potrdilom na spletni strani FURS_vstop,
  • prijava z uporabniškim računom in geslom: na spletni strani FURS_vstop se za prvo prijavo vpiše davčna številka in e-poštni naslov, na katerega se nato prejme geslo za dostop; zahtevan je še vnos številke z dokumenta IID (Informativni izračun dohodnine), ki ga zavezanec prejme vsako leto. Pri vsaki naslednji prijavi se vpiše samo davčna številka in geslo.

Na vstopni strani je treba izbrati »Podatki o zavezancu« in nato »Namenitev dela dohodnine«, kjer se vpiše davčno številko društva in delež, ki se namenja društvu, ter klikne »Oddaj vlogo«.

Ključne besede


AMZSdonacijaOKSZdruženje športnih zvezprotikoronski ukrepidohodnina

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji